Τέρμα στα συνεχή τηλέφωνα, την ατελείωτη αναζήτηση στο Ίντερνετ και στην ασυνεπή και μη ποιοτική εξυπηρέτηση. Ό,τι ψάχνεις, σε βρίσκει!


Κάθε πρωί στην πολυκατοικία που μένω, βλέπω διάφορα διαφημιστικά από διάφορους επαγγελματίες που διαφημίζουν την εργασία τους. Ένα ξερό μήνυμα, ένα τηλέφωνο, και αυτό ήταν. Δεν ξέρεις εάν αυτός που θα πάρεις είναι πραγματικά «μάστορας» και πολλές φορές είναι σαν να παίζεις Λόττο. Τις λύσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα, έρχονται να δώσουν πλατφόρμες που  δημιουργούνε μία νέα εμπειρία εύρεσης πιστοποιημένων επαγγελματιών, συνδέοντας άμεσα χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις με τους κατάλληλους επαγγελματίες για την εργασία ή το project τους. Μια από αυτές τις πλατφόρμες είναι, με το όνομα να είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Αισώπου με το μυρμήγκι και το τζιτζίκι, ο Douleutaras.gr που ξεκίνησε τις αρχές του  2012, που πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε την νέα χρηματοδότηση του, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Για τον Douleutaras.gr, μιλήσαμε με τον Ανδρέα Γραμμάτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Η ιδέα του Douleutaras.gr γεννήθηκε στις αρχές του 2012, σε μία πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Όταν η ανεργία ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα του 20%, μία παρέα πέντε φίλων βρέθηκε να συζητά τους προβληματισμούς και τις σκέψεις για την κατάσταση και τις ημέρες που θα ακολουθούσαν. Μέσα από αυτή τη συζήτηση δημιουργήθηκε ουσιαστικά και το όραμα του Douleutaras.gr. Ήταν φανερό ότι κόσμος θα στρεφόταν σταδιακά στη λύση του ελεύθερου επαγγέλματος, αφού οι ευκαιρίες στα πλαίσια εταιριών, αναπόφευκτα,  θα περιορίζονταν. Στόχος μας εξαρχής ήταν να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο, το οποίο αφενός θα έδινε ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και αφετέρου θα έκανε την διαδικασία εύρεσης ελεύθερου επαγγελματία πολύ πιο εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη.  Έχοντας εντοπίσει αυτό το κενό στην αγορά του ελεύθερου επαγγέλματος αποφασίσαμε να “βγούμε στον αέρα” το Φεβρουάριο του 2015 με την πρώτη πλατφόρμα, η οποία ανέλαβε να φέρει σε επαφή επαγγελματίες και εργοδότες για την εκπλήρωση ενός μεγάλου φάσματος εργασιών.

Douleuteras2.jpg 

Το Douleutaras.gr απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ο οποίος αναζητά έναν αξιολογημένο επαγγελματία ώστε να ολοκληρώσει μία προσωπική ή επαγγελματία εργασία. Μέσω της πλατφόρμας μας ο χρήστης μπορεί να αναρτήσει εύκολα και γρήγορα την εργασία του και να εξοικονομήσει τον πολύτιμο χρόνο που θα αφιέρωνε ψάχνοντας στο διαδίκτυο ή ρωτώντας φίλους και γνωστούς. Μέσα λίγα μόλις λεπτά λαμβάνει προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες οι οποίοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την εξυπηρέτηση της εργασίας του. Εξετάζοντας προσεκτικά το προφίλ, τις αξιολογήσεις αλλά και τα δείγματα εργασιών του επαγγελματία ο χρήστης είναι σε θέση να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο για την εργασία του.
Ταυτόχρονα το Douleutaras.gr βοηθά αξιόπιστους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διευρύνουν τον όγκο το εργασιών που εξυπηρετούν καθημερινά μέσω της πλατφόρμας και να αποκτήσουν ισχυρή online παρουσία.

