Τρόποι για να διαβάσεις καλύτερα


Πόσες φορές αντί να διαβάσεις μπήκες στο Facebook και κόλλησες στο chat με τις ώρες; Πόσες φορές, με το βιβλίο ανοιχτό μπροστά σου και τις σημειώσεις από δίπλα, έπιασες το κινητό και άρχισες να χαζεύεις φωτογραφίες στο Instagram; Άσε, μην μας πεις, ξέρουμε: πολλές! Έρχεται όμως κάποια στιγμή, λίγες ημέρες πριν δώσεις μάθημα, που ξαφνικά πρέπει να συγκεντρωθείς όσο δεν έκανες ποτέ πριν.

Ιδού, λοιπόν, κάποια μικρά αλλά χρήσιμα tips για να διαβάσεις καλύτερα, χωρίς αντιπερισπασμούς!

Ξύπνα νωρίς

Ναι, είναι βάρβαρο, αλλά αποτελεσματικό. Όσο και αν σου είναι δύσκολο να αποχωριστείς το πάπλωμά σου, καλό είναι να εκμεταλλευτείς τις πρωινές ώρες της ημέρας, καθώς ο εγκέφαλος είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Ξεκίνα από τα δύσκολα

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπεις στη διαδικασία του διαβάσματος. Ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα θα έχεις περισσότερο χρόνο να τα επεξεργαστείς και να φτιάξεις, κατά συνέπεια, ένα σωστότερο οργανόγραμμα διαβάσματος. Αν δώσεις βάση πρώτα στα εύκολα, το πιθανότερο είναι η αυτοπεποίθησή σου να σε οδηγήσει γρήγορα στην κραιπάλη: 2 ώρες διάβασμα και 10 ώρες για καφέ με τους φίλους.  

Κόψε τους αντιπερισπασμούς

Δεν γίνεται να διαβάζεις και να σου έρχονται κοινοποιήσεις για ζωές στο Candy Crash και για σχόλια σε φωτογραφίες. Ούτε θα συγκεντρωθείς με την τηλεόραση ανοιχτή. Απενεργοποίησε το wifi, άφησε το κινητό σου μακριά από εκεί που κάθεσαι για να μην μπαίνεις σε πειρασμό να τσεκάρεις πόσα likes πήρε η νέα σου φωτό προφίλ και κλείσε την τηλεόραση. Είναι δύσκολο αλλά τσεκαρισμένο πως βοηθά στο διάβασμα!

Κάνε μικρά διαλείμματα

Ξάπλωσε και κλείσε τα μάτια σου έστω για μισή ώρα, κάνε ένα ντους, άκου λίγη μουσική, οτιδήποτε που θα σε κάνει να ηρεμήσεις και να διαβάσεις καλύτερα. Ιδίως όταν αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, το να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε κάτι που σε ξεκουράζει θα δεις πόσο θα σε ηρεμήσει για να ξεκινήσεις και πάλι δυναμικά!

diavasma750.jpg

Βγες από το σπίτι

Είτε με έναν μικρό περίπατο για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός σου, είτε επιλέγοντας έναν ήσυχο χώρο εκτός σπιτιού (π.χ. βιβλιοθήκη) για να αλλάξεις περιβάλλον, καθώς αυτό ενισχύει τη συγκέντρωσή σου. Εάν επιλέξεις, πάντως, να διαβάσεις εκτός σπιτιού πήγαινε μόνος σου, γιατί με φίλους σίγουρα θα καταλήξετε να πίνετε καφέ και να τα λέτε με τα κλειστά βιβλία μπροστά σας για διακόσμηση.

Κοιμήσου!

Αν ξενυχτάς βλέποντας σειρές στο διαδίκτυο και παίζοντας παιχνίδια, τόσο πιο κουρασμένος θα νιώθεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνεπώς δεν θα μπορείς να συγκεντρωθείς. Φρόντισε να κοιμάσαι σίγουρα ένα 8ωρο για να λειτουργεί καλύτερα η μνήμη σου!