Γιατί και η μαμά είναι άνθρωπος



Γιατί και η μαμά είναι άνθρωπος

Τρέχεις να καλύψεις τις ανάγκες όλων. Συνεχώς ικανοποιείς τις επιθυμίες των παιδιών και του συζύγου. Μην σου πω, και της μαμάς και της πεθεράς σου. Θέτεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα. Ή μάλλον, σε τελευταία. Και νιώθεις κακο-μοίρα.

Απασχολημένη 24/7 μια μαμά πιάνει συχνά τον εαυτό της να θέλει να ανοίξει ξαφνικά την πόρτα και απλά να εξαφανιστεί χωρίς να δώσει λόγο σε κανέναν. 

Για να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο, μάθε αντί να δέχεσαι τα πάντα, να αρνείσαι. Η άρνηση κρύβει μέσα της τεράστια δύναμη και ενώ αρχικά σου φαίνεται βουνό, όταν το τολμήσεις νιώθεις πολύ πιο ισορροπημένη. 

Σε ποιες περιπτώσεις έχεις το ελεύθερο να αρνείσαι; Σίγουρα αυτό το ξέρεις η ίδια αλλά οι παρακάτω 4 πιστεύω ότι εκφράζουν απόλυτα όλες τις μαμάδες:   

1. Λέω όχι όταν είμαι πτώμα. 
Σέρνεσαι, κλείνουν τα μάτια σου, είσαι κουρασμένη, αδιαθέτησες, δεν έχεις άλλες αντοχές. Όχι, δεν μπορώ να μαγειρέψω σήμερα. Θα παραγγείλετε γιατί εγώ θα κοιμηθώ λίγο. 

2. Λέω όχι όταν δεν θέλω κάτι. 
Μακάρι να κάναμε όλα όσα θέλαμε. Γιατί όμως να κάνουμε και όσα απεχθανόμαστε; Όχι, δεν θα πάω τα παιδιά εγώ στο γήπεδο, θα τα πας εσύ. Εγώ θα τα πάω θέατρο, είμαστε οκ ελπίζω.

3. Λέω όχι όταν δεν έχω χρόνο.
Δεν είναι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Είναι ότι η έλλειψή του σου προκαλεί άγχος. Λέω όχι, λοιπόν, στη γενική καθαριότητα ή στο σιδέρωμα γιατί σήμερα η μέρα είναι τόσο γεμάτη που ούτε να κάνω ντους δεν προλαβαίνω.

4. Λέω όχι όταν αδιαφορώ.
Όχι ότι είμαι αδιάφορη γενικά αλλά να, ορισμένα πράγματα περνάνε και δεν ακουμπάνε. Γιατί να πάω στην ταβέρνα με τους φίλους αφού ποτέ δεν περνάμε καλά; Γιατί να πάω για shopping με τις φίλες μου αφού δεν έχω φράγκο να ψωνίσω;

Λέω όχι γιατί προτιμώ να κάνω κάτι που θα με κάνει να νιώσω καλύτερα. Δεν θέλω να σκοτώνω τον χρόνο μου. Τον αγαπώ όσο λίγος κι αν είναι.