Κεντρικός μας στόχος από την αρχή της λειτουργίας του Douleutaras.gr μέχρι και σήμερα υπήρξε αφενός η αύξηση αλλά κυρίως η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε μέσω της πλατφόρμας μας. Με τη λήψη του πρώτου γύρου χρηματοδότησης πήραμε την απόφαση να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το πρώτο βήμα έγινε τον Ιούνιο του 2016 με την επέκταση στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε εξυπηρετήσει ήδη περισσότερες από 5000 εργασίες. Με όπλα μας την καινοτομία, την υψηλή ποιότητα και φυσικά την εμπιστοσύνη του κοινού, θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε νέες περιοχές και να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας και εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Douleuteras4.jpg

 

Ο τρόπος δουλειάς έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το Ίντερνετ και τις εφαρμογές που προσφέρει να είναι το κυρίαρχο μέσο, πλέον, για την εκτέλεση των περισσοτέρων εργασιών. Αυτό σημαίνει πως εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά οι δυνατότητες που παρέχει μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα μίας επιχείρησης. Στην εταιρία μας απασχολούνται περισσότερα από 30 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων εργάζονται εκτός γραφείου. Ο συντονισμός είναι σχετικά εύκολος αν και οι διαπροσωπικές συναντήσεις είναι πάντα απαραίτητες έστω και μία φορά το μήνα.

Πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό ανάμεσα σε νεοφυείς και μη νεοφυείς επιχειρήσεις για να απαντήσουμε σχετικά με το εαν χώρα μας δίνει κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Ως νεοφυείς εννοούμε κυρίως εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως κύριο μοχλό ανάπτυξης τους. Λόγω της φύσης τους, χρειάζονται αρκετά σημαντικά ποσά χρηματοδότησης ενώ η κερδοφορία τους παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα συνήθως, ειδικά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Υπό αυτή την έννοια δεν θα έλεγα πως το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα λειτουργεί αποτρεπτικά. Ίσα - ίσα που τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον τομέα της χρηματοδότησης, καθώς τα κεφάλαια που διατίθενται κάθε χρόνο αυξάνονται.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα παραμένει η οικονομικοπολιτική αστάθεια που επικρατεί και η οποία δυσχεραίνει σημαντικά το σχεδιασμό και την εφαρμογή επιχειρηματικών πλάνων και αυξάνει σημαντικά το ρίσκο που πρέπει να αναλάβει ένας επιχειρηματίας ξεκινώντας ένα νέο εγχείρημα.
 
Η σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει μία νεοφυής επιχείρηση η οποία προσπαθεί να κάνει “disrupt” μία αγορά, είναι να καταφέρει να δημιουργήσει αρκετά ισχυρά κίνητρα στους χρήστες της έτσι ώστε να αλλάξουν συμπεριφορές οι οποίες έχουν παγιωθεί για πολλά χρόνια.  Από εκεί και πέρα, ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας είναι η δημιουργία μίας ισχυρής και φιλόδοξης ομάδας η οποία θα είναι σε θέση να εκτελέσει με επιτυχία την αποστολή της εταιρίας αλλά και να αντεπεξέλθει με ευελιξία στα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία, πολλά εκ των οποίων δεν μπορούν να προβλεφθούν εκ των προτέρων.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία θα έκανα διαφορετικά όταν τα εξετάζω σε ορίζοντα μίας ημέρας ή ακόμα και ενός χρόνου. Όμως σε ό,τι αφορά ουσιαστικές αποφάσεις που πήρα στη ζωή μου δεν θα άλλαζα κάτι. Νιώθω πολύ τυχερός που σήμερα συμμετέχω στο Douleutaras.gr και εσχάτως και στη νέα μας πλατφόρμα -Dezired- δύο ιδιαίτερα δημιουργικές και χρήσιμες υπηρεσίες οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων. Σχετικά με τα μελλοντικά μας πλάνα, θα ήθελα να συνεχίσω να είμαι μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας και να συν-δημιουργώ ακόμα πιο καινοτόμες υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κρίση σίγουρα δημιουργεί ευκαιρίες και αυτό δεν είναι αποκλειστικά δική μου διαπίστωση αλλά προκύπτει και από εμπειρικές έρευνες που δείχνουν πως κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου ιδρύθηκαν σε περιόδους αστάθειας και οικονομικής κρίσης. Οι κρίσεις ωθούν τους ανθρώπους σε επανεξέταση του τρόπου ζωής τους και τους δίνουν κίνητρα να δοκιμάσουν νέες ιδέες, λύσεις και προτάσεις. Σε κάποιον/κάποια που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας θα τον συμβούλευα να δώσει πολύ μεγάλο βάρος στις προοπτικές μιας εταιρίας καθώς και στην έμφαση ή μη που δίνει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Η ζωή είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ, είναι λοιπόν σημαντικό για κάθε νέο να θέτει τις σωστές επαγγελματικές βάσεις στα πρώτα του βήματα επιλέγοντας μία εταιρία όπου θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δεξιότητες του και πολλές φορές να ανακαλύψει το ρόλο ο οποίος τον γεμίζει περισσότερο.

https://www.douleutaras.gr/

Douleuteras3.jpg