Τι είναι και γιατί "απειλεί" το Σαββατοκύριακό σου.


Το «social jet lag» είναι αυτό που συμβαίνει όταν το Σάββατο και την Κυριακή αργείς να πας για ύπνο αλλά και ξυπνάς πιο αργά σε σχέση με τις καθημερινές.

Λέγεται έτσι γιατί συνήθως οφείλεται στην κοινωνική σου ζωή, που κυρίως είναι νυχτερινή, και γιατί έχει μία επίδραση στον οργανισμό σου που μοιάζει με το jet lag.

Και μπορεί ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα να είναι μία παγκόσμια σταθερά, έρχεται όμως μία ομάδα επιστημόνων να ταρακουνήσει τον κόσμο σου (και όλο τον κόσμο εδώ που τα λέμε) και να υποστηρίξει ότι αυτή η πρακτική έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σου!

Άλλες παλιότερες έρευνες είχαν συνδέσει το «social jet lag» με την παχυσαρκία, την αθηροσκλήρωση, την κατάθλιψη, το κάπνισμα και το διαβήτη, ενώ η νέα αυτή μελέτη ισχυρίζεται ότι ακόμα και μία ώρα καθυστέρησης στον ύπνο του Σαββατοκύριακου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 11%!

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αξιολόγησαν στοιχεία από σχεδόν 1000 ενήλικες ηλικίας από 22 έως 60 σε σχέση με την καθυστέρηση στον ύπνο από το social jet lag, τις ώρες ποιοτικού ύπνου και αϋπνίας και παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η φυλή, η εκπαίδευση, το εισόδημα, η απασχόληση και το τρόπος ζωής. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν συσχετισμούς ανάμεσα στο social jet lag και την χειρότερη ψυχική διάθεση, την υπνηλία, την κόπωση αλλά και την μειωμένη συνολική υγεία.

Και επειδή υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν εξαρτώνται από την αϋπνία ή το πόσες ώρες κοιμάσαι, η κακή ενδεχομένως κατάσταση της υγείας μπορεί να οφείλεται αποκλειστικά στο social jet lag. 

Ένας εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας, η Sierra B. Forbush, προπτυχιακή βοηθός στο Πρόγραμμα Έρευνας για τον Ύπνο και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είπε ότι «αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κανονικότητα του ύπνου, πέραν της διάρκειας του ύπνου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας».

Οι επιστήμονες συστήνουν να κοιμάσαι 7 ώρες κάθε βράδυ και να προσπαθείς να κρατάς το ίδιο πρόγραμμα και το Σαββατοκύριακο. Βέβαια με το καλοκαίρι προ των πυλών που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με βράδια σε παραλίες και bar, club και φεστιβάλ μέχρι το ξημέρωμα, πώς ακριβώς θα τη γλυτώσεις από το social jet lag είναι ένα μυστήριο που μάλλον ούτε η επιστήμη δεν μπορεί να λύσει!