Τέσσερις ακόμα νέοι που επιχειρούν, φτιάχνοντας μια πλατφόρμα ρομποτικής!


O Παύλος Σταύρου και ο Αλέξανδρος Νικολακάκης έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και πιο συγκεκριμένα στην ρομποτική, θέλανε να φέρουνε τα προϊόντα της έρευνας στην αγορά. Στην πορεία εντάχθηκαν στην ομάδα και οι άλλοι δύο συνιδρυτές (Γιάννης Ρούσσος και Κωνσταντίνος Καρακασιλιώτης), οι οποίοι είχαν το ίδιο όραμα με αυτούς ιδρύοντας την MUSE Robotics με σκοπό την άντληση χρηματοδότησης ώστε να καταφέρουνε να φέρουν το προϊόν στην αγορά. Για την MUSE Robotics μιλήσαμε με τον Παύλο Σταύρου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


 
Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια με έναν εκ τους συνιδρυτές και CEO Αλέξανδρο Νικολακάκη στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και πιο συγκεκριμένα στην ρομποτική, θέλαμε να φέρουμε τα προϊόντα της έρευνας στην αγορά και για να το πετύχουμε αυτό, βασική προϋπόθεση ήταν να έχουμε την ελευθερία κινήσεων ώστε να γίνει το όραμα μας πραγματικότητα. Έτσι ξεκινήσαμε αρχικά ως ανεξάρτητη ομάδα με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για ανάπτυξη ρομποτικών λύσεων που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα  υποσυστήματα (smart motors, sensors, power management, software) που θα χρειαστεί κάποιος. Στην πορεία εντάχθηκαν στην ομάδα και οι άλλοι δύο συνιδρυτές (Γιάννης Ρούσσος και Κωνσταντίνος Καρακασιλιώτης), οι οποίοι είχαν το ίδιο όραμα με εμάς.  Βλέποντας τη δυναμική της ομάδας και το γεγονός ότι η ιδέα μας είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την MUSE Robotics με σκοπό την άντληση χρηματοδότησης ώστε να καταφέρουμε να φέρουμε το προϊόν στην αγορά. Αυτό που από την αρχή επιθυμούσαμε ήταν να καταφέρουμε να αναπτύξουμε μια πλατφόρμα για ρομποτική της οποίας αρχικά εμείς οι ίδιοι θα ήμασταν χρήστες καθώς θα μας έλυνε τα χέρια σε πολλά από τα έργα που είχαμε εμπλακεί. Στη συνέχεια να την προωθήσουμε στο κοινό καθώς πιστεύουμε ότι λύνει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι αναπτύσσουν ρομποτικά συστήματα, μειώνοντας και το κόστος και το χρόνο της ανάπτυξης.

 

MUSE Robotics1 .jpg


 
Απευθυνόμαστε κυρίως σε εταιρείες/ιδιώτες που θέλουν να αναπτύξουν ρομποτικές λύσεις αλλά και σε ελαφρά βιομηχανία που έχει ανάγκη από αυτοματισμούς. Η πλατφόρμα ρομποτικής που προσφέρουμε μειώνει δραματικά το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ρομποτικών διατάξεων και ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών μπορούν να υλοποιηθούν, κάτι που παλιότερα θα ήταν απαγορευτικό λόγω κόστους. Επιπλέον, για πελάτες που δεν έχουν εμπειρία σε ανάπτυξη ρομποτικών μηχανισμών προσφέρουμε και υπηρεσίες ανάπτυξης ώστε να μπορέσουν να έχουν τις λύσεις που χρειάζονται για την αυτοματοποίηση της βιομηχανίας τους.

 

MUSE Robotics2 .jpg

 
Στόχος και όραμα της επιχείρησής μας είναι να επιτρέψουμε σε ακόμα περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με τη ρομποτική και να μπορέσει να υλοποιήσει τις ιδέες του με πολύ μικρότερο κόστος από το σημερινό. Θέλουμε μελλοντικά να γίνουμε οι πρωτοπόροι στο standardization της ρομποτικής ανάπτυξης, το οποίο είναι και αυτό που λείπει ώστε να έρθει πιο γρήγορα η ρομποτική επανάσταση. Ότι κατάφεραν τα τελευταία χρόνια πλατφόρμες όπως το Arduino και BeagleBone για τα ηλεκτρονικά, το WordPress για τις ιστοσελίδες, θέλουμε να καταφέρουμε για τη ρομποτική.


