Οδηγός επιβίωσης για την επιστροφή στο σπίτι.


Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη γιορτή του χειμερινού εξαμήνου. Στην περίπτωση που είσαι φοιτητής σε άλλη πόλη-ή ακόμα και χώρα-είναι η πρώτη ευκαιρία, μετά το καλοκαίρι, να βρεθείς με την οικογένειά σου και, πιθανότατα, με ολόκληρο το σόι. Από τη μια, σίγουρα ανυπομονείς να δεις τους δικούς σου, από την άλλη σκέφτεσαι ότι πιθανότατα θα σε πρήξουν για τις βαθμολογίες, τα μαθήματα που (πάλι) δεν πέρασες και ένα σωρό άλλα. Εμείς, σε προετοιμάζουμε ψυχολογικά για το τι θα συμβεί, ώστε να περάσεις τα Χριστούγεννα όσο πιο ομαλά γίνεται!

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά»

1.Δεν έχεις προλάβει να αφήσεις τις βαλίτσες και οι γονείς σου άρχισαν: «αδυνάτισες», «τι σου συμβαίνει; χλωμό σε βλέπω», «δεν ντύνεσαι καλά και θα κρυώσεις», «κοιμήσου νωρίς, δεν θα σηκώνεσαι το πρωί», «ποια ήταν στο τηλέφωνο; μην πιάσεις τους έρωτες και χάνεις τα μαθήματα»! Μην δίνεις σημασία, γονείς είναι και ανησυχούν. Μη λογομαχήσεις, απλά κούνησε το κεφάλι ως ένδειξη ότι συμφωνείς.

2. Είναι και μια επίθεση όχι κριτικής, αλλά αγάπης από τους γονείς σου: «Σου έφτιαξα το αγαπημένο σου φαγητό», «πες μου τι θέλεις και θα στο φέρω», «έχει και γλυκά στο ψυγείο», «έφερες ρούχα να σου πλύνω;», «χρειάζεσαι λεφτά;». Είναι αυτές οι μικρές προτάσεις που σου έχουν λείψει τόσο πολύ! Δώσε τους μια μεγάλη αγκαλιά, ατό θέλουν!

3. Μπαίνεις σε αυτό που ήξερες ως δωμάτιό σου και έχει κάνει πλήρη κατάληψη η μικρή σου αδερφή. Τα παλιά σου κόμικ έχουν μετακομίσει στο πατάρι, στη θέση της συλλεκτικής αφίσας του Star Wars είναι η φάτσα του Justin Bieber και εκεί που είχες τα μετάλλια από το στίβο η αδερφούλα σου έχει αραδιάσει μπιζουτιέρες. Δεν είναι καλή στιγμή να βγάλεις τον Τσακ Νόρις από μέσα σου. Σκέψου ότι πλέον η ζωή σου και ο προσωπικός σου χώρος είναι αλλού.

4. Οι οικογενειακές χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες: αυτή η μάστιγα! Σε τραβάνε με το στόμα γεμάτο φαί, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάτω από το δέντρο, πίσω από το βάζο με τα γκι, να φιλάς τη μαμά σου, να σε φιλάει η μαμά σου. Χαμογέλασε λίγο. Αν είναι τόσο χάλια, υπάρχει και το delete!

xmas750.jpg

 

«Πάνε τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά»

1.Οι γιορτές τελείωσαν επισήμως. Μαζί τους πήραν γέλια, χαρές, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, αλλά και τα τζιν παντελόνια που πριν σου κούμπωναν, μα τώρα πρέπει να τα ενώσεις για να ντυθείς. Μην υποκύψεις στον γαστρονομικό πειρασμό για «άλλο ένα κομμάτι παστίτσιο». Ξέρεις καλά ότι κάθε κομμάτι που σου σερβίρει η μάνα σου είναι όσο ένα ταψί! 

2.Εάν στο φοιτητικό σου σπίτι δεν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ευκαιρία να κατεβάσεις τα άπαντα από ταινίες και σειρές για να περνάς τα κρύα βράδια του χειμώνα. Εντάξει, και τα απογεύματα. Και μερικά μεσημέρια. Άλλωστε, σαν το σπιτικό wi-fi δεν έχει αλλού!

3.Χριστούγεννα στο πατρικό χωρίς τα παρακάλια «κάτσε λίγο σπίτι να σε δούμε» δεν υπάρχουν. Μπορεί να είναι εκνευριστικό, σκέψου όμως ότι και σε λίγες μέρες θα φύγεις για να επιστρέψεις στη βάση σου. Η καλύτερη επιλογή είναι να συνδυάσεις και τα δύο: να δεις τους φίλους σου και να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τους γονείς σου. Βέβαια η γκρίνια δεν θα σταματήσει ακόμη και αν κόψεις τον ύπνο για να ακούς για τον αρραβώνα της ξαδέρφης σου, το διαζύγιο του θείου σου και τη χοληστερίνη του παππού. Υπομονή! Λίγες μέρες είναι, θα περάσουν.

Και κάτι ακόμα:

Keep calm και πέρνα τέλεια!