Μας μιλάει για το dreamy που συνδέει δημιουργούς με καταναλωτές για την κατασκευή χειροποίητων ειδών κατά παραγγελία.


Η διαδικτυακή πλατφόρμα dreamy.gr συνδέει δημιουργούς με καταναλωτές για την κατασκευή χειροποίητων ειδών κατά παραγγελία. Oι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν μοναδικές ή και προσωποποιημένες δημιουργίες με τα χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμούν, εύκολα, γρήγορα και με την καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής, ενώ οι δημιουργοί μπορούν να κερδίσουν χρήματα, κατασκευάζοντας χειροποίητα είδη κατά παραγγελία, και όχι προσπαθώντας να προωθήσουν τις προκατασκευασμένες δημιουργίες τους, εξοικονομώντας κόπο, χρόνο και χρήματα, σε περίπτωση που αυτές δεν πωληθούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διαδικτυακή τους παρουσία και προβολή. Για τη dreamy μιλήσαμε με την Φωτεινή Σηφάκη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το διάστημα των τελευταίων 4 - 5 ετών περίπου άρχισε να ιδρύεται στην Ελλάδα ένας αξιόλογος αριθμός startups στον τομέα της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας, ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις. Διαβάζοντας γι' αυτές τις προσπάθειες, η αλήθεια είναι ότι τις ζήλευα και ήθελα πολύ να ιδρύσω κι εγώ μία διαδικτυακή επιχείρηση. Έτσι ξεκίνησα να αναζητώ περισσότερες επιχειρήσεις τέτοιου είδους, να διαβάζω τις ιστορίες τους, να ενημερώνομαι για τα νέα τους, να βλέπω πως έχουν σχεδιαστεί, πως διαχειρίζονται τη φήμη τους κτλ. Μου έλειπε όμως η ιδέα. Όταν ο σύζυγός μου κι εγώ διακοσμούσαμε το σπίτι μας και οργανώναμε τον γάμο μας, αναζητήσαμε δημιουργούς για την κατασκευή των επίπλων μας, και άλλων ειδών τα οποία χρειαζόμασταν. Η διαδικασία αυτή αποδείχτηκε αρκετά δύσκολη. Πηγαίναμε από εργαστήριο σε εργαστήριο, κι αυτό απαιτούσε πολύ χρόνο και ήταν και κουραστικό, και πάλι δεν καταφέραμε να πάμε σε πάρα πολλούς δημιουργούς, ώστε να πάρουμε περισσότερες προσφορές και να σχηματίσουμε μία καλύτερη άποψη, και κάθε φορά έπρεπε να περιγράψουμε τι χρειαζόμαστε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την dreamy.gr, μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία συνδέει δημιουργούς και καταναλωτές για την κατασκευή χειροποίητων ειδών κατά παραγγελία εύκολα, γρήγορα και με την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής, σε τρία απλά βήματα:
1. O καταναλωτής περιγράφει με αγγελία τη δημιουργία την οποία επιθυμεί να αποκτήσει.
2. Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί στέλνουν τις προσφορές τους στον καταναλωτή.
3. Ο καταναλωτής συγκρίνει τις προσφορές, τα προφίλ, τα portfolios και τις αξιολογήσεις των δημιουργών και επιλέγει σε ποιον θα αναθέσει την κατασκευή.
Αρχικά, οι προσδοκίες μου περιορίστηκαν στην αξιολόγηση της ιδέας, αν δηλαδή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βιώσιμη επιχείρηση, και της ικανότητάς μου να την υλοποιήσω.

 

dreamy3.jpg

 
H διαδικτυακή πλατφόρμα dreamy.gr απευθύνεται σε επαγγελματίες και ιδιώτες του κλάδου της κατασκευής χειροποίητων ειδών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί από επαγγελματίες οι οποίοι αναζητούν προμηθευτές/συνεργάτες. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες: έπιπλα, είδη ένδυσης & υπόδησης, αξεσουάρ, παιχνίδια, είδη γάμου & βάπτισης, είδη σπορ & χόμπι, τέχνη, εποχιακά είδη, παραδοσιακά είδη κ.α.. Η πλατφόρμα μπορεί να βοηθήσει τους δημιουργούς να κερδίσουν χρήματα, κατασκευάζοντας χειροποίητα είδη κατά παραγγελία, και όχι προσπαθώντας να προωθήσουν τις προκατασκευασμένες δημιουργίες τους, εξοικονομώντας κόπο, χρόνο και χρήματα, σε περίπτωση που αυτές δεν πωληθούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διαδικτυακή τους παρουσία και προβολή. Όσον αφορά τους καταναλωτές, απευθύνεται σε εκείνους οι ανάγκες των οποίων δεν καλύπτονται από τα προκατασκευασμένα προϊόντα της αγοράς, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν μοναδικές ή και προσωποποιημένες χειροποίητες δημιουργίες, οι οποίες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους, εύκολα, γρήγορα και με την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής, μέσω οποιασδήποτε φορητής συσκευής (laptop, tablet, smartphone κ.α.) συνδεδεμένης στο διαδίκτυο. Η χρήση της πλατφόρμας για τους καταναλωτές είναι εντελώς δωρεάν. Όσον αφορά τους δημιουργούς, η πλατφόρμα τους προσφέρει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν εντελώς δωρεάν για διάστημα έως και για 1 έτος (δυνατότητα αποστολής 5 προσφορών), για να γνωρίσουν τις υπηρεσίες της.

