Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα το γράψιμο….


Δεν είμαι καλή με τα οικονομικά μου. Ποτέ δεν ήμουν. Ο μισθός μου «εξαφανίζεται» με μεγάλη ευκολία, σε άσκοπα έξοδα. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρω πώς και που πάνε αυτά τα λεφτά. Κακό πράγμα αυτό. Ειδικά, όταν έχεις λίγα λεφτά στον τραπεζικό σου λογαριασμό (όπως οι περισσότεροι της γενιάς μας δυστυχώς) είναι σημαντικό αυτά τα χρήματα να τα αξιοποιείς/ουμε με έξυπνο τρόπο. Με τόσο έξυπνο τρόπο ώστε να μπορούμε να κάνουμε μέχρι και οικονομία!

Υπάρχει μια συνήθεια που προσωπικά με βοηθάει πάρα πολύ στην διαχείριση των οικονομικών μου. Ποια είναι αυτή; Να γράφω σε ένα χαρτί όλα μου τα έξοδα. Όλα όμως! Ακόμα και όταν αγοράσω ένα μπουκαλάκι νερό από το περίπτερο! Με λίγα λόγια είναι σαν να γράφεις ημερολόγιο για τα οικονομικά σου!

Διαβάζοντας τα όλα αυτά, μπορεί να σκεφτείς «Αποκλείεται! Αυτό είναι τρελό για να κάνει κανείς!». Και ναι, είναι! Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να καταγράφεις κάθε μικρό ή μεγάλο έξοδο που κάνεις. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που αφιερώνεις στο να το κάνεις αυτό, είναι πραγματική αποκάλυψη. Θα δεις πόσα χρήματα ξοδεύεις σε άσκοπα πράγματα! Έτσι, βλέποντας τι ξοδεύεις σε καθημερινή βάση θα μπορέσεις να «διορθώσεις» τυχόν περιττά έξοδα που μπορεί να κάνεις επανειλημμένως.

Αν για παράδειγμα, παίρνεις καφέ κάθε πρωί από το αγαπημένο σου coffeeshop και μαζί αγοράζεις και κάτι για να φας το οποίο μπορεί κοστίζει κάτι παραπάνω, καταγράφοντάς το, θα καταλάβεις ότι τελικά ξοδεύεις πολλά χρήματα για το πρωινό σου. Έτσι, μπορείς ν’ αλλάξεις αυτή την συνήθεια και για π.χ, να παίρνεις μόνο καφέ και να φτιάχνεις ένα σνακ στο σπίτι.

Μπορείς να τεστάρεις αυτό το trick για 30 μέρες καταγράφοντας τα πάντα! Μέχρι και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύεις. Ένας μήνας είναι ένα καλό trial για να δεις πώς αυτή η συνήθεια μπορεί να σε βοηθήσει. Αν αποφασίσεις να κρατήσεις αυτή την συνήθεια, μπορείς μετέπειτα να αρχίσεις να κάνεις μετατροπές στις οικονομικές σου συναλλαγές και σιγά-σιγά ν’ αρχίσεις να κάνεις μέχρι και οικονομία!

Το να παρακολουθείς με τον τρόπο αυτό τα έξοδα σου, σε βοηθάει να «εξασκήσεις» τις αποφάσεις που παίρνεις κάθε φορά που αγοράζεις κάτι και τελικά θα καταφέρεις να αλλάξεις την ζωή σου, έχοντας καλύτερο χειρισμό των οικονομικών σου!

Φωτό: rawpixel / Unsplash