"...Το ίδιο κι' εμείς, γι' αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε το Tabou Ala Ελληνικά!"


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Η Christia & Marios Harrane (android developer- Marios, graphic designer-Christia) δημιούργησαν το πετυχημένο Tabou Ala Ελληνικά για tablet/smartphone , ενώ το τελευταίο τους παιχνίδι είναι το WordBomb. Για τα παιχνίδια και όχι μόνο , μίλησαν στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Πιστεύουμε ότι το tabou είναι ένα παιχνίδι που μετά την ίδρυση του τείνει να εξελιχθεί σε μια διαχρονική διέξοδο ψυχαγωγίας για διάφορες ομάδες ανθρώπων. Είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι φορές που προτείναμε σε κάποιον να παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι στην επιτραπέζια του μορφή και να το αρνηθεί. Αντιθέτως, είναι πολλές οι φορές που τύχαινε να θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι και δεν το είχαμε μαζί μας λόγω μη πρακτικής ευκολίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που σκεφτήκαμε ότι μια mobile εφαρμογή θα διευκόλυνε όχι μόνο εμάς άλλα και τον υπόλοιπο κόσμο που θα ήθελε να παίξει το tabou στην ευκολία και άνεση που του προσφέρει το κινητό του. Το ζητούμενο για μας ήταν να δημιουργήσουμε το αντίστοιχο του επιτραπέζιου παιχνιδιού στην ηλεκτρονική του μορφή το οποίο θα γινόταν αποδεχτό από το ευρύ κοινό σε θέμα λειτουργικότητας αλλά και προσιτό σε θέμα design.  
  

Tabou%20Ala0.jpg


 
Το παιχνίδι απευθύνεται σε όλους τους Ελληνόφωνους οποιασδήποτε ηλικίας. Δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες ανθρώπων να ψυχαγωγηθούν ακονίζοντας την ίδια ώρα το μυαλό τους. Λάβαμε επίσης αρκετά μηνύματα από εκπαιδευτικούς οι οποίοι βρίσκουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή αρκετά χρήσιμη στην εκμάθηση παιδιών νεαρής ηλικίας καθώς το παιχνίδι προσφέρει στις ομάδες που παίζουν τη δυνατότητα να μάθουν νέες λέξεις και να βρουν καινούριους τρόπους έκφρασης. Εμείς απλά το προσφέρουμε σε μια πιο ηλεκτρονική μορφή για μια πιο εύκολη εμπειρία για το χρήστη. 
 

Tabou%20Ala1.jpg

 
Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους χρήστες του tabou αλλά και η συνεχής βελτίωση της εφαρμογής με προσθήκες νέων λέξεων, περισσότερες επιλογές στο τρόπο παιχνιδιού, πιο προσιτή εμφάνιση κτλ. Πιο σφαιρικός στόχος είναι η δημιουργία πρωτότυπων παιχνιδιών, με καλή λειτουργικότητα και προσιτό design για το χρήστη. Αυτή τη στιγμή έχουμε στο ιστορικό μας ακόμα ένα επιτραπέζιο, το WordBomb, (απευθύνεται μόνο σε Αγγλόφωνους, αλλά πολύ σύντομα και σε Ελληνόφωνους) και επίσης είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης ενός μη επιτραπέζιου παιχνιδιού για το οποίο θα ενημερωθείτε σύντομα. 

Tabou%20Ala2.jpg

   
Αυτή τη στιγμή είμαστε δυο αδέλφια (Μάριος και Χρίστια). Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε μαζί από Λονδίνο αλλά πλέον ζούμε σε διαφορετικές χώρες. Η συνεργασία είναι σχετικά εύκολη αφού ο κλάδος των δύο μας (android developer-Mario, graphic designer-Christia) μας επιτρέπει να γνωρίζουμε όλα  τα σύγχρονα μέσα και προγράμματα για να επικοινωνούμε χωρίς καμία δυσκολία.  
  
Στην αρχή ξεκίνησε σαν κάτι μεταξύ φίλων και οικογένειας και μετά επεκτάθηκε σε φίλους, φίλων κτλ κτλ. Η εφαρμογή ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ενώ βρισκόμασταν στο Λονδίνο. Πάντα θέλαμε να κάνουμε μια εφαρμογή στα ελληνικά λόγω της πλουσιότητας της γλώσσας και της εκτίμησης που έχουμε  προς αυτή. Φυσικά βρήκαμε δυσκολίες στην εύρεση λέξεων για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά τελικά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή έχοντας συμπεριλάβει περισσότερες από 2400 κάρτες. 
  

Tabou%20Ala3.jpg


 Η πιο μεγάλη πρόκληση όταν έχουμε να κάνουμε με εφαρμογές τηλεφώνων είναι η απλότητα και η λειτουργικότητα την οποία απαιτεί ο χρήστης. Έχουμε δει αρκετές εφαρμογές οι οποίες δεν ευχαριστούσαν εμάς σαν χρήστες και στόχος μας ήταν να προσφέρουμε αυτό που θα ήθελε να δει ο χρήστης χρησιμοποιώντας τη δική μας εφαρμογή. 
 
Στην αρχή είχαμε διάφορες αλλαγές στο θέμα λειτουργικότητας και εμφάνισης  του παιχνιδιού αφού ήταν και η πρώτη μας εφαρμογή. Έχουμε κάνει ανανέωση το παιχνίδι αρκετές φορές δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να εισχωρήσει δικές του λέξεις και να επικοινωνήσει μαζί μας απευθείας μέσω της εφαρμογής αφήνοντας ένα review. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως η εφαρμογή βρίσκεται  σε μια πολύ καλή κατάσταση ακολουθώντας πάντα τα καινούρια trends. 


Πιστεύουμε ότι η σκληρή δουλειά πάντα ανοίγει καινούριες πόρτες και  δημιουργεί ευκαιρίες. Εκτός από ταλέντο χρειάζεται και όρεξη μα και αγάπη γι  αυτό που κάνεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να πετύχει στην αγορά αν έχει θέληση και πείσμα. Χρησιμοποιώντας αναλυτικές στατιστικές που έχουμε βάλει στην  εφαρμογή μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον ελληνισμό σε όλο το κόσμο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 95.000 downloads από Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία κτλ. 
 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.harrane.tabou&utm_source=platform.gr&utm_medium=article&utm_campaign=interview


https://play.google.com/store/apps/details?id=net.harrane.wordbomb&utm_source=platform.gr&utm_medium=article&utm_campaign=interview