Έχεις φανταστεί πώς θα μπορούσες να ξεχωρίζεις στο πλήθος απλά ανεβάζοντας μία φωτογραφία;


Έχεις φανταστεί πώς θα ήταν αν θα μπορούσες να ξεχωρίζεις στο πλήθος όπου και αν είσαι απλά ανεβάζοντας μία φωτογραφία; Πώς θα ήταν αν θα μπορούσες να τραβήξεις τα βλέμματα του κόσμου σε εσένα, δείχνοντας αυτό που θέλεις να πεις με τον δικό σου μοναδικό τρόπο σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεσαι απλά με ενα snap; Το Self’it, είναι ένα μέσο που βοηθάει δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να γίνει δημοφιλής με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί. Για το Self’it μιλήσαμε με τον Θέμη Δρακωνάκη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

self%20it1.jpg

Η ιδέα προέκυψε τελείως ξαφνικά όταν παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μου έκανα την εξής απλή σκέψη. Γιατί κάθε “like" που παίρνει μια φωτογραφία να μην αποκτήσει ένα πιο ουσιαστικό νόημα ώστε να βοηθήσει τον καθένα να κάνει γνωστό αυτό που θέλει να δείξει πολύ εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει ιδιαίτερα; Έτσι γεννήθηκε το Self’it, μία εφαρμογή η οποία σου επιτρέπει να μοιράζεσαι τις προσωπικές σου στιγμές όχι μόνο με τους φίλους σου αλλά και με άλλα άτομα, διαφορετικά σε κάθε περιοχή που πας, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να έρχεσαι στο προσκήνιο και να ξεχωρίζεις ανάμεσα στο πλήθος της κάθε διαφορετικής περιοχής. Ουσιαστικά, ανοίγοντας το Self’it δεν χάνεσαι σε έναν χαώδη ψηφιακό κόσμο που αποτελείται από ενημερώσεις ή φωτογραφίες από όλον τον κόσμο. Προσπαθούμε να δίνουμε έμφαση στον πραγματικό χώρο και χρόνο ώστε όταν ο χρήστης ανοίγει το app να βλέπει ότι συμβαίνει γύρω του εκεί που είναι. Απευθυνόμαστε σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που ο καθένας έχει να μοιραστεί κάτι μοναδικό και ξεχωριστό.

Στόχος μας είναι να δώσουμε μία διαφορετική οπτική στις social εφαρμογές και να δείξουμε ότι μία φωτογραφία είναι ένα μέσο που “αιχμαλωτίζει” μία σημαντική για εμάς στιγμή την οποία καθένας μας έχει ανάγκη να την προβάλλει σε περισσότερο κόσμο. Η μεγαλύτερη βάση χρηστών μας αυτή τη στιγμή είναι στην Ελλάδα, σε αρκετές πόλεις. Στοχεύουμε να πολλαπλασιάσουμε τους χρήστες μέσα από την adnroid έκδοση ενώ θέλουμε σιγά σιγά να επεκταθούμε περισσότερο σε χώρες του εξωτερικού που ήδη έχουν αρχίσει να μαθαίνουν το Self’it όπως κάποιες πόλεις της Αγγλίας, της Γερμανίας των ΗΠΑ και της Βραζιλίας. Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μία νέα τάση στον τρόπο που ο κόσμος μοιράζεται τις προσωπικές του στιγμές φέρνοντας αυτούς που βρίσκονται κοντά, ακόμα πιο κοντά.

self%20it3.jpg


Στο Self’it οι χρήστες ανεβάζουν φωτογραφίες και η εφαρμογή βρίσκει αμέσως την τοποθεσία τους, τους παρουσιάζει όσους βρίσκονται στην ίδια περιοχή με αυτούς καθώς και τις 10 φωτογραφίες που “αρέσουν” περισσότερο εκεί. Έτσι, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσοι και ποιοί είναι σε κάθε μέρος που πηγαίνει καθώς και να μπει στους 10 πιο δημοφιλείς χρήστες κάθε μέρους χτίζοντας έτσι το προσωπικό του κοινό. Η διαφορά με τις υπόλοιπες εφαρμογές είναι ότι δεν χρειάζεται να χτίσεις το δίκτυο σου για να έχεις ανταπόκριση στις φωτογραφίες σου ούτε να είσαι διάσημος για να έχεις θαυμαστές. Αρκεί μία φωτογραφία για να γίνεις ορατός αυτόματα σε όσους είναι στο ίδιο σημείο με εσένα και αρκεί να “αρέσει” τόσο που θα σε φέρει στους top χρήστες της κάθε πόλης στην οποία βρίσκεσαι. Το Self’it είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store και μέσα στο καλοκαίρι θα είναι και στο Google Play ενώ έχει επιλεγεί ανάμεσα σε χιλιάδες εφαρμογές ώστε να συμμετάσχει σε συνέδρια όπως το Web Summit 2016 καθώς και το Wolves Summit.

