Μας μιλάει για το Saint Startup το δωρεάν εργαλείο αξιολόγησης της πορείας των startup.


Το Saint Startup είναι μία νέα δωρεάν εφαρμογή (web application), η οποία καθοδηγεί startup από τα πρώτα τους βήματα μέχρι και η επιχείρηση να φτάσει να έχει ένα πρώτο πελατολόγιο. Απαντώντας σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει τις κατηγορίες στις οποίες πρέπει να εργαστεί (π.χ. ανταγωνισμός, διανοητική ιδιοκτησία, ανάλυση αγοράς) και αναλυτικά και δομημένα να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα για κάθε κατηγορία. Ο χρήστης ολοκληρώνοντας τα βήματα των επιμέρους κατηγοριών βλέπει την πρόοδό του στο Saint Startup ως ποσοστό ολοκλήρωσης επί της εκατό, τόσο συνολικά όσο και ανά κατηγορία. Για το Saint Startup μιλήσαμε με τον Θάνο Δήμα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η Saint Startup απαρτίζεται από άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων με πολύχρονη εμπειρία στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Αρχικά αναπτύξαμε ένα εργαλείο αξιολόγησης της πορείας των startup για προσωπικούς σκοπούς. Tο εργαλείο που δημιουργήσαμε ήταν ενισχυτικό στο συμβουλευτικό μας έργο προς τις startup. Το ερέθισμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας αξιολόγησης της πορείας μιας νεοφυούς επιχείρησης προέκυψε από τη μία πλευρά από την έλλειψη ανάλογου εργαλείου αξιολόγησης στο παγκόσμιο οικοσύστημα των startups και από την άλλη από την ανάδραση με τις ομάδες που συμβουλεύαμε οι οποίες είδαν αξία σε αυτό και ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν και εκείνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το Saint Startup ενσωματώνει την λογική του lean startup την οποία και έχουμε υιοθετήσει.
 
Το Saint Startup απευθύνεται σε τρεις μεγάλες ομάδες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.
Το εργαλείο απευθύνεται σε startups οι οποίες μπορούν να εγγραφούν δωρεάν, να καθοδηγηθούν και να βλέπουν διαχρονικά την εξέλιξή τους. Μέσα από το εργαλείο μπορούν να δουν τα βήματα που έχουν κάνει ήδη καθώς και αυτά που έχουν να κάνουν ακόμη, ενώ παράλληλα εξελίσσουν τις γνώσεις τους γύρω από το αντικείμενο.     
Το εργαλείο απευθύνεται επίσης σε θερμοκοιτίδες (incubators) και επιταχυντές (accelerators) οι οποίοι μέσω του Saint Startup Analytics μπορούν να παρατηρούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των startup τους και να παρεμβαίνουν ανάλογα. Μέσω του Saint Startup Analytics στην ουσία δημιουργούμε KPIs (Key Performance Indicators) αναφορικά με την διαδικασία εκκόλαψης και επιτάχυνσης βοηθώντας τις θερμοκοιτίδες και τους επιταχυντές να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τις startups.
Τέλος τρίτη μεγάλη ομάδα που στοχεύει το Saint Startup είναι οι εκπαιδευτές επιχειρηματικότητας σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Τα μαθήματα της επιχειρηματικότητας πλέον ενσωματώνουν την λογική της ανάπτυξης μίας επιχειρηματικής ιδέας από τους σπουδαστές. Σε αυτό το πλαίσιο, το εργαλείο Saint Startup μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από εκπαιδευτές σαν ένας οδηγός ανάπτυξης των επιχειρηματικών ιδεών των σπουδαστών δεδομένου ότι εξηγεί στο χρήστη αναλυτικά τα βήματα που έχει να κάνει για την εργασία του αλλά και γιατί όχι για μία επιχειρηματική ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί και εκτός τάξης.

Το όραμα της Saint Startup είναι να γίνει μία νέα μονάδα μέτρησης του βαθμού ωριμότητας μίας startup στα αρχικά της στάδια. Βασικός στόχος της εταιρίας είναι να γίνει το Saint Startup, βασικό εργαλείο αξιολόγησης της εξελικτικής πορείας μιας νεοφυούς επιχείρησης στα χέρια των θερμοκοιτίδων, των επιταχυντών αλλά και των νέων επιχειρηματιών.  
 
