Μας μιλάει για το VizEat, το "Airbnb του φαγητού".


Το VizEat είναι μία πλατφόρμα social dining (κοινωνικού φαγητού) η οποία ιδρύθηκε το 2014 στη Γαλλία και κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο, μετρώντας περισσότερους από 110.000 χρήστες. Είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τους επισκέπτες σε έναν προορισμό, με ντόπιους οικοδεσπότες που παρέχουν εμπειρίες διατροφής. Λειτουργεί με ένα όμοιο μοντέλο με άλλες ηλεκτρονικές αγορές - για αυτό και το αποκαλούν και το "Airbnb του φαγητού". Πρόσφατα έκαναν και την έναρξη τους στην Ελλάδα και με αυτή την αφορμή μιλήσαμε με την Εύα Αναγνωστάκη (Athens VizEat ambassador). Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το VizEat πρόκειται για μία πλατφόρμα social dining (κοινωνικού φαγητού) η οποία ιδρύθηκε το 2014 στη Γαλλία και κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο, μετρώντας περισσότερους από 110.000 χρήστες. Αυτό που το VizEat πρεσβεύει και που προσωπικά πιστεύω 100% είναι ότι “αν θέλεις να γίνεις φίλος με κάποιον, πήγαινε σπίτι του και φάε μαζί του”. Τόσο απλά, τόσο άμεσα και τόσο...απολαυστικά προσπαθεί η πλατφόρμα να φέρει κοντά επισκέπτες μιας πόλης με τους κατοίκους της. Μέσω μίας βασικής βιολογικής ανάγκης -που ταυτόχρονα όμως είναι και τόσα περισσότερα- οι τουρίστες γίνονται επισκέπτες, οι ντόπιοι οικοδεσπότες και το τραπέζι κοινός τόπος συνάντησης και επικοινωνίας.
Μαθήματα μαγειρικής, δείπνα στο σπίτι, πικ νικ, γαστρονομικές περιηγήσεις και άλλα πολλά περιμένουν τους ταξιδιώτες που θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν την πόλη την οποία θα επισκεφθούν σαν πραγματικοί ντόπιοι. Το VizEat ήρθε πρόσφατα και στην Αθήνα και η κοινότητα της πόλης μας όλο και μεγαλώνει.

 

VizEat2.jpg

 
Το VizEat απευθύνεται εν γένει σε ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό και που αναζητούν αυθεντικές και ιδιαίτερες εμπειρίες. Αν κάποιος έχει πάθος με τη μαγειρική, το καλό φαγητό, τα κρυμμένα μαγαζιά και πιάτα της πόλης του και θέλει να μοιραστεί αυτό του το πάθος, είναι ένας ιδανικός host. Από την άλλη, οι ταξιδιώτες που θέλουν να ξεφύγουν από τις τετριμμένες τουριστικές εμπειρίες και πιάτα που οι ντόπιοι δεν θα επέλεγαν και θέλουν να δουν την πόλη μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου, είναι οι τέλειοι επισκέπτες του VizEat. Μέσω μίας πολύ απλής διαδικασίας, ο καθένας μπορεί να κάνει τη δωρεάν εγγραφή του στην πλατφόρμα, είτε ως host (οικοδεσπότης), είτε ως επισκέπτης και να δημιουργήσει ένα προφίλ. Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη γιατί θέλει να του δημιουργήσει το κλίμα οικειότητας που ένα φιλικό γεύμα προκαλεί.
Τα βήματα για τον επισκέπτη είναι απλά:
1. Επιλέγει την πόλη στην οποία θα ταξιδέψει, το budget, τα άτομα καθώς και την επιθυμητή ημερομηνία
2. Φιλτράρει τους hosts που είναι διαθέσιμοι και ανταποκρίνονται στα κριτήρια του
3. Επικοινωνεί με τον host που τον ενδιαφέρει & ολοκληρώνει την κράτηση
4. Γεύεται την πόλη με έναν ντόπιο!

 

VizEat3.jpg

 
Τα οφέλη είναι πολλά και πολυεπίπεδα. Τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους hosts, η εμπειρία του VizEat είναι μία “φυγή” αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος ουσιαστικής, διαπολιτισμικής επικοινωνίας
. Η κουλτούρα που φέρει το φαγητό και η ιστορία πίσω από αυτό είναι έντονα πολιτισμικό στοιχείο. Ο τρόπος που μαγειρεύουμε, γευόμαστε, μοιραζόμαστε το φαγητό μας, ακόμα και το πως συζητάμε πάνω από αυτό είναι αληθινό στοιχείο της κουλτούρας μας. Δε μπορώ να φανταστώ πιο εύκολο και ευχάριστο τρόπο να γνωρίσει κάποιος μία πόλη από το να δοκιμάσει την κουζίνα της από ανθρώπους που μένουν σε αυτή! Από την άλλη, η πλατφόρμα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) η οποία μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον εισόδημα στους οικοδεσπότες και να ενισχύσει την έννοια της συνεργατικής κατανάλωσης. Τέλος, πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τις ίδιες της πόλεις καθώς μέσω μίας τέτοιας πλατφόρμας, δημιουργείται ένα καινούριο αφήγημα γύρω από αυτές, το οποίο δεν επιβάλλεται από εξωτερικούς φορείς αλλά δημιουργείται από τους ίδιους της τους κατοίκους και τις γαστρονομικές εμπειρίες που επιλέγουν να μοιραστούν.

VizEat4.jpg

 
Το VizEat οραματίζεται μία “επανάσταση”. Μία επανάσταση στον χώρο του κοινωνικού φαγητού (social dining), ευελπιστώντας να μεταδώσει το πάθος του σε ακόμα περισσότερα άτομα ανά τον κόσμο. Χωρίς να παίζει ρόλο η ηλικία, το φύλο, τα ενδιαφέροντα ή ο,τιδήποτε άλλο, το VizEat θέλει να δημιουργήσει ένα φυσικό κοινωνικό δίκτυο του οποίου συνδετικός κρίκος είναι τι άλλο: το φαγητό. Να μεγαλώσει λοιπόν οργανικά και ουσιαστικά, αυτό είναι το όραμα της πλατφόρμας. 
Κλείνοντας, αξίζει να πω ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα αλλά και σε μία πόλη συγκεκριμένα που το VizEat έχει την προοπτική να ανθήσει. Μοναδικές πρώτες ύλες, μία κουζίνα παγκοσμίως αναγνωρισμένη, πειραματισμοί, φρέσκες ιδέες, πολλές κουλτούρες και πολιτισμοί συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μία μοναδική “γεύση” της Αθήνας που αξίζει να μοιραστούμε.

   
www.vizeat.org