30 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη οι νέοι παίρνουν δράση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.


 Πριν ενάμιση χρόνο πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια έρευνα (YouthSpeak Survey) και συγκέντρωσε περισσότερες από 160.000 απαντήσεις νέων που εξέφρασαν τη γνώμη τους για τα κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν. Μετά την ανάλυση αυτών των απαντήσεων δημιουργήθηκε μια πρωτότυπη εκδήλωση, το YouthSpeak Forum, που καλεί νέους ανθρώπους να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, έχοντας ως στόχο να πυροδοτήσει συζητήσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τέλος να τους δώσει το βήμα να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα project που θα φέρει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Πέρσι πραγματοποιήθηκε το 1ο YouthSpeak Forum στο Μουσείο Μπενάκη και φέτος συνεχίζουνε την προσπάθεια με τo 2o YouthSpeak Forum που έχει ως θεματική την “Entrepreneurial Education” (Επιχειρηματική εκπαίδευση). Με σκοπό να μάθουμε περισσότερο για την AIESEC, το YouthSpeak Forum και το πώς οι νέοι μπορούν να γίνουν περισσότεροι ενεργοί στα δρώμενα μιλήσαμε με την Ραφαέλα Τυρή (Ρ.Τ) και την Ειρήνη Τριάντου (Ε.Τ). Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπαν στον Παναγιώτη Λουκά.

(Ε.Τ): Η AIESEC είναι ένας από τους μεγαλύτερος οργανισμούς από νέους για νέους στο κόσμο και αυτό που κάνει στην ουσία είναι μέσα από ανταλλαγές στο εξωτερικό είτε εθελοντικού χαρακτήρα είτε πρακτικής αναπτύσσει στους νέους την ηγετικότητα. Με τον όρο ηγετικότητα εννοούμε το άτομο να γνωρίζει τον εαυτό του, να δουλεύει αποτελεσματικά μέσα σε μία ομάδα, να παίρνει ρίσκα όπου χρειάζεται και να πιστεύει πως μπορεί να επηρεάσει θετικά την κοινωνία γύρω του και όχι μόνο. Αυτό που κάθε μέρα μας κατευθύνει σαν οργανισμός είναι η ερώτηση "πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος και συγκεκριμένα η Ελλάδα αν αναπτύσσαμε κάθε νέο στη χώρα?" Με αυτό τον τρόπο από την ίδρυση του οργανισμού, μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και σήμερα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας που είναι η ειρήνη και η μεγιστοποίηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

 YForum4.jpg

(Ε.Τ): Αν κάποιος νέος θέλει να αναπτύξει τον εαυτό του, να γνωρίσει πτυχές του εαυτού του που πίστευε πως δεν υπάρχουν μέσα από περιβάλλοντα γεμάτα προκλήσεις, δουλεύοντας μέσα σε ομάδες, να ταξιδέψει, να προσφέρει στην κοινωνία, να μάθει μέσα από πολυπολιτισμικές διαφορές και να συνειδητοποιήσει πως δεν πρέπει να περάσουν 4 χρόνια από τη ζωή του που είναι φοιτητής χωρίς να κάνει στην ουσία τίποτα, τότε η AIESEC είναι το ιδανικό μέρος γι' αυτόν! Οι υποχρεώσεις που έχει κάποιος διαφέρουν από το να είναι μέλος από το να συμμετέχει εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα του εξωτερικού για 6 εβδομάδες ή για πρακτική για 6 έως 1 χρόνο.

YForum2.jpg

 

(Ε.Τ): Έχω συμμετάσχει στο εθελοντικό πρόγραμμα, 2 φορές! Την πρώτη ήμουν στη Σερβία και βοηθούσα έναν ΜΚΟ για διοργάνωση εκδηλώσεων στην πόλη που ήμουν και η δεύτερη ήταν στη Βραζιλία που έκανα μάθημα αγγλικών σε παιδιά σε μία από τις φαβέλες της Φορταλέζα. Ήταν οι πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής μου γιατί μέσα σε 6 εβδομάδες, όχι μόνο τους έμαθα αγγλικά. Τους έμαθα να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, να μη φοβούνται να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται, να ονειρεύονται και πάνω από όλα να χαμογελούν. Έξι εβδομάδες ίσως δεν είναι αρκετές για να λύσεις τα προβλήματα μίας κοινωνίας αλλά είναι η αρχή του να δημιουργήσεις άτομα που θα το κάνουν όλη τους τη ζωή.

