Μας μιλάει για τη SealSmile που απευθύνεται σε όλους όσους αγοράζουν προϊόντα από την Κίνα.


Πριν από λίγο καιρό η αγορά της Κίνας για gadget, κινητά τηλέφωνα ήταν κάτι που ενδιέφερε ένα μικρό εξειδικευμένο κοινό. Ποιος ήξερε, μέχρι πρόσφατα, εταιρείες όπως την Huawei, την Xiaomi ή είχε ακούσει e-shop όπως τα Geekbuying , Banggood , GearBest; Η αγορά που αφορούσε ένα εξειδικευμένο κοινό έχει γίνει πια «κοινό μυστικό» και σε όλο και περισσότεροι καμαρώνουν για το νέο κινητό που αγόρασαν από την Κίνα. Ο Φώτης Γονίδης διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε μια ευρέως καθιερωμένη λύση που να δίνει στον χρήστη ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον αγορών από όλα τα δημοφιλή Κινέζικα καταστήματα. Το κενό αυτό ήρθε να το καλύψει η SealSmile.  Για την Sealsmile μιλήσαμε με τον Φώτη Γονίδη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Τα τελευταία χρόνια οι αγορές από την Κίνα γνωρίζουν τεράστια αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, και η τάση είναι συνεχώς ανοδική. Είναι μια παγκόσμια τάση, που οδήγησε ήδη στη δημιουργία πολλών αξιόλογων κινέζικων καταστημάτων με όλο και περισσότερες επιλογές και φυσικά καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν ευρέως καθιερωμένες λύσεις που να δίνουν στον χρήστη ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον αγορών από όλα τα δημοφιλή Κινέζικα καταστήματα. Αυτό το κενό θέλαμε να εκμεταλλευτούμε κ έτσι δημιουργήσαμε την SealSmile.

Η SealSmile απευθύνεται σε όλους όσους αγοράζουν προϊόντα από την Κίνα, όπως gadgets, κινητά τηλέφωνα, ρούχα και αξεσουάρ, είδη διακόσμησης και σπιτιού κτλ. Τα καταστήματα που συνεργάζεται η SealSmile είναι πολυ-γλωσσικά και αποστέλλουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το άμεσο κοινό της SealSmile είναι οποιοσδήποτε αγοράζει από ηλεκτρονικά καταστήματα στην Κίνα, από όπου και αν βρίσκεται. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών, εκτός της Κίνας,  βρίσκεται στην Αμερική, στη Ρωσία, στην Ευρώπη και στη Βραζιλία. Στη SealSmile δίνουμε έμφαση σε 3 βασικούς τομείς. Στην εύρεση της καλύτερης τιμής, στην ασφάλεια αγορών και στην καλύτερη διαχείριση/οργάνωση των παραγγελιών.
Έτσι ο χρήστης μπορεί αφ΄ενός να βρει συγκεντρωμένα όλα τα μεγάλα κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα μαζί με τα κουπόνια και τις προσφορές τους και αφ΄ετέρου μέσα από συγκεκριμένες υπηρεσίες, που παρέχουμε, να αισθάνεται πιο ασφαλής και να μπορεί να οργανώνει τις παραγγελίες του, μέσα από το προφίλ του, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει σε κάθε ένα κατάστημα ξεχωριστά.  

SealSmile2.jpg


Ο βασικός στόχος αυτήν τη χρονική περίοδο είναι διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό. Οι πλατφόρμες-ανταγωνιστές περιορίζονται στην εύρεση της καλύτερης τιμής. Όπως προανέφερα στη SealSmile δίνουμε έμφαση και στη ασφάλεια των αγορών καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος αγορών. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα λανσάραμε την καινούρια μας υπηρεσία που συλλέγει αυτόματα όλες τις παραγγελίες του χρήστη από όλα τα καταστήματα, παρακολουθεί την αποστολή τους και ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το χρήστη για οποιαδήποτε εξέλιξη στην παραγγελία. Έτσι ο χρήστης δε χρειάζεται να παρακολουθεί τους λογαριασμούς του στα διάφορα καταστήματα. Έχουμε επίσης προγραμματίσει να λανσάρουμε την υπηρεσία ενημέρωσης του χρήστη σχετικά με την απόδοση του κάθε καταστήματος. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει στατιστικά σχετικά με το μέσο χρόνο παράδοσης της παραγγελίας ανά κατάστημα/χώρα/μεταφορέα,  το ποσοστό επιτυχημένων παραγγελιών ανά κατάστημα κτλ. Είναι μια καινοτόμα υπηρεσία σε παγκόσμιο επίπεδο στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα που συλλέγονται από την καταγραφή των παραγγελιών των χρηστών και όχι στην υποκειμενική γνώμη των χρηστών, όπως ισχύει μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα σκοπεύουμε να λανσάρουμε σύντομα και την υπηρεσία επιστροφής χρημάτων (cashback) σε κάθε αγορά. Έτσι οι χρήστες θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα σε κάθε αγορά, που στην ουσία σημαίνει ότι θα αγοράζουν το προϊόν ακόμα πιο φθηνά από ότι αν το αγόραζαν απευθείας από το κατάστημα. Το όραμα μας για τη SealSmile είναι να καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σαν το ολοκληρωμένο περιβάλλον για αγορές από Κίνα και όχι μόνο. Θέλουμε να το δουν οι χρήστες σαν ένα απαραίτητο εργαλείο για τις ηλ/κες αγορές τους, ώστε να βρίσκουν τις καλύτερες τιμές, να νοιώθουν πιο ασφαλείς, και να διαχειρίζονται τις αγορές τους μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον.

