Μας μιλάει για την  Raza Labs,  την πρώτη σας επιλογή για όλες τις τεχνολογικές ανάγκες.


Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποίθηκε το 1ο Athens Innovation Festival υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μια από τις startup που πήραν μέρος ήταν και η  Raza Labs που σχεδιάζουν και υλοποιούν πλατφόρμες για νέες και καθιερωμένες επιχειρήσεις. Για την Raza Labs μιλήσαμε με τον Mohsin Raza. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Είναι γνωστό, δυστυχώς, ότι η Ελλάδα βρίσκεται από το 2009 σε μια ύφεση που γινόταν ολοένα και βαθύτερη. Το 2014, τη χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε η εταιρεία, η κρίση ήταν σε έξαρση και ο αριθμός των ανέργων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Έχοντας ζήσει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και σε περίοδο πριν από την κρίση και έχοντας αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, είδα τη δίψα τη δική μου και των άλλων νέων να φτιάξουν τη ζωή τους με τις δικές τους δυνάμεις και να προσφέρουν στους δικούς τους ανθρώπους και στην κοινωνία. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση. Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε με εμένα ως μοναδικό εργαζόμενο, αλλά πάντα ήθελα να επανδρωθεί με προσωπικό, απαρτιζόμενο από νέους που έχουν όρεξη για δουλειά και θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, όπερ και εγένετο.

RazaLabs5.jpg
 
Απευθυνόμαστε σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, εντός και εκτός Ελλάδος, από τα άτομα μέχρι και τις επιχειρήσεις, νέους και μεγάλους. Για να το θέσω όσο το δυνατόν πιο απλά, θα έλεγα ότι η δράση μας κινείται σε τρία επίπεδα: υπηρεσίες, projects και προγράμματα.
Ξεκινώντας από τις υπηρεσίες, θα έλεγα ότι ο κύριος σκοπός για τον οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες μας είναι η εξασφάλιση  χρηματοδότησης για τα προγράμματά μας "Start You Up!" Και "ΙDEAS to Life!". Θα αναφερθώ πιο κάτω στο "Start You Up!". Δεν καλύπτουμε μόνο όλα όσα αφορούν το Διαδίκτυο και τους υπολογιστές, από τον προγραμματισμό και δημιουργία ιστοσελίδων και e-shop μέχρι επισκευές και ψηφιακό μάρκετινγκ, αλλά και τομείς εκτός του Διαδικτύου, όπως η δημιουργία αφισών/επαγγελματικών καρτών, η κατοχύρωση επωνυμίας και η συμβουλευτική επιχειρήσεων. Έχοντας τέτοια πολυσχιδή δραστηριότητα, φροντίζουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις ανάγκες και τις εξελίξεις  σε όλους τους  επιχειρηματικούς κλάδους.
Επιπλέον, έχοντας παρατηρήσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικές καινοτομίες που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή ατόμων και επιχειρήσεων,  συνέλαβα την ιδέα για τη δημιουργία διάφορων project που ανταποκρίνονται στις ανάγκες επαγγελμάτων όπως οι λογιστές, οι ξενοδόχοι ή γενικά όσοι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Κάποια από αυτά τα projects, όπως το giglancer.gr και το b2btrade.gr είναι ήδη διαθέσιμα, ενώ άλλα θα κυκλοφορήσουν σταδιακά και είναι ευχής έργον να γίνουν γνωστά σε ευρύ κοινό, καθώς είμαι σίγουρος ότι μετά όλοι θα απορήσουν πώς ζούσαν χωρίς αυτά!
Τέλος, το πιο βασικό κομμάτι της εταιρείας μας είναι, αδιαμφισβήτητα, τα προγράμματά μας “Start You Up!” και “IDEAS to Life!”. Το πρόγραμμα “Start You Up!” περιλαμβάνει δωρεάν μαθήματα σε απλή γλώσσα για την αξιοποίηση των πιο δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των πλατφορμών Amazon και eBay, και την εξοικείωση με πιο σύνθετες λειτουργίες όπως η δημιουργία μιας απλής ιστοσελίδας ή το SEO. Και όλα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία μιας επιχείρησης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος! Στον αντίποδα, το πρόγραμμα “IDEAS to Life!” αφορά τη μετατροπή μιας ιδέας σε μια βιώσιμη επιχείρηση. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα παρέχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας, ώστε να δημιουργηθεί εκ βάθρων μια επιχείρηση και μετά να αναπτυχθεί όπως της αξίζει, ανθεκτική απέναντι στις αλλαγές, πάντα με ανοδική πορεία. Ρίξτε μια ματιά στις πλατφόρμες GigLancer.gr και B2Btrade.gr και σύντομα θα μπορείτε να επισκέπτεστε και την Candez.com!   