dreamy2.jpg

 
Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε έναν αξιόλογο αριθμό δημιουργών, οι οποίοι να καλύπτουν το φάσμα των κατηγοριών των χειροποίητων ειδών της πλατφόρμας, ικανό να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών και να παρέχει τα υποσχόμενα οφέλη και στους μεν και στους δε.
Όραμα της επιχείρησης είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να αποτελέσουμε μία διακεκριμένη ψηφιακή επιχείρηση, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, πρότυπο για την καινοτομία και την ποιότητα των υπηρεσιών της, καθώς και για την ικανοποίηση των χρηστών της, παρέχοντάς στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αποκτήσουν χειροποίητα είδη, με τα χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμούν, και βοηθώντας τους δημιουργούς να κερδίσουν χρήματα, κάνοντας αυτό που αγαπούν.

Αναρωτιέμαι πως ήταν να εργάζεται κανείς πριν τη διάδοση του διαδικτύου! Δεν μπορώ να φανταστώ μία επιχείρηση χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να διευκολύνει την αναζήτηση της απαιτούμενης πληροφορίας, να συμβάλει στην επικοινωνία με τους πελάτες και τους συνεργάτες μίας επιχείρησης, καθώς και στην προώθηση της πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, αλλά και πιο οικονομικά και στοχευμένα. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση δεν έχει υπαλλήλους, αλλά κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες. Στο μέλλον, ο τόπος διαμονής ενός υποψηφίου υπαλλήλου δε θα αποτελούσε πρόβλημα, εφόσον οι περισσότερες εργασίες της επιχείρησης πραγματοποιούνται μέσω υπολογιστή. Ούτως η άλλως, πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία για επιχειρήσεις, τα οποία διευκολύνουν την εξ' αποστάσεως εργασία και την επικοινωνία μεταξύ των στελεχών τους.

Προσωπικά, δε μου έχουν δοθεί κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχείρησής μου από το κράτος. Όταν παρακολουθώ συνεντεύξεις πολιτικών, στις οποίες υποστηρίζουν την καινοτομική επιχειρηματικότητα των νέων Ελλήνων ως λύση για την κρίση, πραγματικά εξοργίζομαι, γιατί, από την προσωπική μου εμπειρία, έχω εισπράξει την επιμονή σε παραδοσιακά μοντέλα επιχειρήσεων, όχι ότι κι αυτά δε χρειάζονται, αλλά τελικά αυτά τα οποία δηλώνουν δε γίνονται πράξη. Οι περισσότερες προσπάθειες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας γίνονται από ιδιωτική πρωτοβουλία. Η dreamy.gr είναι μία από τις τρεις ιδέες οι οποίες επελέγησαν και συμμετέχουν στο ABC Hub, το πρώτο Business Incubator της Κρήτης, μία ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία μας προσφέρει ένα σύνολο παροχών, όπως χώρο εργασίας, mentorship, tooling και δικτύωση και προώθηση, και προσωπικά με βοήθησε να βελτιώσω το προϊόν μου, να οργανώσω κάθε κομμάτι της επιχείρησής μου και μου έδωσε την ώθηση να προχωρήσω στην ίδρυσή της. Από τη στιγμή που αποφάσισα να υλοποιήσω την ιδέα μου έχουν μεσολαβήσει 2.5 χρόνια. Δε σκέφτηκα να τα παρατήσω γιατί δεν έδωσα στον εαυτό μου αυτή την επιλογή, αλλά σίγουρα μου δημιουργεί ανασφάλεια η υπερφορολόγηση και η κατάσταση η οποία επικρατεί στην ελληνική οικονομία, καθώς και η εξασφάλιση του απαιτούμενου κεφαλαίου για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Αν και δεν έχω ακόμη αρκετή εμπειρία, πιστεύω πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι να παραμείνουν υγιείς, υπερπηδώντας τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Μία σύγχρονη πρόσκληση αποτελεί επίσης η τεχνολογική τους εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να ακολουθεί τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας παγκοσμίως, γεγονός το οποίο απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό, και κατά συνέπεια μπορεί να κοστίζει αρκετά.
 
Είμαι της άποψης ότι κάθε εμπειρία, ακόμη  και αρνητική/αποτυχημένη μπορεί να μας βελτιώσει.Οπότε εάν μπορούσα να γυρνούσα πίσω στον χρόνο δεν θα άλλαζα κάτι.  Μετά από ένα διάστημα 5 ετών, θα ήθελα να έχω πραγματοποιήσει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μου στόχους και να έχω θέσει νέους, έτσι για να μην επαναπαυόμαστε!
 
Θεωρώ ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί. Εξάλλου, όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν "Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις". Γι' αυτό και θα τους συμβούλευα να είναι ανοιχτόμυαλοι, να σκέφτονται έξω από τα καθιερωμένα και να μη σταματούν να προσπαθούν και να εξελίσσονται.

 

www.dreamy.gr