Η επιστήμη απαντά γιατί δυσκολεύεσαι να απομνημονεύσεις πολλές πληροφορίες.


Αν σε εκνευρίζει ο συνάδελφος φοιτητής ή φοιτήτρια που σε κάθε εξεταστική διαβάζει και μοιάζει να θυμάται ακόμα και που είναι το κόμμα στην δεύτερη παράγραφο, της σελίδας 324 του παραρτήματος Α, σου έχω το «αντίδοτο»!

Μέχρι τώρα, η ικανότητα να απομνημονεύει κανείς τεράστιο όγκο πληροφοριών θεωρείτο δείγμα εξαιρετικού μυαλού και πνευματικής ανωτερότητας ενώ η όχι και τόσο καλή μνήμη ήταν σημάδι δυσλειτουργίας των μηχανισμών του μυαλού που χειρίζονται τις πληροφορίες.

Τώρα, όμως, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ισχυρίζεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν θέλει να θυμάται αλλά να ξεχνά, να μην αποθηκεύει δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε περίπτωση που του χρειαστούν κάποια στιγμή αλλά να αποθηκεύει μόνο τις πιο χρήσιμες που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να πάρει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις στο μέλλον. 

Η μελέτη των Πωλ Φράνκλαντ και Μπλέικ Ρίτσαρντς συμπεραίνει ότι η διαδικασία αποθήκευσης των διαφόρων πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι εξίσου σημαντική με τη διαδικασία διαγραφής τους από τη μνήμη και είναι η ισορροπία αυτών των δύο που μας επιτρέπει, υποστηρίζουν, να κάνουμε πιο έξυπνες επιλογές και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις. 

Για αυτό, αν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς λεπτομέρειες από το διάβασμα που έκανες χθες μέχρι το τι έφαγες την Κυριακή, μην αγχώνεσαι, είναι ο εγκέφαλός σου που δουλεύει για να σε κάνει πιο έξυπνο!