Το ψηφιακό ανάγνωσμα δεν προσφέρει τόση ευχαρίστηση. Trust us.


Οι μικρές απολαύσεις στην ζωή είναι τελικά και αυτές που μας δίνουν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Και το να αράξουμε μια Κυριακή μεσημέρι στον καναπέ, με ένα καφέ και ένα βιβλίο (που δεν είναι της σχολής!) είναι μία απ’ αυτές.

Το ν’ ανοίξεις και να διαβάσεις ένα βιβλίο είναι μια θαυμάσια και ευχάριστη απασχόληση, τόση ώστε να το προτιμάς κάποιες φορές από το να δεις την τέλεια αυτή σειρά για την οποία δεν σταματάνε να μιλάνε οι φίλοι σου. Μισό, ν’ «ανοίξεις» είπα; Συγγνώμη, λάθος, έχουμε ν’ ανοίξουμε βιβλίο (και πάλι που δεν είναι της σχολής!) από το δημοτικό, όταν μας ανάγκαζε η δασκάλα να διαβάσουμε τα Σαββατοκύριακα μυθιστορήματα «για ν’ ανοίξει το μυαλό μας» (αλλά το μυαλό μας ήταν στο παιχνίδι).

Με τα ψηφιακά βιβλία και «βιβλιοπωλεία», τα kindles και tablets αυτού του κόσμου η αλήθεια είναι ότι η (παλιά) έννοια του διαβάσματος, έχει αλλάξει. Κάποτε, μέχρι και στην χώρα μας υπήρχαν πανέμορφα βιβλιοπωλεία (εννοείται ότι υπάρχουν ακόμη, αλλά λιγότερα) που μπορούσες να επισκεφθείς, να πιείς τον καφέ σου και ν’ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ένα βιβλίο να διαβάσεις.

Εσύ σαν millennial ίσως να μην το έχεις κάνει ποτέ αυτό, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει έστω να τεστάρεις αυτή την τρομερή εμπειρία-παύλα-απόλαυση. Και αν δεν σε πείθουν τα λόγια μου ίσως οι παρακάτω εικόνες να σε βάλουν στην λογική αυτή.

Σου παρουσιάζω λοιπόν, μερικά από τα πιο όμορφα (ΟΚ, είναι πανέμορφα) βιβλιοπωλεία της Ευρώπης. Μόλις τα δεις θα μπεις θα εντυπωσιαστείς, πιστεύω τόσο ώστε να θέλεις να βρεις ένα και στην γειτονιά σου και να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια.

Cook & Book, Βρυξέλες

5bookstoreseurope_01.jpg Shakespeare and Co., Παρίσι5bookstoreseurope_02.jpg 

Livraria Lello, Πορτογαλία

5bookstoreseurope_03.jpg

Λεμόνι, Θησείο, Αθήνα

5bookstoreseurope_04.jpg

Librairie La Fontaine, Ελβετία

5bookstoreseurope_05.jpg

Assouline, Λονδίνο

5bookstoreseurope_06.jpg

Atlantis Books, Σαντορίνη, Ελλάδα

5bookstoreseurope_07.jpg

Φωτό: Florencia Viadana / Unsplash