Thess-ράμπα, για ασφαλή και άνετη κίνηση ατόμων με αμαξίδιο στην Θεσσαλονίκη!


Η Thess-ράμπα είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία στοχεύει στην διευκόλυνση της μετακίνησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέσα στην πόλη. Οι τρέχουσες υποδομές για τα εν λόγω άτομα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται θέμα έλλειψης δικαιοσύνης στο δημόσιο χώρο. Για την Thess-ράμπα μιλήσαμε με τον Γεώργιο Θεοδώρου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Η Thess-ράμπα είναι μια πιλοτική διαδικτυακή εφαρμογή που αφορά την ασφαλή και άνετη κίνηση ατόμων με αμαξίδιο σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η πιλοτική διαδικτυακή εφαρμογή Thess-ράμπα επιδιώκει τη δημιουργία μιας κοινότητας πληροφόρησης, σχολιασμού και πρότασης επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινής μετακίνησης των ατόμων με αμαξίδιο, καθώς και τη δημιουργία μιας γενικότερης πλατφόρμας ενημέρωσης για την κατάσταση της αστικής υποδομής.


Η εφαρμογή παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα σημεία με ράμπες και την κατάσταση των πεζοδρομίων. Ράμπες και πεζοδρόμια αξιολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν σε 3 κατηγορίες καλές, κακές και μέτριες. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει σημείο εκκίνησης και προορισμού πατώντας πρώτα στο αντίστοιχο πεδίο και μετά με click πάνω στο χάρτη. Στη συνέχεια, μπορεί να διαλέξει τις ράμπες που θα καθορίσουν τη διαδρομή του πατώντας το κουμπί Με Ράμπες. Το κουμπί Αναζήτηση εμφανίζει τις οδηγίες της διαδρομής που θα ακολουθήσει. Κάνοντας click σε οποιαδήποτε ράμπα, ο χρήστης μπορεί να δει τα στοιχεία καθώς και τη φωτογραφία της. Μέσω της επιλογής Κοινότητα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προτείνει σημεία που θα έπρεπε να βελτιωθούν, να καταργηθούν ή να δημιουργηθούν ράμπες.

 

Thess-ράμπα3.jpg


 
Το ερέθισμα για τη δημιουργία της πιλοτικής εφαρμογής και η ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα το έδωσε κατά κάποιο τρόπο η ίδια η πόλη της Θεσσαλονίκης. Τον χειμώνα του 2014 διοργανώθηκε ο διαγωνισμός APPS4THESSALONIKI στον οποίο αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή, ο παράγοντας αυτός από μόνος του ήταν αρκετός για να δημιουργηθεί η ομάδα. Το περιεχόμενο ήρθε στη συνέχεια. Κάποια graffiti διαμαρτυρίας σε πεζοδρόμια της πόλης, όπου δεν υπήρχαν ράμπες για αμαξίδια ήταν το ερέθισμα για να σκεφτούμε, ότι αν για τους πεζούς η κίνηση στην  πόλη ήταν μια φορά δύσκολη για τα άτομα με καροτσάκι ήταν σχεδόν ακατόρθωτη. Έτσι η κεντρική ιδέα της εφαρμογής THESS-ράμπα έγινε η διεκδίκηση του δικαιώματος των ατόμων με αμαξίδιο για άνετη και ασφαλή κίνηση και στοχεύει στη διευκόλυνσή της σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
 

Thess-ράμπα1.jpg


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι από την εφαρμογή μπορούν να ωφεληθούν πολλοί περισσότεροι πέρα από τους άμεσους χρήστες που είναι τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η εφαρμογή θα μπορούσε κάλλιστα να παρέχει πληροφόρηση σε μητέρες με παιδικά καροτσάκια. Σημαντικό όφελος από τις υπηρεσίες της εφαρμογής και βασική μας επιδίωξη είναι να παρέχετε στις δημοτικές αρχές ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της υποδομής των ραμπών πεζοδρομίων στην πόλη ώστε να επεμβαίνουν στοχευμένα για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υποδομής.
 

Thess-ράμπα3.jpg

 

Η διαδικτυακή εφαρμογή Thess-ράμπα δημιουργήθηκε το χειμώνα του 2014 από τους: Γιώργο Θεοδώρου, Γιώργο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Λαλιώτη και Γιάννη Μπελικαϊδη. Στις αρχές του 2015, στην ομάδα Thess-ράμπα προστέθηκε και ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος.

Σύντομα Βιογραφικά:
Ο Γιώργος Θεοδώρου είναι χωροτάκτης-πολεοδόμος (msc 2014 ΑΠΘ), ασχολείται με θέματα έξυπνων πόλεων και ΤΠΕ και έχει δημοσιεύσει για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού και ευφυούς οικοσυστήματος καινοτομίας για το εμπορικό κέντρο του Βόλου.

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Η/Υ στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι φιναλίστ του διαγωνισμού Rising Ideas Start Up Competition Development και έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση του Mobile δικτυακού τόπου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών.
  
Ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης είναι τελειόφοιτος χωροταξίας στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, ασχολείται με τη συμμετοχή και τη δικαιοσύνη στο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου στην ερευνητική εργασία του και έχει ολοκληρώσει την πρακτική άσκησή του σε γραφείο τοπογραφικών και πολεοδομικών μελετών.

Ο Γιάννης Μπελικαϊδης είναι ηλεκτρολόγος μηχ/κός Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη έξυπνων και αυτόνομων συστημάτων, από εφαρμογές και επικοινωνία οχημάτων, μέχρι ενέργεια και έξυπνες πόλεις.

Ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Λογιστική και Χρηματοοικονομικά. Έχει εργαστεί στην AIESEC / Αθήνα ως team leader και πωλητής στην ομάδα πωλήσεων και έχει κάνει την πρακτική του σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων.
 
 Οι μελλοντικές επιδιώξεις της ομάδας αφορούν την εξέλιξη της εφαρμογής σε μια πλατφόρμα, καθώς και σε Adroid εφαρμογή, που θα στηρίζεται στη λογική της Thess-ράμπα θα έχει ωστόσο εμπλουτισμένο περιεχόμενο και δυνατότητες με περιοχή αναφοράς την Αθήνα. 

http://thessrampa.netai.net

Thess-ράμπα4.jpg