RazaLabs4.jpg
 
Το βασικό αξίωμα της επιχείρησης είναι να βλέπουμε λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν μόνο προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελληνική κοινωνία εμφάνισε προβλήματα που παρέμεναν ως τότε κρυμμένα κάτω από το χαλί. Κατά συνέπεια, κοινή θέληση δική μου και των συνεργατών μου ήταν η παροχή μιας διεξόδου από την κρίση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το όνειρο, έψαξα το προσωπικό που θα ταίριαζε απόλυτα με κάτι τέτοιο: νέους με μεράκι που έχουν δει από κοντά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η κρίση και κατά συνέπεια η ανεργία, μία από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της. Αυτός ο στόχος επετεύχθη, αλλά ιδανικά θα προτιμούσα να τα είχα καταφέρει έτσι ώστε κανείς να μην είναι άνεργος. Άλλος ένας στόχος είναι η ανανέωση του Ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου, σε μια περίοδο  όπου η μία εταιρεία κατεβάζει ρολά μετά την άλλη. Τα προγράμματά μας “IDEAS to Life!” και “Start You Up!” αποσκοπούν στη γένεση επιχειρήσεων, είτε καθαρά με τις δυνάμεις του κάθε ατόμου είτε με τη δική μας βοήθεια. Παρά την κρίση, τη γραφειοκρατία και τους φόρους εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες σύστασης επιχειρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν με τη σειρά τους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αγωνιζόμαστε σθεναρά ώστε τα προγράμματα αυτά να γίνουν γνωστά σε πάρα πολύ κόσμο. Ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας που συμβάλλει στην εκπλήρωση του οράματος είναι η εξοικείωση του Ελληνικού κοινού με την τεχνολογία. Είμαστε σε μια χώρα όπου δαπανώνται εκατομμύρια Ευρώ για την εκμάθηση απλών (απαρχαιωμένων πολλές φορές) προγραμμάτων στους δημόσιους υπαλλήλους και οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο ορισμένες βασικές λειτουργίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Η όλη μας δραστηριότητα στρέφεται και σε αυτή την κατεύθυνση.

RazaLabs2.jpg

 
Φαντάζομαι ότι με τον όρο “παρελθόν” έχετε κατά νου το γενικότερο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οπότε θα απαντήσω βάσει αυτού. Στο παρελθόν, οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν με τεράστιους όγκους χαρτούρας, πολύ υψηλό προϋπολογισμό για τη στέγαση, τον εξοπλισμό και τη μισθοδοσία, ενώ σε περίπτωση κλεισίματος της επιχείρησης δεν υπήρχε τρόπος διαχείρισής της εξ αποστάσεως. Λειτουργώντας με το Διαδίκτυο ως κύριο άξονα, έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ και να ελέγχω τα τεκταινόμενα στην εταιρεία όπου και αν βρίσκομαι. Αυτό μου έχει επιτρέψει να συντονίζω τόσο τους εργαζομένους που δουλεύουν στα γραφεία μας στον Πειραιά όσο και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Είμαστε συνολικά καμιά δεκαριά άτομα, αλλά όσα άτομα και αν τελικά εργαστούν για εμάς θα μπορώ και πάλι να διαχειρίζομαι τις υποθέσεις μου και το προσωπικό χωρίς πολλά προβλήματα.

RazaLabs3.jpg

 
Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα στο να φτάσει σε μια γόνιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η γραφειοκρατία θέτει πολλά εμπόδια στη δημιουργία επιχείρησης και είναι ιδιαίτερα αμείλικτη ως προς το θέμα των χρεών. Εν τούτοις, οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα των επιχειρήσεων και της προώθησής τους στο Διαδίκτυο δίνουν το περιθώριο να εμφανιστούν διάφορες εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακού μάρκετινγκ σαν τη δική μας. Ας επισημανθεί, όμως, ότι εργάζομαι στον τομέα του διαδικτυακού μάρκετινγκ πάνω από 12 χρόνια.  Η εταιρεία μας εμφανίστηκε σε μια εποχή όπου το ψηφιακό μάρκετινγκ δεν ήταν καν γνωστό ως όρος στη χώρα, ενώ ακόμα και τώρα, προς μεγάλη μου έκπληξη, δε διδάσκεται καν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια! Έχοντας πίστη στον εαυτό μου και στην ιδέα μου, δεν τα παράτησα ποτέ, απλά άρχιζα ξανά από το 0. Αν πέφτεις  6 φορές, οφείλεις να σηκώνεσαι 7. Ακόμα και τότε που προκύπτει μία ή και περισσότερες από τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν, δεν το βάζω κάτω και, ναι, η πραγματικότητα με έχει δικαιώσει επανειλημμένα.

