Είναι εκείνη η αμήχανη στιγμή που ενώ ήσουν στο τσακ να πάρεις πτυχίο… δεν το πήρες. Οι γονείς σου φωνάζουν να τελειώνεις, άλλωστε δύο μαθήματα χρωστάς. Έτσι τους έχεις πει. Η αλήθεια είναι ότι χρωστάς δώδεκα, αλλά ποιος ο λόγος να αγχωθείς; Απολύτως κανένας!


Στην αρχή δικαιολογείσαι. Λες στους γονείς σου ότι δεν φταις εσύ, αλλά οι καταλήψεις που ακύρωσαν το εξάμηνο. Και ο συγκάτοικός σου που πήρε πτυχίο, εάν ο καθηγητής δεν ήταν κολλητός του πατέρα του, ακόμα θα το έψαχνε με κιάλια. Άσε που η Σχολή δεν δέχτηκε την ηλεκτρονική σου δήλωση για αυτό το εξάμηνο λόγω βλάβης του συστήματος. Είσαι να σκάσεις που δεν πήρες πτυχίο γι’ αυτό και μιλάς με ψυχολόγο. Αφού τελειώνεις τις δικαιολογίες με το ύφος κακοποιημένου κουταβιού, ρίχνεις τις ατάκες-κλισέ «θα το πάρω σύντομα» και «ποια ξενύχτια; Όλο σπίτι είμαι και διαβάζω». Οι γονείς ηρεμούν, εσύ κλείνεις το τηλέφωνο και μένεις μόνος. Με το άγχος σου. Λάθος.

Πέντε +1 λόγοι να μην αγχώνεσαι που δεν πήρες ακόμα πτυχίο στα 4 χρόνια!

1.Αναλογίσου ότι όσο και να αγχωθείς, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Έχεις μπροστά σου πλέον τον χρόνο που χρειάζεσαι για να ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου, να προγραμματίσεις το διάβασμα αλλά και τη διασκέδασή σου. 

2.Ας μη γελιόμαστε, η φοιτητική ζωή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία στη ζωή ενός ανθρώπου να είναι εξωφρενικά ανέμελος. Θες να ξενυχτήσεις; Κανένα πρόβλημα.  Άλλωστε δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις από τα χαράματα να πας στη δουλειά! Θες να κλειστείς σπίτι σου μια βδομάδα; Δικαίωμά σου (μόνο άνοιγε και κανένα παράθυρο)! Θες να τρως τη μια μέρα σουβλάκια και την άλλη πίτσα; Κακώς για τη διατροφή σου, αλλά ποιος θα σε κρίνει; Κανένας.

2.Σκέψου τις αμέτρητες εμπειρίες που έχεις αποκομίσει, τις φιλίες και τους έρωτες που γεννήθηκαν στη σχολή, τα επικά ξενύχτια, το εξάμηνο με Erasmus στο εξωτερικό, ακόμα και το δράμα με τα μαθήματα που δεν διαβάζονταν με τίποτα. Όσα μοιράστηκες με τους συμφοιτητές σου που γίνατε κολλητοί φίλοι. Και αυτά, δεν ανταλλάσσονται με τίποτα.

studentparty750.jpg

 

4. Έχεις σίγουρα άλλον ένα χρόνο που θα δικαιούσαι όλα τα φοιτητικά προνόμια! Μειωμένα εισιτήρια στα Μ.Μ.Μ. και τα ακτοπλοϊκά, εκπτώσεις στον κινηματογράφο και το θέατρο. Έχεις άλλη μια ευκαιρία να τα εκμεταλλευτείς στο έπακρο!

5. Το εγχείρημα «Έξι κύκλοι του Game Of Thrones σε τρεις μέρες» μπορεί να είναι εφικτό, ωστόσο το πλάνο «12 μαθήματα σε μια εβδομάδα» δεν βγαίνει, που να κοπανιέσαι κάτω. Θέλει διάβασμα και σωστό προγραμματισμό. Εάν συγκεντρωθείς, τότε μπορεί να πάρεις πτυχίο νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζες.

Μπόνους λόγος: Έχεις μια επιπλέον χρονιά να αναλογιστείς τι ακριβώς θες να κάνεις στη ζωή σου. Να σχεδιάσεις τους μελλοντικούς επαγγελματικούς σου στόχους, να τσεκάρεις την πιθανότητα ενός μεταπτυχιακού στον τομέα που σε ενδιαφέρει, να πειραματιστείς σε μια καινοτόμα ιδέα πάνω στον τομέα σπουδών σου και να την εφαρμόσεις-κάτι που μελλοντικά μπορεί να σε γλιτώσει από το μαρτύριο του ΟΑΕΔ. Το βασικό είναι να θέσεις τους στόχους σου έναν-έναν. Είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσεις τον μελλοντικό σου εαυτό. Πέρνα καλά, διάβασε και οργάνωσε τα όνειρά σου! Χωρίς άγχος.

happygraduates750.jpg