Μας μιλάει για το Fancy Owl Creations, το #1 κατάστημα πώλησης Handmade book sleeves στην Ελλάδα.


Το 2018 η Βιβή Χατζηκυριάκου έθεσε ως στόχο, να βρει αυτό το "κάτι" που θα την βάλει επαγγελματικά πλέον στον κόσμο του βιβλίου στην Ελλάδα. Έχοντας, με διάφορους τρόπους στο παρελθόν, να είναι «μέσα» στην βιομηχανία του βιβλίου, αποφάσισε να δημιουργήσει το Fancy Owl creations, το πρώτο brand στην Ελλάδα που φέρνει τα πασίγνωστα book sleeves που κάνουν πάταγο στο εξωτερικό. Φτιαγμένα από βαμβακερό ύφασμα, καλής ποιότητας, το book sleeve κρατάει ασφαλές το αγαπημένος σας βιβλίο όταν το έχετε μαζί σας. Για το Fancy Owl Creations μιλήσαμε με την Βιβή Χατζηκυριάκου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα που με βοήθησε να πάρω την απόφαση να ιδρύσω το Fancy Owl ήταν γιατί στην Ελλάδα δεν υπήρχε ένα brand υφασμάτινων θηκών μόνο για βιβλία. Ήταν η πρωτότυπη ιδέα μιας κοπέλας από την Αμερική, το brand της οποίας είναι  παγκοσμίως γνωστό, που με έκανε να ενδιαφερθώ για αυτές τις θήκες εξ αρχής. Σκοπός μου ήταν να έχουν οι βιβλιόφιλοι τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτό το όμορφο αξεσουάρ για να προστατεύουν τα βιβλία τους με λιγότερα έξοδα αποστολής και φυσικά να τα παραλάβουν πιο γρήγορα από ένα υπερατλαντικό ταξίδι. Αυτό που προσδοκούσα ήταν να καταφέρει το Fancy Owl να γίνει γνωστό στο καταναλωτικό κοινό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ως νέα επιχείρηση. Ήταν εντυπωσιακό και συνάμα ευχάριστο το πόσο γρήγορα ο κόσμος το υποστήριξε και το αγάπησε.

fancyowlcreations2.jpg

 
Το Fancy Owl απευθύνεται σε όλους. Σε αυτούς που διαβάζουν βιβλία και θέλουν να τα προστατέψουν από τη φθορά αλλά και σε εκείνους που θέλουν να κάνουν ένα πρωτότυπο δώρο στα αγαπημένα τους πρόσωπα που ξέρουν ότι τους αρέσει να διαβάζουν βιβλία. Μέχρι στιγμής στο ηλεκτρονικό μου κατάστημα υπάρχουν 35 διαφορετικά σχέδια για να διαλέξει κανείς, σε τρεις διαστάσεις, ενώ η custom made επιλογή ισχύει για τα περισσότερα σχέδια. Σύντομα θα προστεθούν κι άλλα προϊόντα, ειδικά φτιαγμένα για τους φαν του Fancy Owl. Πέρα από τις υφασμάτινες θήκες βιβλίου, υπάρχει και μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία, το Fancy Owl Crate, η οποία ξεκίνησε πριν από 3 μήνες. Πρόκειται για ένα secret book box για βιβλιόφιλους του οποίου το περιεχόμενο γίνεται γνωστό την ημέρα που παραλάβει ο συνδρομητής το κουτί του. Συγκεκριμένα, μέσα από την ειδική φόρμα εγγραφής, δίνεται η επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά κουτιά, το STAR και το PREMIUM, όπως και το να επιλεγεί η κατηγορία βιβλίου που τους ενδιαφέρει να διαβάσουν.  Όλα τα υπόλοιπα είναι top secret. Τέλος, ξεκίνησε αυτό το μήνα ένα νέο project, το Blind Date with a Book… Και αυτό, ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με το Fancy Owl Crate ενώ, επίσης, θα διανέμεται στους συνδρομητές του κάθε μήνα. Και για τα δύο αυτά project μπορείτε να ενημερωθείτε μέσα από το ηλεκτρονικό μου κατάστημα www.fancyowl.gr

fancyowlcreations3.jpg

 

