Μας μιλάει για την ViRA που στόχο έχει να επικοινωνήσει στο στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, και κυρίως της τεχνολογίας που αφορά στην καθημερινή μας δραστηριότητα, είτε αυτό σημαίνει το κινητό μας τηλέφωνο, είτε τον προσωπικό μας υπολογιστή. Ιδιαίτερα τα σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες όπως η εικονική ή η επαυξημένη πραγματικότητα (VR, AR), καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο και βρίσκουν ουσιαστική εφαρμογή σε πεδία όπως η επιστήμη, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία. Που μπορούμε λοιπόν να εφαρμόσουμε τέτοιες τεχνολογίες; Πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά ώστε να εκσυγχρονίσουμε τους τομείς στους οποίους αφορούν; Πόσο εξοικειωμένος είναι ο κόσμος με την εικονική πραγματικότητα; Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, μας μιλάει η Ρένια Παπαθανασίου από την εταιρεία ViRA | Virtual Reality Applications. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά
 
Η κοινή αγάπη για τις νέες τεχνολογίες και την σύνδεση αυτών με σχεδόν όλους τους τομείς (εκπαίδευση, τέχνη, ιατρική, έρευνα, ψυχαγωγία κ.α.) αλλά και το γεγονός ότι οι πρότεροι τομείς ενασχόλησής μας θα μπορούσαν να συνδυαστούν άρτια ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι ολοκληρωμένο και αξιόλογο, ήταν τα κυριότερα ερεθίσματα που μας οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της επιχείρησης, η οποία εξειδικεύεται στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και την δημιουργία διαδραστικών εγκαταστάσεων.  
 
Κυρίως απευθυνόμαστε σε άλλες επιχειρήσεις οποιουδήποτε αντικειμένου (ενδεικτικά αναφέρουμε διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες παραγωγής στον χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας, κατασκευαστικές εταιρείες κλπ), πολιτισμικές μονάδες και εκπαιδευτικά/ερευνητικά ιδρύματα. Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς μπορεί να επωφεληθεί μέσα από μία πληθώρα τεχνολογικών λύσεων (όπως για παράδειγμα τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας) ώστε να δώσει μία νέα διάσταση στις ήδη υπάρχουσες ή στις νέες υπηρεσίες του. Επιπλέον, τέτοιου είδους συστήματα επιτρέπουν την δημιουργία προσβάσιμων από όλους εικονικών περιβαλλόντων, με έμφαση στην διάδοση γνώσεων και πληροφοριών. Στόχος μας είναι να αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη και να του προτείνουμε λειτουργικές και αποδοτικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

vira2.jpg

Οι στόχοι μας είναι να βρισκόμαστε πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας στην οποία εξειδικευόμαστε με σκοπό να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Το όραμά μας, πέραν της επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού, είναι να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει η τεχνολογία, όταν την αξιοποιείς προς το κοινό όφελος.
 
Μπαίνοντας στην διαδικασία να δημιουργήσουμε την δικιά μας επιχείρηση, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο δουλειάς μας, ατομικά, ως ομάδα, σε σχέση με τους συνεργάτες μας αλλά και σε σχέση με τους πελάτες μας. Πάνω από όλα έχουμε ως αρχή τον σεβασμό προς την δουλειά του καθένα και σίγουρα καλή διάθεση ώστε να μπορούμε να χτίζουμε σωστές συνεργασίες. Η ομάδα μας αποτελείται από τρία μέχρι στιγμής άτομα, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προκλήσεις και προσκλήσεις συνεργασίας. Ήδη υπάρχει ένα δίκτυο εξωτερικών συνεργατών το οποίο ευελπιστούμε να μεγαλώσει. Ο τρόπος για να το διαχειριστούμε αυτό είναι απλώς καλή οργάνωση και καλή επικοινωνία. Επομένως, το να δουλεύει κάποιος εκτός γραφείου ή εκτός χώρας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόβλημα στην μεταξύ μας συνεργασία όσο ισχύουν τα παραπάνω.