Προτού ασχοληθώ με τις σύγχρονες προκλήσεις καθεαυτές, θα αναφερθώ σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που παραμένει αγκάθι για τις επιχειρήσεις, ειδικά στην Ελλάδα: ο προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τους φόρους. Κάθε άνθρωπος που έχει αποπειραθεί να δημιουργήσει μια εταιρεία προσκρούει σε αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά στο άμεσο μέλλον. Κατά συνέπεια, μια πρόκληση ζωτικής σημασίας είναι η σύσταση μιας επιχείρησης με το μικρότερο δυνατό κόστος. Χάρη στην τεχνολογία, έχουμε καταφέρει να υπερνικήσουμε αυτό το εμπόδιο σε σημαντικό βαθμό. Εν τούτοις, ανακύπτει άλλο ένα ζήτημα: κάθε εταιρεία πρέπει να βγει μπροστά ώστε να ξεπεράσει τις άλλες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα ως προς τη δημοτικότητα, γεγονός το οποίο θα την κάνει να βγει μπροστά στις μηχανές αναζήτησης. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον πολύ μεγάλος σε όποιον κλάδο και αν βρίσκεσαι.
Και ενώ υπάρχει λύση ακόμα και για αυτό το προαναφερθέν ζήτημα, πρέπει να ληφθει υπ’ όψιν μια αναπόδραστη πραγματικότητα: τίποτα δεν είναι βέβαιο, παρά μόνο η αλλαγή. Η τεχνολογία αλλάζει με ρυθμούς που σπάνε το φράγμα του ήχου. Κάθε επιχειρηματίας και κάθε εργαζόμενος οφείλει να ενημερώνεται συνέχεια για τις εξελίξεις αυτές και να είναι πλήρως προετοιμασμένος για ό,τι γίνει.
Επειδή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με όλες αυτές τις προκλήσεις, διαθέτουμε τα κατάλληλα εφόδια ενάντια σε αυτές, δηλαδή τις υπηρεσίες, τα project και τα προγράμματά μας.

Δε μετανιώνω για τίποτα, και πάλι θα έκανα τα ίδια εαν μπορούσα να γυρνούσα πίσω στον χρόνο. Αν έχω κάνει κάποιο λάθος είναι το ότι δεν τόλμησα να ακολουθήσω το όνειρό μου νωρίτερα. Είμαι στην Ελλάδα από το 2001 και έκανα διάφορες δουλειές, αλλά άρχισα να στρέφομαι προς τη δημιουργία επιχείρησης μόλις τα τελευταία 5 περίπου χρόνια. Φυσικά, όλα γίνονται για κάποιο λόγο, αλλά θα προτιμούσα να είχα παλέψει πιο σθεναρά όχι μόνο ως προς την εταιρεία, αλλά και γενικότερα στη ζωή μου. Θα ομολογήσω ότι αν και είμαι άνθρωπος που έχει το νου του στο μέλλον, δεν έχω σκεφτεί πώς θα είμαι εγώ σε 5 χρόνια. Μπορώ να σου πω τι πιστεύω ότι θα συμβεί στην τεχνολογία και στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά για τον εαυτό μου δεν μπορώ να πω κάτι. Το μόνο που εύχομαι είναι να συνεχίσει η εταιρεία την επιτυχημένη της πορεία ανεξάρτητα από τις ραγδαίες αλλαγές!
 
Πιστεύω πως ναι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, γιατί η κρίση βγάζει στην επιφάνεια όχι μόνο τις ελλείψεις, αλλά και μια γενιά που θέλει να αντιμετωπίσει κατάματα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν, θέτοντας σταδιακά τα θεμέλια για μια υγιέστερη κοινωνία. Η εταιρεία μας υπήρξε γέννημα μιας τέτοιας ανάγκης και αυτή σκοπεύει να ικανοποιήσει. Κάθε νέος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε παραγωγική ηλικία οφείλει να έχει διαρκώς στο νου του πώς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης με άγρυπνη συνείδηση, να τολμήσει να ιδρύσει δική του επιχείρηση και να είναι σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Φυσικά, δε θα χάσει τίποτα να ρίξει μια ματιά στα μαθήματα του προγράμματος “Start You Up!”  
 
www.razalabs.gr