Πεντανόστιμες εναλλακτικές όταν δεν θέλεις αν φας κρέας


Πολύς κόσμος τελευταία, «υποκύπτει» στην φιλοσοφία του βιγκανισμού, προσπαθώντας να αποκτήσει ένα νέο lifestyle, όσον αφορά την διατροφή του.

Σε μια χώρα, όπως την Ελλάδα, όπου η κρεατοφαγία αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας (βλ. γιορτή της Τσικνοπέμπτης, Κυριακή του Πάσχα κτλ.), το να «αλλαξοπιστήσεις», όσον αφορά την διατροφή, ίσως να μην είναι η πιο εύκολη υπόθεση.

Με αφορμή λοιπόν, την τάση του “Veguanary”, όπου πολύς κόσμος παγκοσμίως, για τον μήνα του Ιανουαρίου δεν τρώει κρέας ή άλλες τροφές που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο, αποφάσισα να σου προτείνω ενναλακτικές.

Αν είσαι λάτρης του κρέατος –όπως πολύς κόσμος στην Ελλάδα είναι εξάλλου-, σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις «μαχαίρι». Αν όμως αυτό είναι κάτι που θα ήθελες μακροπρόθεσμα να κάνεις, μπορείς σταδιακά να αρχίσεις να μειώνεις την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεις μηνιαίως.

Παρακάτω σου προτείνω, 5 εναλλακτικά γεύματα ή τροφές που μπορείς να συμπεριλάβεις στην καθημερινή σου διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας.

Χαλούμι / Μαστέλο Χίου

Το χαλούμι είναι αρκετά νόστιμο τυρί. Μπορεί το τυρί να μην συμβαδίζει με την φιλοσοφία του βιγκανισμού, αλλά στα πλαίσια της προσπάθειας να ελαττώσεις το κρέας είναι μια φανταστική εναλλακτική. Το χαλούμι ή το Μαστέλο Χίου (μοιάζουν αρκετά στην γεύση σαν τυριά) είναι δύο πεντανόστιμα τυριά τα οποία τρώγονται ψητά ή τηγανητά. Μπορείς να τα συμπεριλάβεις σε μια σαλάτα, προσφέροντας κορεσμό στο γεύμα σου αλλά και εκπληκτική γεύση.

Ψητά λαχανικά

Μπορείς να συμπληρώσεις ένα οποιοδήποτε γεύμα (ή αυτό να αποτελεί το κυρίως πιάτο σου) με ένα πιάτο ψητά λαχανικά, όπως πατάτα, γλυκοπατάτα, καρότα, κολοκύθα, πιπεριά, μελιτζάνες, μανιτάρια κτλ. Μπορείς να τα σερβίρεις με λίγη φέτα και άλλα ωμά λαχανικά και να έχεις ένα πλήρες, υγιεινό και χορταστικό γεύμα.

Κολοκυθοκεφτέδες

Μπορεί να τους παραγγέλνεις κάθε φορά που πας για φαγητό σε μια ταβέρνα, αλλά αντί να περιμένεις να στους σερβίρουν άλλοι, μπορείς να τους φτιάξεις ο ίδιος. Όλων των ειδών οι «κεφτέδες» λαχανικών (βλ. ντοματοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες κ.τλ.) είναι ένα εκπληκτικό γεύμα που –ας είμαστε ειλικρινείς- λατρεύουν όλοι!

Γεμιστά μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν ένα τεράστιο advantage. Η γεύση τους θυμίζει αρκετά το κρέας. Αν λοιπόν, θέλεις μια πιστή «απομίμηση» του κρέατος, τότε τα μανιτάρια είναι η καλύτερη επιλογή. Τα μανιτάρια μαγειρεύονται γρήγορα, και μπορούν να αποτελέσουν γεύμα από μόνα του. Μπορείς να τα φας γεμιστά, γεμίζοντάς τα με φέτα ή κατσικίσιο τυρί και μυρωδικά και να τα ψήσεις στον φούρνο. Θα τα λατρέψεις!

Φωτό: Instagram @jocooks