vira3.jpg
 
Όχι, δυστυχώς η Ελλάδα δεν δίνει πραγματικά κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Το αντίθετο. Για παράδειγμα, το κόστος της ασφάλειας ενός νέου ελεύθερου επαγγελματία, η φορολόγηση και η προκαταβολή φόρου στο 100% και όλα αυτά ακόμα πριν ξεκινήσει κάποιος να εργάζεται, καθώς και η συνεχής αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, είναι προβλήματα τα οποία δεν θα έπρεπε να καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος επιχειρηματίας. Ακόμα και τα επιδοτούμενα προγράμματα που υπάρχουν κατά καιρούς απαιτούν έναν μεγάλο κύκλο εργασιών και εγγυήσεις, που είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχουν σε μία νέα επιχείρηση. Αυτό που έχει βελτιωθεί σημαντικά είναι ο χρόνος ίδρυσης της επιχείρησης (για εμάς διήρκησε περίπου έναν μήνα με την υποστήριξη λογιστή και δικηγόρου). Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκαμε το ενδεχόμενο όχι να τα παρατήσουμε, αλλά να ιδρύσουμε την επιχείρηση σε κάποια άλλη χώρα (συγκεκριμένα στην Γαλλία) και να μεταφερθούμε και οι ίδιοι εκεί, αλλά εν τέλει αποφασίσαμε να δώσουμε μία ακόμα ευκαιρία στην χώρα μας, ελπίζοντας ότι κάποτε θα μας ανταμείψει.
 
Πέραν των οικονομικών προκλήσεων, η σημαντικότερη πρόκληση σήμερα για τις επιχειρήσεις, πιστεύουμε πως είναι η αλλαγή της οπτικής των πραγμάτων. Αν κατανοήσουμε ότι η παράκμαση της χώρας μας δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως είναι κοινωνική και πολιτιστική, και αναλογιστούμε ποιες είναι οι συνθήκες που την οδήγησαν εκεί, θα δούμε ότι σίγουρα αυτές περιλαμβάνουν την τάση προς τον ατομικισμό και τις «κλειστές» δράσεις αρκετών σε όλους τους χώρους. Η συλλογικότητα προσφέρει την δυνατότητα του διαλόγου και ο διάλογος είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια που έχει αποκτήσει ο άνθρωπος. Η συνεργασία των ανθρώπων μεταξύ τους δύναται να φέρει θεαματικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια, η σημαντικότερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις πλέον είναι να βρουν τον τρόπο τόσο για ώριμες και δημιουργικές συνεργασίες όσο και για δημιουργικό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

vira4.jpg
 
Εάν γυρνούσαμε πίσω στον χρόνο δεν υπάρχει κάτι που θα το είχαμε κάνει διαφορετικά. Τα βήματα που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε για την δημιουργία αυτής της ομάδας και κατ’ επέκταση αυτής της εταιρείας προέκυψαν μέσα από πολλή σκέψη και υπολογίζοντας όλους τους ανασταλτικούς και μη παράγοντες. Σκεπτόμενοι τον εαυτό μας σε 5 χρόνια από τώρα, θα θέλαμε το δημιούργημα μας να έχει μεγαλώσει και ωριμάσει, να έχει στο ενεργητικό του ωραίες και δημιουργικές δουλειές και να μπορεί να υπάρχει οικονομικά ανεξάρτητο όπως και εμείς προσωπικά. Εξάλλου, κάθε ένας νομίζουμε θα ήθελε να μπορεί να συντηρείται από την δουλειά του, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι δική του και την αγαπάει.
 
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στην χώρα μας αποτελούν σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα για νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν μία οποιαδήποτε επιχείρηση. Παρόλα αυτά, αν δούμε την άλλη όψη του νομίσματος, η κατάσταση αυτή μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο ως ευκαιρία και έμπνευση για δημιουργία, αλλά και ως ένα προσωπικό στοίχημα του καθένα. Ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ο κάθε ένας μας έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί και να δημιουργήσει κάτι νέο και δυνατό με στόχο να ανταμείψει τον εαυτό του αλλά και να συμβάλλει όσο περισσότερο μπορεί στην αναδιαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Επομένως ναι, από μία πλευρά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες. Η συμβουλή που θα δίναμε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα, είναι να έχει σαφή στόχο του τι θέλει να επιτύχει, να είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και να μην απογοητεύεται εύκολα. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και κυρίως οικονομικές, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να σκεφτόμαστε που θέλουμε να φτάσουμε και πως μπορούμε αυτό να το επιτύχουμε δημιουργικά προσφέροντας παράλληλα ο καθένας από την πλευρά του στην διαμόρφωση μίας καλύτερης επιχειρηματικής και όχι μόνο κοινωνίας στο μέλλον.

http://www.vira.design

 

vira5.jpg