Η Fieldscale κατασκευάζει εργαλεία για τη φάση της προσομοίωσης και απευθύνεται σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα που λειτουργούν με ρεύμα.


Τι συμβαίνει όταν δύο υποψήφιοι διδάκτορες χρειάστηκαν κάποια αποτελέσματα για την ερεύνα τους και για τις απλές περιπτώσεις τα προγράμματα που ήταν διαθέσιμα, έπαιρνε ώρες να τα υπολογίσουν. Η μια λύση ήταν απλά να περιμένουν και η άλλη είναι να φτιάξουν ένα εργαλείο που να εκμεταλλεύεται την πρακτικά απεριόριστη υπολογιστική δύναμη του Cloud και να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετώπισαν για όλους. Έτσι λοιπόν ίδρυσαν την Fieldscale που αναπτύσσει λογισμικό για προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων βοηθώντας τους σχεδιαστές νέων προϊόντων τεχνολογίας, όπως τσιπ, οθονών αφής, κεραιών για smartphone και ηλεκτρονικών αισθητήρων. Για την Fieldscale μιλήσαμε με την Βάσω Καλαϊτζίδου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
 

To ερέθισμα για την ιδρύση της Fieldscale ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια όταν οι δυο ιδρυτές της Fieldscale (Γιώργος Μπουζιανάς και Γιώργος Μπόντζιος) ολοκλήρωναν το διδακτορικό τους στο ΑΠΘ, στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών. Για την έρευνα τους χρειάζονταν κάποια αποτελέσματα που ακόμα και για τις απλές περιπτώσεις τα προγράμματα που ηταν διαθέσιμα, έπαιρνε ώρες να τα υπολογίσουν. Για τα πιο περίπλοκα μοντέλα ήταν φυσιολογικό να περιμένουν μέρες ή ακόμα και να μην μπορούν να τα υπολογίσουν καθόλου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα να φτιάξουν ένα εργαλείο που να εκμεταλλεύεται την πρακτικά απεριόριστη υπολογιστική δύναμη του Cloud και να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετώπισαν για όλους.
Το όραμα ήταν μεγάλο από την αρχή. Η ιδέα που στην πορεία ενσαρκώθηκε στη Fieldscale ήταν να γίνει μία παγκοσμίου κλάσης εταιρεία λογισμικου προσομοιώσεων που θα εξυπηρετεί πελάτες από όλες τις μεγάλες βιομηχανίες.

 
Για να εξηγήσουμε το όφελος που θα έχουν οι καταναλωτές απο την υπηρεσία μας, θα εξηγήσουμε λίγο πρώτα την διαδικασία παραγωγής. Η διαδικασία παραγωγής για οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας είναι σε αφαιρετική βάση η ίδια. Αρχικά συλλαμβάνεται η ιδέα για το νέο προϊόν και σχεδιάζεται στον υπολογιστή. Στη συνέχεια περνάει από «ψηφιακό έλεγχο» ή αλλιώς προσομοίωση. Σε αυτή τη φάση το ελέγχεται στον υπολογιστή αν το μοντέλο θα λειτουργεί όπως προορίζεται. Στη συνέχεια δημιουργείται το πρωτότυπο και περνάει από πραγματικό έλεγχο σε εργαστήρια και τέλος φτάνει στη μαζική παραγωγή. Η Fieldscale κατασκευάζει εργαλεία για τη φάση της προσομοίωσης και απευθύνεται σε εταιρειες που παράγουν προϊόντα που λειτουργούν με ρεύμα. Τα προγράμματα της Fieldscale δινουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το ρεύμα και το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργειται στη συσκευή και βοηθάνε τις εταιρείες να σχεδιάσουν καλύτερα και πιο ασφαλή προϊόντα. Η τεχνολογία της Fieldscale, δίνει τα αποτελέσματα της προσομοίωσης 10 φορές πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από όλα τα άλλα διαθέσιμα προράμματα της αγοράς. Έτσι, δημιουργώντας εξελιγμένα μοντέλα, μειώνεται το κόστος παραγωγής και χρόνος σχεδιασμού των προϊόντων. 

 

Fieldscale1%20.jpg



Η Fieldscale όπως δηλώνει το motto της θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς και τους ερευνητές να κάνουν τις προσομοιώσεις που θέλουν, δηλαδή να μην χρειάζεται να κάνουν συμβιβασμούς στο κομμάτι  που αφορά τη σχεδίαση καλύτερων προϊόντων. Τα προγράμματα της Fieldscale στοχεύουν στο να κάνουν την διαδικασία απλή, φιλική προς το χρήστη και ταυτόχρονα εξαιρετικά ισχυρή – και σε θέμα ακρίβειας αποτελεσμάτων και σε θέμα ταχυτητας υπολογισμων. 