Με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σύνολο των επιχειρήσεων έχουν προσαρμοστεί σε μία διαφορετική πραγματικότητα που σίγουρα απαιτεί περισσότερες θυσίες με ότι και αν συνεπάγεται αυτό. Είμαι μόλις 23 χρονών οπότε δεν είμαι ο κατάλληλος να γνωρίζω την εργασιακή κατάσταση του παρελθόντος. Διαβάζοντας και ακούγοντας όμως μπορώ να αντιληφθώ τις μεταβολές. Όσον αφορά το Self’it, ξεκινήσαμε μαζί με τον Σωτήρη Κανηρά, συνιδρυτή και CTO και πλέον στην ομάδα μας είναι και ο Νίκος Αποστολάκης σε ρόλο Head Android Developer. Συνήθως δουλεύουμε απομακρυσμένα αλλά βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία. Προσπαθούμε όμως κάποιες φορές την εβδομάδα να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο ώστε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να πειθαρχούμε ως ενωμένη ομάδα. Πλέον βέβαια, οι απαιτήσεις αυξάνονται οπότε το Self’it αποτελεί καθημερινότητα και προτεραιότητά μας.

self%20it.jpg

Νομίζω ότι η κατάσταση στη χώρα είναι αυτή που ωθεί τους Έλληνες να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Πιστεύω πολύ στο ότι σε ακραίες καταστάσεις χρειάζονται δραστικές κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης  όλο και περισσότεροι Έλληνες που δεν είχα τη δυνατότητα να επαναπαυτούν στη σιγουριά μίας υψηλόμισθης θέσης, έβγαλαν όλη τους τη δημιουργικότητα και φαντασία ώστε να ακούμε καθημερινά για δεκάδες νέες ιδέες.
Από την άλλη, το κράτος φυσικά δεν βοηθάει. Ο δημόσιος τομέας σίγουρα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση γόνιμο έδαφος στην ίδρυση μιας startup εταιρίας. Για το λόγο αυτό, δυστυχώς 1 στις 3 δεν τα καταφέρνει. Ακόμα όμως και στον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζονται πάντα με την πρέπουσα σοβαρότητα. Δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα στην ίδρυση εταιρίας καθώς είμαστε σε αρκετά πρώιμο στάδιο και ευτυχώς έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μία ομάδα στην οποία υπάρχει εμπιστοσύνη, κοινό όραμα και κυρίως αγάπη για αυτό που κάνουμε.

self%20it6.jpg

Η σημαντικότερη πρόκληση για την κάθε επιχείρηση είναι να βρει τους πόρους να αναπτυχθεί και τελικά να γίνει βιώσιμη. Το θέμα είναι ότι η επιχειρηματικότητα απαιτεί έναν καθημερινό αγώνα και χρειάζεται επιμονή και κυρίως υπομονή. Για εμάς η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να κάνουμε το Self’it viral και να δείξουμε ότι ακόμα και οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να μπουν σε χώρους που σε κάποιους φαντάζουν απροσπέλαστοι.

Δεν νομίζω να άλλαζα κάτι στο πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα εάν μπορούσα να γυρίσω πίσω στον χρόνο. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος ενώ θεωρώ πώς καθετί γίνεται για κάποιο λόγο τελικά. Πιστεύω στη σημασία της μόρφωσης και της απόκτησης γνώσεων και εμπειριών. Επίσης πιστεύω ότι ο καθένας οφείλει -στον εαυτό του πρώτα απ΄όλα- να δοκιμάζει να κάνει πράξη την κάθε ιδέα στην οποία πιστεύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει κερδισμένος. Το ταξίδι που σου προσφέρει το οικοσύστημα των startups σε γεμίζει με τόσες εμπειρίες, γνωριμίες και γνώσεις που τελικά μόνο χαμένος δεν βγαίνεις. Ακόμα και αν αποτύχεις.
 
https://itunes.apple.com/gr/app/selfit/id1077820226?l=el&mt=8
 
https://www.facebook.com/selfitapplication/

self it7.jpg