Το Saint Startup ως ένα τεχνολογικό εργαλείο δίνει και τη δυνατότητα στους δημιουργούς του να εργάζονται και διαδικτυακά. Η ομάδα αποτελείται από 7 άτομα οι οποίοι επικοινωνούν και εργάζονται και από απόσταση με τη χρήση της τεχνολογίας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας η οποία και βοήθησε στην άμεση εξέλιξη του εργαλείου. Κάποια από τα μέλη της ομάδας βρίσκονται μόνιμα ή και αρκετά συχνά στο εξωτερικό πράγμα το οποίο βοήθησε στην επικοινωνία του εργαλείου και σε οικοσυστήματα που είναι πιο ώριμα από το δικό μας. Αυτό δεν σημαίνει πως λείπουν οι εβδομαδιαίες συναντήσεις για την εξέλιξη του εργαλείου και την επικοινωνία του στην αγορά.
 
Η Saint Startup παρόλο που έχει εξελίξει ένα εργαλείο για να βοηθήσει startup επιχειρήσεις είναι και η ίδια μια startup. Αυτό σημαίνει ότι και αυτή η νεοφυής επιχείρηση αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νέα επιχείρηση σήμερα. Αν και στην Αθήνα κυρίως υπάρχει αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή προσφορά σε ό,τι αφορά τη συμβουλευτική υποστήριξη από “θερμοκοιτίδες” και “επιταχυντές”, φορείς δηλαδή που παρέχουν υποδομές, αλλά και υπηρεσίες σε νέους επιχειρηματίες, οι προκλήσεις είναι αρκετές και δεν αποτελεί πανάκεια η ύπαρξη υποστήριξης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι επιχειρηματίες είναι η εύρεση πόρων, η γραφειοκρατία, το μη σταθερό φορολογικό σύστημα αλλά και η γενικότερη αδυναμία της κατανόησης ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα έχει αναπτυξιακή προοπτική. Όλα τα παραπάνω κάνουν αρκετά δύσκολη την χρηματοδότηση των νέων αυτών επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια με αποτέλεσμα συχνά startups που ιδρύονται από Έλληνες να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Όχι δεν θα αλλάζαμε κάτι εάν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο, ίσως θα επιταχύναμε κάποια πράγματα. Το Saint Startup προέκυψε σαν μία λύση από μία δική μας ανάγκη. Στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτό το «πρόβλημα» και πως η λύση μας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και άλλους. Όντας μέντορες σε υπάρχουσες “θερμοκοιτίδες” και “επιταχυντές”, η ομάδα μας ακολούθησε σταθερά βήματα ανάπτυξης της νέας επιχείρησης αφενός μεν αφουγκραζόμενη τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα των χρηστών και αφετέρου συναναπτύσσοντας μία λύση μαζί τους. Να σημειωθεί πως στην ανάπτυξη του εργαλείου είχαμε την υποστήριξη της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων Αθηνών του ΕΒΕΑ. Σε 5 χρόνια θα θέλαμε να δούμε το Saint Startup να είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μονάδα μέτρησης του βαθμού ωριμότητας μίας startup στα αρχικά της στάδια.

Ναι, δημιουργεί η κρίση ευκαιρίες. Η κατάρρευση πολλών παραδοσιακών εταιριών λόγω της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος δημιουργίας τεχνολογικών startup έφερε αλλαγές. Στην εποχή της κρίσης  υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον χώρο των startup που δικαιολογείται άμεσα από τη μεγέθυνση και την ταυτόχρονη ανάπτυξη του τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η ανάγκη ύπαρξης δομών συμβουλευτικής που ως στόχο έχουν την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, διαμορφώνοντας παράλληλα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Σκοπός των οικοσυστημάτων είναι να αναπτύξουν, συμβουλεύσουν  και να επωάσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης για την εξέλιξή τους.
Βασική συμβουλή για κάθε νέο επιχειρηματία είναι να ξεφύγει από τις παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης μιας επιχείρησης και με οδηγό το Saint Startup να ακολουθήσουν τη μεθοδολογίας της λιτής επιχειρηματικής εκκίνησης (lean startup) ώστε «αν αποτύχουν, να αποτύχουν φθηνά και γρήγορα».

www.saintstartup.com

 

SaintStartup2.jpg