Δεν είναι η τέλεια δικαιολογία για να λιώσεις στον ύπνο. Είναι γεγονός!


Twist! Αν κοιμάσαι λέει μέχρι αργά το Σ/Κ θα ζήσεις περισσότερο! Κοίτα να δεις πώς αλλάζουν τα δεδομένα. Από εκεί που όλοι μας «φωνάζουν» (και κυρίως οι γονείς μας), να ξυπνάμε νωρίς για να διαβάσουμε, να συμμαζέψουμε το δωμάτιο μας κτλ., τώρα έρχεται αυτή η θαυμάσια έρευνα να βάλει μερικά έξτρα Ζzzzz στον ύπνο μας!

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Journal of Sleep Research έδειξε ότι σχετίζεται πάρα πολύ η σχέση μεταξύ ύπνου και μακροζωίας. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι αν κοιμόμαστε λιγότερο από 5 ώρες το βράδυ τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, τότε οι πιθανότητες θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με όσους κοιμούνται 6-7 ώρες κάθε βράδυ.

Όσοι λοιπόν, δεν κοιμούνται πολύ τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα αν αναπληρώσουν κάποιες ώρες, το ρίσκο είναι σαφώς μικρότερο. Οι έρευνα αυτή είναι αρκετά έγκυρη αν σκεφτείς ότι οι ερευνητές την διεξάγουν τα τελευταία 13 χρόνια.

Κατέληξαν λοιπόν, ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα ότι ο μέσος όρος είναι κάτω των 65.Αυτό σημαίνει ότι αν κοιμάσαι μέχρι αργά τα Σ/Κ τότε βοηθάς το σώμα σου να ανακάμψει από την έλλειψη ύπνου της εβδομάδας.

Αν και η έρευνα δείχνει ότι το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε κάθε μέρα τουλάχιστον 6-7 ώρες, αν ο ύπνος αυτό αναπληρωθεί το Σ/Κ, τότε είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Οπότε αυτό το Σ/Κ ξέρεις τι να κάνεις…. ΖΖΖΖzzz! Και αν σου πει τίποτα, κάποιος φίλος ή… η μητέρα σου, ξέρεις τι θα τους απαντήσεις τώρα!

Φωτό: Karim Mansour/Unplash