4 tips για καλύτερη αποδοτικότητα για εσένα που δουλεύεις από το σπίτι (για όλους δηλαδή)... 


Ο χώρος της εργασίας αλλάζει. Και δεν αλλάζει αυτό το διάστημα μόνο, όταν όλοι δουλεύουμε από το σπίτι (ή προσπαθούμε, τέλος πάντων). Τα τελευταία χρόνια, πολλοί millennials από το εξωτερικό συνεχίζουν να φέρνουν την αλλαγή ακόμα και σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα της ζωής μας. Το κλασικό ωράριο του 9-5 δεν υπάρχει πια. ΟΚ, όχι ακριβώς, αλλά μπορεί να τύχει να δεις πολλούς συνομήλικούς σου που η δουλειά τους δεν περιορίζεται στους 4 τοίχους ενός γραφείου.

Παρόλα αυτά, αυτό έχει και τα στραβά του. Το έχεις καταλάβει ήδη, ειδικά τις πρώτες μέρες που συνέβη αυτό. Είναι εύκολο να χάσεις την «μπάλα» και να ξεφύγεις από το πρόγραμμά σου, όταν αυτόματα νιώθεις πιο άνετα όταν βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Πώς συγκεντρώνεσαι λοιπόν; Τα πράγματα είναι απλά. ΟΚ, όχι τελείως απλά, αλλά είναι όλα θέμα συνήθειας! Αν ακολουθήσεις τα παρακάτω 4 tips θα μπεις στον… σωστό δρόμο της πλήρης και ανυπέρβλητης παραγωγικότητας!

Βγάλε πρόγραμμα και ακολούθησε το

Όταν δεν έχεις στάνταρ ωράριο είναι λογικό να βγεις εκτός προγράμματος. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα αν δεν φτιάξεις ένα πρόγραμμα στο οποίο παραμένεις πιστός. Πρέπει να αντιμετωπίζεις το σπίτι σου σαν χώρο εργασίας ακόμα κι αν πρόκειται να δουλέψεις φορώντας τις πιτζάμες σου. Βρες λοιπόν, τις ώρες που νιώθεις πιο παραγωγικός –είτε είναι πρωί είτε βράδυ- και δούλευε μόνο τότε. Ανάλογα με την δουλειά που έχεις να κάνεις, βγάλε ένα πρόγραμμα και ακολούθα το πιστά!

Απέφυγε τους αντιπερισπασμούς

Σε έναν κόσμο γεμάτο smart phones, tablets, τηλεοράσεις και γενικά συσκευές που μας παρέχουν άπειρες πληροφορίες και εικόνες είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να βάλεις «στοπ». Αυτό όταν δουλεύεις τουλάχιστον. Για π.χ. το ωράριο που έχεις αποφασίσει ότι θα δουλέψεις, φρόντισε να κλείσεις τα notifications από όλα τα social media και εφαρμογές. Έτσι δεν θα αποσπάται η προσοχή σου, κάθε φορά που «χτυπάει» ειδοποίηση από το Instagram ή το FB κ.ο.κ. Και γενικά, απέφυγε να έχεις το κινητό κοντά σου, όσο δουλεύεις είναι να είσαι offline όσο περισσότερο μπορείς (μιας και σίγουρα θα χρειάζεσαι το internet για δουλέψεις).

Διάλεξε την μουσική σου προσεκτικά

Η διάθεσή μας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα πράγματα: τα όσα συμβαίνουν, τον καιρό, τι έφαγες για πρωινό και φυσικά την μουσική που ακούς όσο δουλεύεις! Επηρεάζει πολύ η μουσική την παραγωγικότητα να ξέρεις, γι’ αυτό φρόντισε να ακούς την αγαπημένη σου μουσική εν ώρα εργασίας και να ακούς tracks που σου ανεβάζουν την διάθεση!

Θέσε όρια

Μήπως μένεις με συμφοιτητή; Με τους γονείς σου; Τη γιαγιά σου; Με όποιον κι αν μοιράζεσαι στέγη τότε θέσε τα όρια την ώρα που δουλεύεις! Ούτε σνακ να σου φέρνει η μητέρα σου, για να… πάρεις δυνάμεις, ούτε κουβέντα! Πρέπει να θέσεις τα όρια λοιπόν, γιατί ακόμα κι αν δουλεύεις από το σπίτι, πάλι δουλεύεις! Έχεις ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι σε κάποιον εργοδότη ή και σε εσένα –αν δουλεύεις πάνω σε κάτι δικό σου. Ενημέρωσέ τους για το ωράριό σου και απέφυγε τυχόν διαπληκτισμούς από τώρα.