 

Fieldscale2%20.jpg


Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και της παγκόσμιας αγορας την οποία στοχέυουμε, η δουλειά μας οφείλει να είναι πιο καλά οργανωμένη και να ακολουθεί τα αμερικανικα πρότυπα. Έτσι ψάχνουμε συνεχώς και ενσωματώνουμε στις διαδικασίες της εταιρείας, εσωτερικές και εξωτερικές νέους τρόπους οργάνωσης που μειώνουν τη γραφειοκρατεια και αυξάνουν την ταχύτητα και την αποδοτικότητα.
Έχουμε 12 μόνιμους υπαλλήλους, όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και αρκετούς συνεργάτες που αναλαμβάνουν συγκεκριμένης διάρκειας projects. Επίσης είμαστε πολύ περήφανοι που η εταιρεία υποστηρίζει και τα προγράμματα πρακτικής άσκησης των Πανεπιστημίων, φιλοξενώντας από την ίδρυσή της Δουλεύουμε χωρίς κανένα προβλημα με συνεργάτες εκτός πόλης, επικοινωνοντας σε πραγματικό χρόνο μέσω ίντερνετ. Υπάρχουν πολλά εργαλεία διαθέσιμα γι αυτό το σκοπό όπως Skype, GoToMeeting, Slack, κλπ.

 
Σχετικά με το εαν η Ελλάδα δίνει κίνητρα σε νέους επιχειρηματιές ας πούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ειδικά στο δημόσιο κομμάτι. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που γίνονται όπως το HEA ή τα VC funds που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια βοηθάνε σημαντικά τις νέες επιχειρήσεις, όχι μόνο οικονομικά αλλά και μέσω του δικτύου τους και του mentoring που προσφέρουν. Η ιδέα δουλεύτηκε στο «γκαράζ» για αρκετούς μήνες μέχρι να έχει όσα χρειάζεται για να δημιουργηθεί η Fieldscale.  Στο διάστημα αυτό αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες που φαντάζεται κανείς και πολλές φορές σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε αλλά αντίθετα, πεισμώσαμε. Αποφασίσαμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις δυσκολίες σαν δικαιολογία για να σταματήσουμε. Και το πείσμα μας αυτό ήταν που μας έφερε εδώ σήμερα.

 
Ως σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις  θεωρούμε ότι είναι ο ανταγωνισμός και η παγκοσμιοποίηση. Παλια αρκούσε να φτιάξεις ένα προϊόν και ένα site για να το διαφημίσεις. Σήμερα πρέπει να είσαι πλήρως οργανωμένος από την πρώτη μέρα. Πρέπει να ακούς πολύ προσεκτικά την αγορά και να μιλάς συνεχώς με τους πελάτες σου για να βελτιώνεις το προϊόν σου. Ακολουθούμε τη λογική που λέει ότι ο πελάτης σου πρέπει να κάνει τη δουλειά του 10 φορές πιο καλά χρησιμοποιώντας τις λυσεις που του προσφέρεις. Μόνο τότε έχεις πετύχει το σωστό προϊόν. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

 
Τουλάχιστον 100 πράγματα θα κάναμε εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Ξεκινήσαμε με λίγη εμπειρία και σήμερα έχουμε καλύψει πολλά χιλιόμετρα κάνοντας λάθη και μαθαίνοντας από αυτά. Μία startup είναι δεδομένο ότι θα περάσει από πολλές παιδικές ασθένειες. Το θέμα είναι να είσαι συνεχώς σε ετοιμότητα για να τις αντιμετωπίσεις και να δημιουργησεις δομές για να μην ξαναβρεθείς στην ίδια κατάσταση στο μέλλον. Σε 5 χρόνια η Fieldscale θα είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες στο χώρο του λογισμικού προσομοιώσεων, προσφέροντας λύσεις σε αρκετές βιομηχανίες, από τις έξυπνες συσκευές μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 
Η κρίση όντως δημιουργεί ευκαιρίες για όποιον επιλέγει να τις δει. Χρειάζεται περισσότερο κόπο φυσικά αλλά δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε το τώρα με οποιαδήποτε άλλη χρονική συγκυρία. Η κατασταση σήμερα είναι όπως είναι και εμείς οφείλουμε να βρούμε τρόπους να την κάνουμε να δουλέψει. Άρα μάλλον είναι πιο σωστό να πούμε ότι τις ευκαρίες τις δημιουργούμε εμείς, με τον επαγγελματισμό μας, τις γνώσεις και την ευελιξία μας και με την υποστήριξη όσων περισσότερων ανθρώπων μπορούμε.
Η συμβουλή μας θα ήταν να προσπαθούν συνεχώς να γίνονται καλύτεροι. Οι νέοι αποφοιτοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι πλέον δεν αρκεί το πτυχίο για να βρουν μία δουλειά στο αντικείμενό τους. Πρέπει να ξεχωρισουν και αυτό γίνεται με προσωπική ενασχόληση, πέρα από το πρόγραμμα σπουδών. Ένα καλό βιογραφικό δεν περιλαμβάνει πια μόνο εργασιακή εμπειρία αλλά και online μαθήματα (που συχνά είναι δωρεάν), projects και κάθε τι που κάνει τον υποψήφιο να ξεχωρίζει. Το ίδιο το βιογραφικό θα πρέπει να έχει δουλευτεί αρκετά γιατί είναι η πρώτη και πολλές φορές η τελευταία εικόνα που έχει μια εταιρεία για έναν υποψήφιο.

http://fieldscale.com


Fieldscale3%20.jpg