Η ελληνική ομάδα που ανέπτυξε την πρώτη πλατφόρμα διεθνώς που ενθαρρύνει την ανακύκλωση μέσω των social media, μιλάει στο Youth Platform…


Η ελληνική ομάδα που ανέπτυξε την πρώτη πλατφόρμα διεθνώς που ενθαρρύνει την ανακύκλωση μέσω των social media, μιλάει στο Youth Platform…

Το Sociallgreen είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων και το μοντέρνο concept του gamification, ώστε να αυξήσει τα κίνητρα -κυρίως των νέων- για ανακύκλωση. Η πλατφόρμα αποτελείται από ένα έξυπνο κάδο, ο οποίος ανιχνεύει το υλικό που δέχεται και επιτρέπει στο χρήστη το ανέβασμα πόντων στην διαδικτυακή πλατφόρμα Sociallgreen.com. Εκεί ο χρήστης μπορεί να παρατηρήσει τι γίνεται με την ανακύκλωση στη γειτονιά του και να «μοιράσει» την πράσινη δραστηριότητα του σε μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter. 

 



«Η ιδέα είναι απόγονος της πρώτης τεχνολογικής ομάδας που δημιουργήσαμε όταν ήμασταν φοιτητές (2011)», μας λέει ο Δημήτρης εκ μέρους της ομάδας, συμπληρώνοντας: «Αυτή η ομάδα –Kiwe Development ή Ηλεκτρονικό Ακτινίδιο– δημιουργήθηκε για να μπορέσουμε να κάνουμε showcase τις γνώσεις μας και να γεμίσουμε τα CV μας. Τότε φτιάχναμε κυρίως εφαρμογές για Android Smartphones. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι ολοκληρωμένο και πιο μεγάλο και σε ένα από τα brainstorming sessions που είχαμε καταλήξαμε στο Sociallgreen».

Διεθνώς υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιβράβευσης για αυτούς που ανακυκλώνουν. Μερικά σου δίνουν χρήματα, άλλα σου επιτρέπουν να διαλέξεις δώρα ανάλογα με τους πόντους που έχεις μαζέψει από την ανακύκλωση σου. «Κανένα, όμως, από τα παραπάνω δεν σου επιτρέπει να μοιραστείς την ανακύκλωση σου με φίλους και να διαγωνιστείς μαζί τους», μας λένε τα παιδιά. Το Sociallgreen είναι πράγματι η πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία ενός «κοινωνικού παιχνιδιού» γύρω από την ανακύκλωση. Πλέον, ο χρήστης μπορεί να ανακυκλώνει παίζοντας και κύριος στόχος του παιχνιδιού είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των χρηστών όσο αναφορά στην ανακύκλωση.

Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο του SociallGreen; «Προσφέρουμε τον κάδο σε τιμή κόστους. Σαν επιχείρηση, παίρνουμε μια προμήθεια από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε επίσης την πώληση διαφημιστικού χώρου, τόσο πάνω στον έξυπνο κάδο μας, όσο και πάνω στην πλατφόρμα. Γενικότερα, προσπαθούμε αυτό τον καιρό να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα είναι κερδοφόρο για όλους τους εμπλεκόμενους. Θεωρούμε ότι η επόμενη περίοδος, όταν και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το Sociallgreen, θα μας δείξει τον δρόμο για ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο».

 


Η κουβέντα πάει στην επιτυχία... «H επιτυχία δεν είναι κάτι καθορισμένο», μας λέει ο Δημήτρης και τονίζει ότι αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, καλύτερα είναι να το αφήσεις. «Αυτό είναι και το μυστικό νομίζουμε: να σε γεμίζει αυτό που κάνεις. Από 'κει και πέρα χρειάζονται κάποιες γνώσεις, τις οποίες μπορείς να αποκτήσεις ψάχνοντας - εμείς κάθε μέρα μαθαίνουμε».  

«Άλλο σημαντικό είναι η ομάδα σου, δεν χρειάζεται να βρεις ομάδα από guru, αλλά αυτοί που θα έρθουν πρέπει να έχουν όρεξη να δημιουργήσουν και να μπορούν να λύσουν τα απλά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν χωρίς να τρέμουν τα χέρια τους. Τώρα, στη δικιά μας περίπτωση απαιτείται σίγουρα κάποιο κεφάλαιο, λόγω κυρίως του hardware που αναπτύσσουμε. Τα software startups δεν έχουν σίγουρα ίδια ανάγκη κεφαλαίου στα αρχικά τους βήματα. Τέλος, αυτό που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο είναι ότι σίγουρα δεν πρέπει να σταματάς ποτέ.. Και να μαζεύεις τα λάθη σου ώστε να μην τα ξανακάνεις.. Και, πιστέψτε μας, εμείς έχουμε κάνει πολλά...»

www.sociallgreen.com

• Στην ομάδα του SociallGreen συμμετέχουν οι: Δημήτριος Ντέμπος (Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (MSc in Information and Communication Technology Systems, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), Ευάγγελος Αλμπανίδης (Τμήμα Ηλεκτρονικής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Ιωάννης Τζανέλλης (Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληφοροφικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).