Σε 5 χρόνια εύχομαι να μην χρειάζεται ο κόσμος το Bloode για να δίνει αίμα.


Στην Ελλάδα αναζητούνται ετησίως 700.000 μονάδες αίματος, ενώ μόλις το 35% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους των ασθενών. Το Bloode είναι μία ηλεκτρονική υπηρεσία που στοχεύει στην κάλυψη της ανάγκης για αίμα, με απώτερο σκοπό την αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Για το Bloode μιλήσαμε με την Ναταλία Κρίτσαλη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 

Η ιδέα ξεκίνησε  όταν βρισκόμουν ακόμα στο λύκειο. Η γιαγιά μιας φίλης της χρειαζόταν αίμα και στην προσπάθεια να βρεθούν οι απαραίτητες φιάλες , ανακάλυψα το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι.Όταν βιώνεις κάτι τόσο έντονο αναγκαστικά θα δεις τα πράγματα με άλλο μάτι. Στην αρχή θέλαμε απλώς να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους που το χρειάζονταν μπορώντας να στέλνουμε εκκλήσεις. Δεν είχαμε φανταστεί ότι θα δημιουργούσαμε το δικό μας οργανισμό, θα διοργανώναμε αιμοδοσίες και δράσεις ενημέρωσης.

 

Το Bloode είναι η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.bloode.org) στην οποία μπορεί να εγγραφεί εύκολα όποιος ενδιαφέρεται για την εθελοντική αιμοδοσία. Από εκεί μπορεί να ενημερώνεται, να γνωρίζει νέους εθελοντές και αν χρειαστεί να αναζητήσει την βοήθεια των εθελοντών αιμοδοτών με το πάτημα ενός κλικ. Ταυτόχρονα, διοργανώνουμε αιμοδοσίες, οι οποίες είναι πιο ευχάριστες από το να δίνεις αίμα σε ένα νοσοκομείο. Τόσο ο άνθρωπος που χρειάζεται αίμα όσο και ο εθελοντής πλέον έχουν έναν οργανισμό να τους στηρίζει και να προσέχει για αυτούς.

 

bloode_2.JPG

 

Το όραμα μας είναι όλοι οι πολίτες που μπορούν να δώσουν αίμα να είναι εθελοντές αιμοδότες και ο κόσμος να γνωρίζει για την αξία του εθελοντισμού. Στόχος είναι στην Ελλάδα να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες για αίμα από εθελοντές αιμοδότες και όχι δότες αντικατάστασης και σε δεύτερο στάδιο να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες που το έχουν ανάγκη όπως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

bloode_1.jpg

 

 Στο  Bloode  αυτή τη στιγμή δουλεύουν 4 άτομα. Η Ναταλία, ο Παναγιώτης, ο Αλέξανδρος και ο Απόστολος όπου είναι και η ιδρυτική ομάδα. Δουλεύουμε περισσότερο ως φίλοι που μαζί έχουμε ξεκινήσει κάτι που θα προσφέρει στον κόσμο και μας ενώνει το κοινό μας όραμα. Το Bloode έχει εξωτερικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας, την εφαρμογή καθώς και τον γραφίστα μας ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο συντονισμός είναι εύκολος μέσω του asana και συχνά skype. 

 

bloode_4.jpg

 

Δεν ξέρω αν η Ελλάδα δίνει τόσα κίνητρα στους νέους ή αν εμείς είμαστε τόσο πεισματάρηδες στο να το ξεκινήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η αρχή ήταν δύσκολη, η γραφειοκρατία ήταν ένα μόνο πρόβλημα, η καχυποψία και η έλλειψη χρηματοδότησης. Αλλά πιστεύω ότι τα πάντα μπορεί κάποιος να ξεπεράσει αν πιστεύει αρκετά σε αυτό που κάνει και αν έχει το θράσος να το προσπαθήσει. Για αυτό και δε σκεφτήκαμε ποτέ να τα παρατήσουμε. Η Ελλάδα μπορεί να μη δίνει όσα κίνητρα θα έπρεπε αλλά στην κρίση γεννιούνται ευκαιρίες, αναγκάζεσαι να προσπαθήσεις περισσότερο, να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και στο τέλος να έχεις αποκομίσει πολλά περισσότερα. Ακόμα και το οικοσύστημα των startups  στην Ελλάδα είναι κάτι που τώρα αναπτύσσεται και μάλιστα με σχετικά υψηλούς ρυθμούς και αποτελεί μία διέξοδο από την κρίση και ένα κίνητρο για έναν νέο να ξεκινήσει κάτι δικό του.

 

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση, να ενημερώνεσαι και να αντιδράς γρήγορα και αποτελεσματικά. Να προλαβαίνεις τις εξελίξεις και τον ανταγωνισμό σου πολλές φορές.

 

Το ταξίδι είναι ωραίο όπως το έχεις ζήσει γιατί ακόμα και από τα λάθη σου μαθαίνεις. Κάναμε πολλά λάθη στην πορεία μας, χάσαμε χρόνο πολλές φορές, συνεργασίες που δεν πέτυχαν αλλά γυρνώντας πίσω θα θέλαμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, γιατί τα κάναμε σε μία στιγμή που δεν κόστισαν πολύ και μας έδωσαν πολύ σημαντικά μαθήματα για την συνέχεια.Ίσως το μόνο που θα άλλαζα ήταν να το τολμούσα νωρίτερα, το Bloode ήταν μία ιδέα που υπήρχε από το 2012 και ξεκίνησε στα τέλη του 2014. Είναι το μόνο που θα άλλαζα αλλά και αυτό έγινε για κάποιο λόγο, γιατί τότε βρέθηκε και ενώθηκε αυτή η ομάδα. Σε 5 χρόνια εύχομαι να μην χρειάζεται το Bloode, ο κόσμος να δίνει αίμα από μόνος τους, να έχει περάσει στην κουλτούρα των πολιτών και εμείς να ασχολούμαστε με κάποιο άλλο κοινωνικό πρόβλημα, σε κάποια άλλη κοινωνική επιχείρηση.

 

bloode_3.jpg

 

Η άποψη μου για τους νέους που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας είναι να μη συμβιβαστούν και να τολμήσουν να παλέψουν για τα όνειρα τους. Είναι έτσι η αγορά που υπαγορεύει στο να ξεκινήσεις κάτι δικό σου, να αλλάξεις τα πράγματα που δεν σου αρέσουν και μέσα από συνεργασίες και συνέργειες οι νέοι να διαμορφώσουν τις συνθήκες και τους κανόνες για την επόμενη γενιά και την αγορά εργασίας. 

www.bloode.org