5 τρόποι να υποδεχτείς τον βεγκανισμό στην ζωή σου


Μου συμβαίνει συχνά αυτό μετά από διακοπές. Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι. Θα είμαι εκτός Αθηνών –άρα κι εκτός διατροφικού προγράμματος-, και αυτό σημαίνει ότι θα τρώω πολύ έξω και συγκεκριμένα πολύ κρέας. Πολύ όμως. Ξέρεις τώρα, πώς είμαστε εμείς οι Έλληνες με το κρέας. Παρόλα αυτά, και για την υγεία μου και κυρίως για την γενικότερη φιλοσοφία του βεγκανισμού (αγαπάμε τα ζώα…), το να γίνω vegan έχει αρχίσει να γίνεται μια σκέψη αρκετά οικεία.  

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι τώρα γνωρίζουμε καλά ότι ο βεγκανισμός δεν σημαίνει απλά ότι τρως μαρούλια και βαρετά φαγητά. Υπάρχουν εκπληκτικές vegan τροφές οι οποίες θα σε κάνουν να πεις, γιατί δεν αποφάσισες να υποταχθείς στο βεγκανισμό νωρίτερα.

Για παράδειγμα, ακολουθώ το wonderfood.gr στο Instagram, και απλά οι συνταγές που ανεβάζουν καθημερινά στο IG, μου ανοίγουν ΠΑΝΤΑ την όρεξη!

Δηλαδή αλήθεια. Σε ποιον δεν τρέχουν τα σάλια μ’ αυτή την φωτογραφία;

https://www.instagram.com/p/BeVOHf9Beiz/?taken-by=wonderfood.gr

Ή μ’ αυτή;;

https://www.instagram.com/p/BlDB1JXnOcM/?taken-by=wonderfood.gr

Όπως και να έχει, πέρα από το γεγονός ότι το Wonderfood με έχει ωθήσει πολύ στην ιδέα του βεγκανισμού, όπως σου είπα, είναι καιρό τώρα που σκέφτομαι να κάνω αυτή την σημαντική αλλαγή στην διατροφή μου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι vegan, τους οποίους ακόμη δεν έχω ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου, προς το παρόν, όμως θ’ αρχίσω από τα βασικά: κρέας-γαλακτοκομικά.

Έκανα λοιπόν, έρευνα και βρήκα μερικά εύκολα tips τα οποία πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν πολύ στο να μεταβώ ομαλά στον βεγκανισμό. Αν σκέφτεσαι και εσύ το ίδιο, είμαι σίγουρη ότι τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν και εσένα!

#1. Ξεκίνα αργά αλλά σταθερά

Άρχισε βδομάδα τη βδομάδα να περιορίζεις το κρέας και τ’ αλλαντικά που τρως. Μην φας κρέας για 3 μέρες. Μετά για 7 ημέρες. Μετά για 10. Για 15. Για ένα μήνα κ.ο.κ. Έτσι θα έχεις μια πολύ πιο ομαλή μετάβαση. Κόβοντας το κρέας μαχαίρι μονομιάς, μπορεί να σε κάνει να το λαχταράς περισσότερο, μετά από λίγες μέρες.

#2. Πες «ναι» στα φρούτα και τα λαχανικά

Πάλι με την ίδια λογική με παραπάνω, άρχισε σιγά-σιγά να συμπεριλαμβάνεις σε κάθε σου γεύμα φρούτα και λαχανικά. Όσο περνάνε οι μέρες, άρχισε ν’ αυξάνεις την ποσότητά τους και να αρχίσουν να πιάνουν τον μεγαλύτερο χώρο στο πιάτο σου από το κρέας.

#3. Εναλλακτικές στα γαλακτοκομικά

Το δεύτερο στάδιο, αφού αρχίσεις να περιορίζεις ή να κόβεις το κρέας είναι τα γαλακτοκομικά. Αντάλλαξε λοιπόν, το αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Έχουν φανταστική γεύση, ενώ διατηρούνται στο ψυγείο για περισσότερο καιρό!

#4. Γίνε δημιουργικός

Όπως είδες και από την σελίδα του wonderfood.gr, ο βεγκανισμός δεν χρειάζεται να είναι βαρετός. Μπορείς να γίνεις πολύ δημιουργικός με τις vegan τροφές (βλ. να δημιουργήσεις «κιμά» από φακές), κάτι το οποίο θα κάνει και τα γεύματά σου πιο ενδιαφέροντα, αλλά δεν θα νιώθεις κι ότι στερείσαι γεύση από το κρέας.

#5. Μπες στην vegan κοινότητα  

Το να μπεις στην κοινότητα των vegans μπορεί να σου ακούγεται χαζό, αλλά θα σε βοηθήσει πάρα πολύ το να στραφείς πιο εύκολα στον βεγκανισμό. Άνθρωποι που είναι vegan καιρό, θα σε ενημερώσουν για τον βεγκανισμό, από το να σου πουν τα καλύτερα μέρη για να ψωνίσεις τρόφιμα, για συνταγές και πολλά άλλα.

Mπες στο wonderfood.gr και εμπνέσου. Μπορείς να προγραμματίσεις τα γεύματά σου με την βοήθεια της ομάδας Wonderfood!

 

Φωτό: Miika Laaksonen / Unsplash