Ως νέα επιχείρηση υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για νέα προϊόντα και projects που θέλω να υλοποιήσω στο μέλλον.  Επιλέγω, παρόλα αυτά, να τα πραγματοποιώ σταδιακά μιας και χρειάζεται αρκετή δουλειά και έρευνα πίσω  από το καθένα. Ένας κοντινός μου στόχος είναι η συνεργασία μου με συγγραφείς και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τις δικές τους υφασμάτινες θήκες  για τους σκοπούς που τους ενδιαφέρουν. Ένας ακόμη είναι η συμμετοχή μου σε εκθέσεις βιβλίου ανά την Ελλάδα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δει ο κόσμος από κοντά τις δημιουργίες μου και να γνωρίσει το Fancy Owl το κοινό εκείνο που δε χρησιμοποιεί τα social media. Όπως κάθε νέος επαγγελματίας, έτσι κι εγώ, θα ήθελα η επιχείρησή μου να έχει ένα λαμπρό μέλλον, με ανοδική πορεία. Δαμάζω όμως αυτόν μου τον ενθουσιασμό και τον διοχετεύω στην επίτευξη των κοντινών πάντα στόχων μου. Η επιτυχία καθενός από αυτούς τους στόχους είναι το σκαλοπάτι που θα με βοηθήσει να φτάσω ακόμα πιο κοντά σε αυτό το όραμα.

fancyowlcreations4.jpg 

Σίγουρα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι δουλεύουν σήμερα συγκριτικά με το παρελθόν.  Όλα όμως σχετίζονται από το πόσο απαιτητική είναι η ζωή που ζούμε.Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα στάδια για τη λειτουργία της επιχείρησης τα χειρίζομαι μόνη μου. Δεν έχω άτομα που να δουλεύουν για εμένα όμως έχω εξαιρετικούς εξωτερικούς συνεργάτες που με βοηθάνε όταν είναι απαραίτητο. Το θετικό είναι ότι οι συνεργασίες μου αυτές βρίσκονται στη περιοχή της Δράμας, έχω άμεση επαφή μαζί τους ενώ, να προσθέσω εδώ, έχουν την υπομονή και δείχνουν ενδιαφέρον σε κάθε σκέψη που θέλω να πραγματοποιήσω. Τους  ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό! Όσον αφορά στις συνεργασίες που προέκυψαν για την υλοποίηση των Fancy Owl Crate κουτιών έχω να πω τα καλύτερα. Είναι τιμή μου όταν δέχομαι προτάσεις να συμπεριλάβω χειροποίητες δημιουργίες  τρίτων μέσα στο συνδρομητικό κουτί. Ο συντονισμός και η όρεξη για νέες ιδέες που υπάρχει κάθε φορά είναι εκπληκτικός και φαίνεται από το αποτέλεσμα, όταν τα σχόλια όσων τα απέκτησαν είναι θετικά και ενθαρρυντικά.

Το εάν η Ελλάδα δίνει κίνητρα για νέους επιχειρηματικές, δυστυχώς αυτό το θέμα είναι ένα αγκάθι για κάθε νέο που θέλει να ανοίξει μία επιχείρηση, ειδικά όταν το budget που διαθέτει με αυτό που πραγματικά χρειάζεται έχουν τεράστια απόκλιση. Σίγουρα, για τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης η γραφειοκρατία έχει την τιμητική της, ειδικά εάν η επιχείρηση που θέλει κάποιος να ανοίξει πρέπει να περάσει από διάφορες υπηρεσίες για να εγκριθεί η λειτουργία της.  Στη δική μου περίπτωση, υπήρξε όντως μία καθυστέρηση λίγων ημερών μέχρι να ολοκληρωθεί η έναρξη αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Σε εκείνο που θα ήθελα να σταθώ, από προσωπική εμπειρία είναι, πως δυστυχώς για τα σημερινά δεδομένα και ειδικότερα βάση της προσπάθειας που κάνουν τόσοι πολλοί συμπολίτες μας να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους με νύχια και με δόντια ή ακόμα να τολμήσουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη για αυτούς από κανέναν. Ούτε στο ξεκίνημά τους αλλά ούτε και όταν δυσκολεύουν πραγματικά τα πράγματα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως, πιστεύω ότι αξίζει και πρέπει ο καθένας μας να τολμά να κάνει πραγματικότητα τα όποια σχέδια έχει για την επιχείρησή του. Ρισκάροντας τόσο ώστε σε μια πιθανή αποτυχία να μην υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο, κυρίως οικονομικό.

Σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι τα social media. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τα χρησιμοποιούν για να δικτυωθούν και φυσικά, να ενημερωθούν. Η χρήση τους από τις επιχειρήσεις είναι το κλειδί για να γίνουν ευρέως γνωστές στο καταναλωτικό κοινό ταχύτερα από κάθε άλλο τρόπο. Για το Fancy Owl τα social media είναι η κύρια πηγή προβολής του. Για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να υπάρχει από μέρους μου η ανάλογη ενημέρωση και έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρουσίασής του ενώ παράλληλα να υπάρχει οργάνωση και προγραμματισμός για τη σωστή προβολή του. Μια αρκετά πρόσφατη πρόκληση είναι αυτή των influencers. Εδώ η προβολή μιας επιχείρησης περνά στα χέρια ατόμων με επιρροή στο καταναλωτικό κοινό με το ρίσκο εάν θα έχει τα θετικά αποτελέσματα που επιθυμεί η ίδια η επιχείρηση. Πιστεύω πως είναι στη κρίση του καθενός ποιον θα επιλέξει ως influencer για την επιχείρησή του. Αν και έχω λάβει αρκετές προτάσεις για τέτοιου είδους συνεργασίες έχω συνεργαστεί με ελάχιστους από αυτούς και ο λόγος είναι γιατί δεν έχω τον χρόνο να κάνω την έρευνά μου πριν αποφασίσω. Σίγουρα όμως είναι ένας καλός τρόπος προβολής μιας επιχείρησης.

fancyowlcreations5.jpg


Σχετικά με το εάν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα έκανα κάτι διαφορετικό, μου δίνεις την πάσα να απαντήσω καθώς σίγουρα κάποιοι θα περιμένουν  να διαβάσουν αυτή μου την απάντηση! Πάντα θα υπάρχει αυτό το κάτι στη ζωή μας που αν το κάναμε διαφορετικά ή δε το κάναμε καθόλου θα ήταν καλύτερα. Το ίδιο και στη δική μου. Παρόλα αυτά δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να αναλώσω τον χρόνο μου σε τέτοιου είδους σκέψεις. Ότι έγινε έγινε, πάμε παρακάτω χωρίς να κάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Τώρα, αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να είμαι απόλυτα σίγουρη για την όποια απόφαση παίρνω χωρίς το ρίσκο να την μετανιώσω  μετά. Όσο για τον πως βλέπω τον εαυτό μου σε 5 χρόνια; Τι καλύτερο από το να είμαι μία υγιής, ευτυχισμένη σαράντα τριάχρονη που λατρεύει τις δύο κόρες της και που τις θαυμάζει όσο αυτές μεγαλώνουν.  Ίσως να έχω πετύχει τους στόχους μου και την ανοδική πορεία της επιχείρησής μου. Αλλά αυτά τα πέντε χρόνια μού φαίνονται τόσο μακρινά!
 
Δεν ξέρω εάν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες ή αν σε βάζει στη λογική να σκεφτείς πώς να αρπάξεις την ευκαιρία που σού δίνεται με τον πιο εύστοχο τρόπο. Αυτό που σε μένα παίζει πρωτεύον ρόλο για τη θετική έκβαση ενός νέου ξεκινήματος είναι να έχει υπάρξει αρκετή έρευνα πίσω από τη κάθε μου απόφαση. Είτε ανοίξεις μια νέα επιχείρηση είτε βγεις προς αναζήτηση εργασίας πρέπει από την αρχή να έχεις ένα σωστό πλάνο του τι θέλεις να προσφέρεις και σε τι διαφέρεις από τους υπολοίπους. Το καλό είναι πως η νέα γενιά έχει περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας εάν χρησιμοποιήσει τα εφόδια που της δίνονται με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, οι συμβουλές των μεγαλυτέρων, όσο απαρχαιωμένες κι αν ακούγονται, έχουν μεγάλη σημασία. Για να πετύχεις χρειάζεται να έχεις όρεξη για δουλειά, φιλότιμο, μεράκι και υπομονή. Το κυριότερο, να μην απογοητεύεσαι και να ξαναπροσπαθείς.Τίποτα δεν κερδίζεται εν μία νυχτί.
 
* Οι φωτογραφίες είναι από τον Korbee productions photography

https://fancyowl.gr