sealsmile-screen1.jpg

Ο τρόπος εργασίας έχει σίγουρα αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ειδικά στις εργασίες που γίνονται με τη χρήση Η/Υ. Πλέον δεν απαιτείται παρουσία του ατόμου σε φυσικό χώρο ώστε να πραγματοποιηθεί η εργασία. Χαρακτηριστικά, στη SealSmile η βασική ομάδα (4 άτομα) εργάζεται από Αθήνα, Κων/πολη και Άμστερνταμ. Έπειτα έχουμε έναν αριθμό εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι επίσης μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου.Ταυτόχρονα όμως απαιτείται πειθαρχία και καλή οργάνωση για να είναι η ομάδα αποδοτική και να βγαίνει η δουλειά στην ώρα της. Στη SealSmile χρησιμοποιούμε έναν αριθμό online εργαλείων για διαχείριση έργου, τηλεδιασκέψεων κτλ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες στην Ελλάδα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι φορείς (incubators, accelerators, venture funds), που μπορούν να βοηθήσουν μια startup να αναπτυχθεί και να αποκτήσει διασυνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό όμως που θα ήθελα να δω είναι μεγαλύτερη στήριξη απο το κράτος και ουσιαστικότερα κίνητρα. Ένα ΕΣΠΑ κάθε μερικά χρόνια δε νομίζω ότι είναι αρκετό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πέρα απο χρηματοδότηση χρειάζονται καθοδήγηση, φορολογικά κίνητρα και απλοποίηση των γραφειοκρατικών/νομικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στην Τουρκία, οι startups που εντάσσονται σε τεχνολογικά πάρκα απαλλάσσονται από φόρους για 5 χρόνια, ενώ και οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται σε αυτές επίσης απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, θεωρώ ότι πέρα από την χρηματοδότηση καθοριστικά στοιχεία (προκλήσεις) για μια επιχείρηση σε αρχικό στάδιο είναι η καθοδήγηση και η καλή διασύνδεση με το target market της. Οι startup εταιρίες συχνά ιδρύονται από άτομα που είναι οι καλύτεροι στο αντικείμενο τους, αλλά ενδεχομένως υστερούν στους τομείς του business και marketing. Έτσι πολλές φορές βλέπουμε να αναπτύσσονται πολύ αξιόλογες υπηρεσίες και προϊόντα που όμως εν τέλει δεν μετατρέπονται σε βιώσιμες εταιρίες επειδή δεν έγινε σωστή εκτίμηση του επιχειρηματικού πλάνου,  του μεγέθους της αγοράς, ή δε μπορέσαν να βρουν και να φτάσουν στους τελικούς αγοραστές τους.

Πάντα υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο εαν γυρνούσαμε πίσω στον χρόνο. Στη περίπτωση της SealSmile, θα επιδιώκαμε να λανσάρουμε μια δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να λάβουμε ένα πρώιμο feedback από τους beta χρήστες, και αναλόγως να προσαρμόσουμε την επόμενη έκδοση. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις σημαντικό χρόνο και χρήματα. Καθώς όμως μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας, έχουμε ήδη λανσάρει τη δοκιμαστική έκδοση της υπηρεσίας της διαχείρισης και οργάνωσης των παραγγελιών. “Τρέχει” σε κλειστό κύκλο με “beta” χρήστες οι οποίοι μας παρέχουν το feedback τους βάσει του οποίου θα βελτιώσουμε την υπηρεσία και θα την προσαρμόσουμε στις ανάγκες των χρηστών μας. Με την ευκαιρία θέλω να προσκαλέσω όποιον ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στο beta πρόγραμμα μας και να λάβει επιστροφή χρημάτων από 3%-15% σε κάθε παραγγελία ανάλογα με το κατάστημα. Λεπτομέρειες μπορεί να βρει κάποιος στη σελίδα: https://sealsmile.com/beta.

SealSmile4.jpg 
 
Δεν ξέρω αν δημιουργεί ευκαιρίες αλλά είμαι σίγουρος ότι κινητοποιεί τον κόσμο και τον “προτρέπει” να χρησιμοποιήσει το μυαλό και τις ικανότητες του. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει και το δυναμικό και την ικανότητα να παράξει ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Είναι αποδεδειγμένο γεγονός πλέον. Η περίοδος της κρίσης αποτελεί μια ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί.
Σχετικά με τους νέους επιχειρηματίες, θα τους συμβούλευα να είναι μεθοδικοί και να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, ώστε να καταφέρνουν να “πιάνουν” τα “milestones” που θέτουν. Πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και αξιοποιούν στο μέγιστο, το κάθε ευρώ που ξοδεύουν. Επίσης η εξωστρέφεια, πρέπει να είναι στο μυαλό του Έλληνα επιχειρηματία. Κάθε επιχειρηματική ιδέα, για να είναι ελπιδοφόρα και ελκυστική σε επενδυτικά κεφάλαια, οφείλει να ξεφεύγει από τα όρια της Ελλάδας και να στοχεύει σε μια παγκόσμια αγορά.

https://sealsmile.com

SealSmile3.jpg