Μας μιλάει για την ErgoSense Pro, το λογισμικό το οποίο καθορίζει το προπονητικό πρόγραμμα αθλητών με επιστημονικά προσωποποιημένο τρόπο.


Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει αθλητικές εφημερίδες το καλοκαίρι. Ένα χαρακτηριστικό κλίσε έλεγε "ελιωσαν στα χιλιόμετρα πάνω στο βουνό οι παίχτες. Για 15 μέρες δεν ακούμπησαν καθόλου μπάλα"! Αυτό γινόταν μέχρι και σχετικά πρόσφατα. Κάποτε υπήρχε μόνο ο προπονητής και ο γυμναστής. Τώρα σε μια επαγγελματική ομάδα επιπέδου Άρσεναλ το προπονητικό τιμ έχει πάνω από 40 άτομα ο καθένας ειδικός στον τομέα του. Και πάλι όμως τα βασικά ερωτήματα – δηλαδή πώς καλύτερα να προπονηθεί κανείς για να αναπτύξει δύναμη και ισχύς και να έχει βέλτιστα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά αναπάντητα. Στην αγορά του επαγγελματικού αθλητισμού απευθύνεται ο Dr Άλεξ Αλεξόπουλος, με την ErgoSense Pro, και αφορά λογισμικό το οποίο καθορίζει το προπονητικό πρόγραμμα αθλητών με επιστημονικά προσωποποιημένο τρόπο και υπόσχεται βελτίωση αποτελεσμάτων της προετοιμασίας τους από 50% έως και 300% σε σύγκριση με τις μέχρι τώρα μεθόδους. Το πρόγραμμα υπάρχει και για μη επαγγελματίες μεμονωμένους αθλούμενους και είναι κατάλληλο για όσους βρίσκονται σε στάδιο αποκαταστάσεων και αποθεραπείας. Για την ErgoSense Pro μιλήσαμε με τον Άλεξ Αλεξόπουλο που στο τέλος της συνέντευξης μας αναφέρει το κεντρικό πιστεύω του. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Το ερέθισμα για την ίδρυση της επιχείρησης ήταν ότι έβλεπα ότι την σύγχυση και την απουσία ουσιαστικής προόδου στην περιοχή της προπονητικής τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδεικτικό ήταν οι διαφωνίες στα επιστημονικά άρθρα, στα blogs, και στα γυμναστήρια μεταξύ επιστημόνων, προπονητών, αθλητών και διαφόρου είδους “ειδικών”. Τα βασικά ερωτήματα – δηλαδή πώς καλύτερα να προπονηθεί κανείς για να αναπτύξει δύναμη και ισχύς και να έχει βέλτιστα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά αναπάντητα.
 

Η επιχείρηση απευθύνεται σε προπονητές και αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοση τους. Προσφέρω – για πρώτη φορά - προσωποποιημένα προπονητικά προγράμματα που δίνουν βέλτιστα αποτελέσματα όσον αφορά συγκεκριμένα ζητούμενα χαρακτηριστικά ενός αθλητού π.χ. ισχύς, εκρηκτικότητα, δύναμη, εύρος ισχύος, επαναφορά δύναμης, αντοχή δύναμης κλπ.  Κανένα άλλο προϊόν ή wearable δεν προσφέρει κάτι παρόμοιο.
 
Η αποστολή της επιχείρησης είναι να αλλάξει πως προπονούνται οι αθλητές στον 21 αιώνα. Οι στόχοι της επιχείρησης είναι να γίνει το πρότυπο σύστημα προπονητικής σε αθλήματα όπως το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χόκεϋ επι πάγου, baseball και ποδόσφαιρο. Επίσης αποσκοπούμε να αλλάξουμε το τοπίο των wearables προσφέροντας το πρώτο ουσιαστικό βοήθημα για προπόνηση με βάρη μετατρέποντας έτσι τα wearables από απλά trackers σε χρήσιμα εργαλεία προπονητικής.
Τελικά πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε και τον τρόπο που γίνεται έρευνα στα πανεπιστήμια και ινστιτούτα καθώς η θεωρεία του Ergo είναι εντελώς ρηξικέλευθη και επιτρέπει ποσοτική και αντικειμενική σύγκριση μεταξύ διαφορετικών μελετών με επιστημονικά κριτήρια. Το Ergo ενοποιεί ξεκάρφωτα στοιχεία της προπονητικής για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας αρχές της μηχανικής.
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές στο χώρο της υγείας. Όταν έχουμε άτομα με περιορισμένη ικανότητα κίνησης και προπόνησης το Ergo μπορεί να δημιουργήσει προσωποποιημένο προπονητικό πρόγραμμα για βέλτιστα αποτελέσματα π.χ. για μείωση ή αναστροφής μυϊκής ατροφίας, για αποκατάσταση τραυματισμών, κλπ. Τέλος τα διαγνωστικά εργαλεία του Ergo μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με την ικανότητα κίνησης και να βοηθήσουν σαν διαγνωστικό εργαλείο σε νευρο-μυϊκές παθήσεις.
 

Δεν δίνει αρκετά κίνητρα η Ελλάδα στους νέους επιχειρηματίες. Το φορολογικό και η έλλειψη χρηματοδότησης είναι δυο γενικά προβλήματα που μπορούν και πρέπει να λυθούν.
 
Ως σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις θεωρώ ότι είναι η δημιουργία και διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.


“Γυρνώντας πίσω στο χρόνο” θα είχα απλά ξεκινήσει την εταιρεία πιο νωρίς. Μετά από 5 χρόνια θα έχουμε πιθανώς εξαγοραστεί και θα ασχολούμαι με εφαρμογές της θεωρίας πίσω από το Ergo στο χώρο της υγείας και σαν νέο πρότυπο έρευνας στην αθλητική επιστήμη.


Εάν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή σε κάποιον που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας είναι να βρει μια δουλειά με την οποία μπορεί να εργάζεται με πάθος. Γενικά ότι κάνει να το κάνει με πάθος. Όλοι οι νέοι πρέπει να αναζητούν αυτό το ‘’κάτι” που θα το θεωρήσουν αποστολή της ζωής τους και να το μετατρέψουν σε νεοφυείς επιχείρηση.  


Ελληνισμός και Επιχειρηματικότητα
Κατά την γνώμη μου εμείς οι Έλληνες έχουμε την επιχειρηματικότητα μέσα μας. Χρειάζεται μόνο ένα μικρό ερέθισμα για να αφυπνιστεί. Με λίγες αλλαγές στη χώρα μας μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας οδηγώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.
Καιρός είναι να διώξουμε αυτήν την εξωγενή αποστροφή στο ρίσκο που έχει κυριεύσει τη χώρα μας σαν ασθένεια. Μια θεσούλα στο Δημόσιο δεν μπορεί να είναι το όνειρο των νέων. Οι νέοι μπορούν να ονειρευτούν πολύ περισσότερα!
Πρέπει να ακολουθήσουμε την αληθινή κλήση μας και να ξαναανακαλύψουμε τη χαμένη νοοτροπία του ταξιδευτή, του μετανάστη, του Οδυσσέα. Να είμαστε δηλαδή θαρραλέοι, να δικτυωνόμαστε, να παίρνουμε ρίσκα, να δημιουργούμε, να είμαστε ζωντανοί. Να είμαστε τελικά αληθινοί Έλληνες.

http://www.ergosensepro.com

 

ErgoSensePro2.jpg