Η στεναχώρια και το στρες από όσα συμβαίνουν, δεν μας απαλλάσσουν από τις κρίσεις πανικού. Σου έχουμε μερικά απλά tips.


Πλέον ακούω απ’ όλους τους φίλους μου την φράση «κρίση πανικού». Τόσο που όταν κάποιος μου λέει ότι έπαθε κρίση πανικού, μου ακούγεται φυσιολογικό. Δεν είναι.

Ο οργανισμός και το μυαλό «ξεσπάει» και σου φωνάζει πιο δυνατά από ποτέ, όταν παθαίνεις μια τέτοια κρίση. Σου λέει «δεν αντέχω άλλο! Όχι άλλη πίεση! Όχι άλλο στρες, στεναχώρια και κούραση!».

Είναι συχνό φαινόμενο αυτό στην εποχή μας. Όποια και η ηλικία σου. Η Ελλάδα του σήμερα προσφέρει πολλές στρεσογόνες καταστάσεις, ώστε σε κάποια φάση να μην μπορείς παρά να ξεσπάς μέσω μιας κρίσης.

Εάν δεν το έχεις ζήσει ποτέ, τότε φανταστικά. Αλλά σε περίπτωση που σου έχει τύχει ή μπορεί να σου τύχει (ας ελπίσουμε να μην έρθει ποτέ αυτή η μέρα) τότε να ξέρεις ότι κάθε φορά που παθαίνεις κρίση πανικού, νομίζεις ότι πεθαίνεις ή ότι παθαίνεις κάτι σαν έμφραγμα. Δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα αυτό, όσο αληθινό κι αν το αισθάνεσαι εκείνη την στιγμή.

Τι μπορείς να κάνεις εκείνες τις στιγμές, πριν ή μετά την κρίση; Παρακάτω σου προτείνουμε μερικά tips τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα. Όπως και να έχει, αν αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση (ειδικά αν σου συμβαίνει συχνα) σοφότερο είναι να δεις έναν ειδικό, έναν ψυχολόγο και γενικά να μιλήσεις σε κάποιον. Η ψυχική υγεία είναι από τα πράγματα που δεν πρέπει να παραβλέπεις, ειδικά όταν ο οργανισμός σου, μέσα απ’ αυτές τις κρίσεις, φωνάζει για βοήθεια.

Βρες την ανάσα σου

Αντί να παίρνεις μεγάλες και βαθιές ανάσες κατά την διάρκεια μια κρίσης, προσπάθησε να κάνεις διαφραγματικές ασκήσεις αναπνοής. Οι διαφραγματικές αναπνοές ξεκινάνε από το στομάχι και όχι από το στήθος, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεις το στήθος όσο αναπνέεις. Και είναι το στήθος σου που νιώθεις να σε… «πλακώνει» στις κρίσεις πανικού.

Πάρε βιταμίνη Β6 και σίδηρο

Παίζουν και τα δύο σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της παραγωγής της σεροτονίνης στον οργανισμό. Τα καλά επίπεδα σεροτονίνης –γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας-, θα σε βοηθήσουν να αποβάλλεις τις αρνητικές σκέψεις και θα σου επιτρέπουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις δυσκολίες.

Χαλάρωσε τους μύες

Μια βοηθητική τακτική είναι η χαλάρωση των μυών η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει να κάνεις μια «εξέταση» στο σώμα σου. Ξεκίνησε κάνοντας μασάζ στα δάχτυλα των ποδιών σου, ασκώντας λίγη πίεση αποβάλλοντας την ένταση. Συνέχισε σιγά-σιγά προς τις γάμπες, τα γόνατα κ.ο.κ. Αφιέρωσε 30 δευτερόλεπτα σε κάθε σημείο του σώματος, φτάνοντας τελικά στο κεφάλι.

Όχι δεν παθαίνεις έμφραγμα

Εκείνη τη φρικαλέα στιγμή που παθαίνεις την κρίση πανικού, προσπάθησε να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι δεν πεθαίνεις και ότι είναι απλά μια κρίση πανικού. Περιέγραψε στο μυαλό σου τα συμπτώματα επιτρέποντας παράλληλα στον εαυτό σου να τα ξεπεράσει. Μην κρίνεις τα συμπτώματα που παθαίνεις, αλλά αποδέξου τα και προσπάθησε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι απλά «ξεσπάει» το νευρικό σου σύστημα και αυτό σύντομα θα περάσει. Μην κάνεις κάποια έντονη δραστηριότητα και απλά βρες ένα ήσυχο μέρος να ηρεμήσεις. Πάρε τον έλεγχο της κατάστασης για να ξεπεράσεις την κρίση λίγο πιο ομαλά.  

Πες «ναι» στις κωμωδίες

Τι σου φτιάχνει την διάθεση; Κάνε το. Η κωμωδία βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις. Βάλε την αγαπημένη σου κωμική σειρά και ξεχάσου. Μπορεί να είναι παλιά επεισόδια των Friends ή να δεις ένα βίντεο από τον αγαπημένο σου stand-up κωμικό. Αυτά είναι πάντα πράγματα που σε βοηθάνε να ξεχαστείς, να χαλαρώσεις και να γελάσεις.

Πιες χαμομήλι

Απέφυγε την καφεΐνη για λίγες ημέρες και αντ’ αυτού προτίμησε να πιείς ένα τσάι από χαμομήλι. Έρευνες έχουν δείξει ότι χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει αλλά καταπολεμάει το άγχος και τη κατάθλιψη.

Φωτο: Aarón Blanco Tejedor / Unsplash