Μας μιλάει για την Gnous που σκοπό έχει την άμεση και έγκυρη ανάλυση των γνωστικών ικανοτήτων σε παιδιά ηλικίας 3-10 χρονών.


Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε το 1ο Athens Innovation Festival υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μια από τις startup που πήραν μέρος ήταν και η Gnous Labs Ltd που έχει δημιουργήσει ένα επιστημονικά έγκυρο εργαλείο γνωστικής αξιολόγησης για παιδιά, το οποίο χρησιμοποιεί περιβάλλοντα τύπου video-game, για να παρέχει γρήγορη και ακριβή γνωμάτευση ενός φάσματος νοητικών ικανοτήτων. Για την Gnous μιλήσαμε με τον Μάριο Ποδινά. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
 
Η Gnous Labs Ltd. ιδρύθηκε μετά από 20 χρόνια επιστημονικής έρευνας (επιδοτούμενης από Ευρωπαϊκά και μη κονδύλια αλλά και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου) μέσω του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου με σκοπό να παρέχει άμεση και έγκυρη ανάλυση των γνωστικών ικανοτήτων σε παιδιά ηλικίας 3-10 χρονών.
 
Γενικά, ανά το παγκόσμιο πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
Γι’ αυτό η ομάδα μας δημιούργησε τη Gnous, μια πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης και αντιμετώπισης της δυσλεξίας και άλλων μαθησιακών δυσκολιών, μέσω διαδραστικών διαδικτυακών παιχνιδιών τα οποία θα προσφέρουν μεταξύ άλλων :

-    Διάγνωση δυσλεξίας με ακρίβεια άνω του 90%
-    Μείωση του χρόνου μεταξύ αξιολόγησης και αποτελέσματος
-    Δημιουργία προσωπικού προφίλ των γνωστικών και νοητικών ικανοτήτων του κάθε χρήστη/παιδιού

Παράλληλα η Gnous βοηθά τους ειδικούς ( ψυχολόγους, σχολεία, κ.ο.κ) να γνωρίζουν ούτως ώστε να δημιουργήσουν εξατομικευμένα προγράμματα αντιμετώπισης, αναλόγως των συγκεκριμένων δυσκολιών του κάθε χρήστη/παιδιού αλλά και να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

 
Βασικός μας στόχος είναι η Gnous να παρέχει μια εύκολη και διασκεδαστική μέθοδο διάγνωσης αλλά και αντιμετώπισης της δυσλεξίας και άλλων μαθησιακών δυσκολιών  σε όσο το δυνατόν νεαρότερης ηλικίας παιδιά. Το όραμα μας είναι ένας κόσμος όπου οι μαθησιακές δυσκολίες δεν θα αποτελούν τροχοπέδη στις ευκαιρίες για εκπαίδευση, καριέρα αλλά και στην καθημερινότητα μας.
Μέσω της Gnous ο κόσμος θα μπορεί να δημιουργεί  ένα χάρτη με το φάσμα των γνωστικών ικανοτήτων του τα οποία θα του παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία για εκπαίδευση αλλά και στην προσωπική ζωή.
 
Τα τελευταία χρόνια και λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης δημιουργούνται πολύ διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες στους εργασιακούς χώρους. Πλέον είναι απόλυτα φυσιολογικό μεγάλο μέρος της επικοινωνίας αλλά και συνεννόησης μεταξύ συνεργατών και συναδέλφων να γίνεται εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Από αυτή την εξέλιξη απορρέουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα όπως για παράδειγμα η εύκολη και άμεση επικοινωνία και συνεννόηση από μακριά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Σαν αρνητικό μπορεί να σημειωθεί η προσπάθεια συντονισμού διαφόρων συνεργατών εξ αποστάσεως λόγω διαφοράς στην ώρα, την γλώσσα κτλ. Θεωρώ όμως ότι πλέον είναι μέρος της καθημερινότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων. Στην εταιρεία μας συνεργαζόμαστε μια ομάδα 20 ατόμων με τα περισσότερα να δουλεύουν σε διαφορετική πόλη και χώρα. Μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών εφαρμογών επιτυγχάνουμε τη σωστή επικοινωνία και αποδοτικότητα.  

Gnous2.jpg

 
Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια προώθησης της επιχειρηματικότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, ίσως και λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώσαμε. Παρόλα αυτά σε σχέση με μεγάλα οικοσυστήματα όπως της Αμερικής και του Ισραήλ, υστερούμε σε μεγάλο βαθμό, περισσότερο σε νοοτροπία θα έλεγα. Στη δική μας περίπτωση η διαδικασία για ίδρυση της εταιρείας πήρε μερικούς μήνες. Δεν σκεφτήκαμε να τα παραιτήσουμε αλλά σίγουρα η γραφειοκρατία, η έλλειψη χρηματοδότησης κ.α, δημιουργούν περαιτέρω δυσκολίες και εμπόδια στην προσπάθεια αυτών που επιχειρούν.
 
Προσωπικά σαν μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις θεωρώ τη σύσταση μιας σωστής ομάδας ατόμων που θα επιχειρήσουν μαζί. Εάν τα άτομα που θα δουλέψουν μαζί δεν μοιράζονται το ίδιο όραμα και ζήλο τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, ίσως όχι στην αρχή αλλά σίγουρα κάπου στη πορεία.
 
Αν άλλαζα κάτι θα ήταν να ασχοληθώ με το startup επιχειρείν ακόμα νωρίτερα σε ηλικία. Σε 5 χρόνια αυτό που θα ήθελα είναι η εταιρεία μας να έχει πετύχει τους στόχους που θέσαμε και παράλληλα να βοηθά όσο περισσότερο κόσμο στο να αντιμετωπίζει εύκολα και άμεσα ζητήματα που αφορούν δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες.   
 
 Όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε είτε θετικές ή αρνητικές θεωρώ ότι δημιουργούν ευκαιρίες. Απλά η οικονομική κρίση μας ανάγκασε να βγούμε από τη ζώνη άνεσης στη οποία βρισκόμασταν και να δούμε τις συνθήκες με διαφορετικό μάτι. Είναι στο χέρι μας να  πετύχουμε αυτά που οραματιζόμαστε, ανεπηρέαστοι από συνθήκες και καταστάσεις. Η συμβουλή μου σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας η δημιουργεί δική του  startup  είναι να πιστέψει στις δυνατότητες και στις ιδέες του και να παραμείνει ανεπηρέαστος από πιθανές αναποδιές γιατί σίγουρα θα είναι πολύ περισσότερες από τις επιτυχίες ιδικά στην αρχή της κάθε προσπάθειας.

 www.gnous.com

Gnous3.jpg