 
Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από 7 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων συνιδρυτών. Έχουμε δικό μας χώρο και εργαστήρια στον οποίο εργαζόμαστε. Σήμερα υπάρχουν εργαλεία που βοηθούν στο συντονισμό της απομακρυσμένης εργασίας αλλά δεδομένου ότι το προϊόν μας είναι πλατφόρμα που συνδυάζει το hardware και το software, είναι πολύ σημαντικό η ομάδα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

 

MUSE Robotics3 .jpg


 
Ξεκινήσαμε ιδρύοντας μία επιχείρηση στην Ελλάδα αλλά στην πορεία έχουμε συναντήσει αρκετά εμπόδια ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε ομαλά. Επιπρόσθετα, όταν αναζητείς χρηματοδότηση, είναι δύσκολο να βρίσκεται η επιχείρηση στην Ελλάδα γιατί λόγω των τωρινών συνθηκών (φορολογία, έλλειψη στήριξης επιχειρηματικότητας) και της γραφειοκρατίας, αποθαρρύνονται πολλοί υποψήφιοι επενδυτές. Έτσι αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την MUSE Robotics με έδρα την Αμερική αλλά η ομάδα και τα γραφεία για την ανάπτυξη θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Τα κίνητρα δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα, τουλάχιστον από τη πλευρά του κράτους. Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες σημαντικές και η χρηματοδότηση από το κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ελπίζουμε να αλλάξει αυτό στο μέλλον γιατί μόνο μέσω των νέων επιχειρήσεων θα βρεθεί διέξοδος από την κρίση που βιώνουμε. Ίσως ακούγεται σκληρό αυτό αλλά το να ιδρύσεις μια νέα επιχείρηση σήμερα μοιάζει και με λύση απόγνωσης, αφού οι αγορά και οι συνθήκες εργασίας έχουν πολλά προβλήματα, ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, γι’αυτό και βλέπουμε πολλούς Έλληνες να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.


 Όλα εξελίσσονται γρηγορότερα και γρηγορότερα. Η μεγαλύτερη πρόκληση των σύγχρονων επιχειρήσεων είναι να μπορούν να βρίσκονται συνέχεια στη ακμή των εξελίξεων, να ενημερώνονται για αυτές και να ανανεώνουν την τεχνολογία τους για αυτές. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ο ανταγωνισμός τους δεν έχει σύνορα η πρόκληση ενισχύεται όχι μόνο για τη σωστή ενημέρωση για τον ανταγωνισμό αλλά και τη γνώση των αναγκών πελατών με διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες. Ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αλλά και να γίνονται γρηγορότερα. Το άνοιγμα του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο μπορεί φαινομενικά να διευκολύνει σε κάποιο βαθμό την εύρεση χρηματοδότησης αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τις επιλογές των επενδυτών που σκοπό έχουν να βρουν την καλύτερη επιχείρηση στον τομέα που τους ενδιαφέρει.
 


Όντας μια σχετικά νέα startup, βρισκόμαστε στο 1ο χρόνο λειτουργίας μας, δεν είναι πολλά τα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Δεδομένου ότι όλοι οι συνιδρυτές είμαστε μηχανικοί και δεν έχουμε αρκετή εμπειρία στο κομμάτι του business development, ένα σίγουρα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει είναι να δώσουμε περισσότερη έμφαση στο business κομμάτι καθώς αυτό είναι που θα σε φέρει πιο κοντά στην εξασφάλιση κάποιας χρηματοδότησης και ακριβώς αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα. Σε 5 χρόνια από τώρα θα θέλαμε να είμαστε ένα πρωτοπόρο hub ρομποτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η τεχνογνωσία υπάρχει, ικανά άτομα υπάρχουν. Γιατί όχι λοιπόν να μην γίνουμε πόλος έλξης για επιχειρήσεις και βιομηχανίες παγκοσμίως που θα θέλουν να ρομποτικές λύσεις για την ανάπτυξή τους.
 


Η κρίση σίγουρα δημιουργεί ευκαιρίες όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Αναφορικά με την αγορά εργασίας δε μπορώ να υποστηρίξω το ίδιο καθώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα σήμερα, ειδικά για τους νέους στην αγορά εργασίας που επιθυμούν να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Χρειάζεται υπομονή, πολύ υπομονή και καλή θέληση. Πρέπει να είμαστε συνεργατικοί και να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρηματίες και να βρούμε έναν κοινό άξονα συνεργασίας. Δεν πρέπει να κοιτάμε το προσωπικό όφελος, δηλαδή μόνο το πόσα χρήματα θα κερδίζω, αλλά το πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε στα πλαίσια της εργασίας μας και να χτίσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

 

http://www.muserobotics.com

{youtube}4sUDcvV86rk{/youtube}

 

 

 

MUSE Robotics4 .jpg