Πώς να προστατευθείς από την πύρινη λαίλαπα


Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 24ης Ιουλίου η οποία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ελληνική ιστορία, ως ένα από τα τραγικότερα συμβάντα που έχουν συμβεί ποτέ στην χώρα μας, μπορούμε να κάνουμε ένα πράγμα: να ενημερωθούμε.

Όταν καταστάσεις σαν αυτές προκύπτουν, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και να βοηθήσουμε τους γύρω μας.

Παρακάτω δες τις πρέπει να κάνεις σε περίπτωση πυρκαγιάς

Βήμα #1

Κάλεσε την Πυροσβεστική (199) και άκου προσεκτικά τις οδηγίες που θα σου δώσουν

Βήμα #2

Κλείσε τα πάντα στο σπίτι από ρεύμα, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα

Βήμα #3

Κλείσε πόρτες και παράθυρα γιατί το οξυγόνο κάνει την φωτιά να φουντώνει

Βήμα #4

Αν η φωτιά είναι μεγάλη τότε εκκένωσε το σπίτι αμέσως (μην ασχολείσαι με τα προσωπικά αντικείμενα η ζωή σου είναι πιο σημαντική απ’ αυτά), ιδανικά αν στο έχουν πει πρώτα οι πυροσβέστες

Βήμα #5

Απέφυγε τους καπνούς δένοντας ένα μαντήλι στο πρόσωπο ή βάζοντας την μπλούζα σου με σκοπό να μην τους εισπνεύσεις

Βήμα #6

Αν τύχει και περάσεις μπροστά από καπνούς, σκύψε το κεφάλι χαμηλά μιας και ο καπνός έχει την τάση να πηγαίνει προς τα πάνω

Βήμα #7

Σε περίπτωση που πιάσουν τα ρούχα σου φωτιά, πιάσε μια κουβέρτα και τύλιξέ την γύρω σου καλύπτοντας παράλληλα το πρόσωπό σου με τα χέρια σου. Σε περίπτωση που δεν βρεις κουβέρτα άρχισε να κυλιέσαι στο έδαφος.

Τα συμπτώματα από τις αναθυμιάσεις:

1. Ναυτία

2. Κόπωση

3. Πονοκέφαλος

Σε αυτές τις περιπτώσεις αν εσύ ή κάποιος άνθρωπος δίπλα σου έχει αυτά τα συμπτώματα τότε πρέπει οπωσδήποτε να βρεις ένα γιατρό. Διαφορετικά βρες ένα σημείο που υπάρχει καθαρός αέρας και πάρε μερικές ανάσες.

Πολύ σημαντικό tip: Προσπάθησε να είσαι ψύχραιμος/η σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο πανικός δεν θα σε βοηθήσει ΠΟΥΘΕΝΑ. Αντιθέτως, η ψυχραιμία μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

Επίσης, πρόσφερε ένα χέρι βοηθείας στους διπλανούς σου, αν ο ίδιος είσαι σε καλύτερη κατάσταση. Απομάκρυνε τον κόσμο από την πυρκαγιά, και μην ξεχνάς τα αδέσποτα!

Φωτό: Aziz Acharki / Unsplash