YForum5.jpg

(Ε.Τ): Μπορεί το οικονομικό κλίμα να μην είναι το καλύτερο για να παροτρύνει κάποιον νέο να πάρει ένα ρίσκο παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα που προσφέρουν ένα πρόσφορο έδαφος με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και θέτουν τη βάση γνώσεων και δεξιοτήτων που χρειάζονται οι νέοι.

(Ρ.Τ): Το youthspeak forum είναι μια πρωτότυπη εκδήλωση  που καλεί νέους ανθρώπους να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, έχοντας ως στόχο να πυροδοτήσει συζητήσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τέλος να τους δώσει το βήμα να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα project που θα φέρει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Το 2ο YouthSpeak Forum που θα πραγματοποιηθεί 30/3 στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα την επιχειρηματική εκπαίδευση, περιέχει δυναμικές ομιλίες που θα εμπνεύσουν, μια συζήτηση σε μορφή panel γύρω από το πως μπορούμε εμείς οι νέοι να αποκτήσουμε επιχειρηματικά χαρακτηριστικά αλλά και workshops από τους χορηγούς της ημερίδας (Coca-cola, P&G και PwC).

YForum6.jpg

 

(Ρ.Τ): Αρχικά το YouthSpeak Forum έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας YouthSpeak Survey, που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 160.000 απαντήσεις παγκοσμίως αρα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Επιπλέον εκείνη τη μέρα κανείς δε θα μείνει στάσιμος! Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα μοναδικό actionspace όπου οι συμμετέχοντες με τη γνώση και τις δεξιότητες που κέρδισαν μέσα στην ημέρα θα συνθέσουν το δικό τους project σε ομάδες με τη βοήθεια των συντελεστών του Forum. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπάρχουν  πολλές ευκαιρίες για networking και έμπνευση για το τι μπορεί να κάνει  από δω και περά για να πάει τον εαυτό του και τη χώρα ένα βήμα παραπέρα. Εξάλλου αυτό που θέλουμε είναι να πυροδοτήσουμε την δράση μέσα μας, γι αυτό και το motto μας είναι Spark a movement - Impact Greece!

YForum3.jpg

 

(Ε.Τ): Σχετικά με το εαν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Αν υπάρχει θέληση, υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες να κυνηγήσεις τα όνειρά σου! Η συμβουλή μου είναι να μην αφήσουν τα χρόνια να περνάνε χωρίς να το αξιοποιούν στο 100% τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν θα ξαναέχουμε για παράδειγμα Μάρτιο ξανά με τις ίδιες συνθήκες, με εμάς στην ίδια κατάσταση- κάτι θα έχει αλλάξει, οπότε πρέπει τώρα και κάθε τώρα να το αξιοποιούμε. Και να είναι "πεινασμένοι". Πεινασμένοι για γνώση, για ταξίδια, για ευκαιρίες, για ρίσκα. Μόνο έτσι θα αναπτυχθούν και θα καταλάβουν ότι έτσι μπορούν να αλλάξουν και τους γύρω τους!

Σχετικά με το YouthSpeak: Το YouthSpeak αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα που διοργανώνεται από την AIESEC με στόχο να αποτυπώσει τη φωνή νέων από όλον τον κόσμο. Μάθε περισσότερα: http://aiesec.gr/youthspeak
Σχετικά με την AIESEC: Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος νεανικός εθελοντικός οργανισμός, με όραμα την ειρήνη & τη μεγιστοποίηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Μάθε περισσότερα: http://aiesec.gr