Ενηλικίωση τώρα. Μην το καθυστερείς άλλο.


Σαν να υπάρχει τελευταία, μια αίσθηση του ότι πρέπει να ενηλικιωθούμε. Να μεγαλώσουμε και να ωριμάσουμε πιο γρήγορα. Στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε, όλα φαίνεται ότι έχουν αυτή την λογική. Μια ματιά γύρω σου και στον κόσμο γενικότερα, και θα δεις νέα παιδιά να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο σε μικρότερη ηλικία, να γνωρίζουν πράγματα για τις κοινωνικές καταστάσεις καλύτερα, να κάνουν πλάνα για το μέλλον από τώρα κ.ο.κ. Εγώ θυμάμαι, τα πράγματα στην εποχή μου (ναι, το ξέρω ότι ακούγομαι μεγάλη και σοφή –no worries δεν είμαι) να ήταν ακριβώς το αντίθετο! Όλα είχαν μια λογική του «έχω χρόνο να κάνω πράγματα στην ζωή μου». Υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας, να φύγουμε από το πατρικό μας, να ενηλικιωθούμε. 
Προσωπικά, κοιτώντας λίγο πίσω στην εποχή εκείνη (και την ζωή μου γενικότερα), και όσο και αν δεν συμφωνώ με τον τρόπο που λειτουργούν κάποια πράγματα σήμερα, είναι ένα πράγμα το οποίο θεωρώ κρίσιμο να κάνεις ένας άνθρωπος, όσο πιο γρήγορα γίνεται: να μείνει μόνος του. 
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτή η λογική πολύ στην κουλτούρα μας. Σαν μια άκρως πατριαρχική κοινωνία, οι γονείς δεν θα παροτρύνουν τα παιδιά τους να μετακομίσουν από το σπίτι τους εύκολα –εκτός αν πρόκειται να σπουδάσουν σε κάποια άλλη πόλη. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, αυτό το φαινόμενο δεν ισχύει. Πολλοί θεωρούν ότι είναι σημαντικό για έναν ενήλικα 18, 19 ή 20 χρονών, να φύγει από το σπίτι των γονιών του και να μείνει μόνος. Προσωπικά, συμφωνώ. Και έχω για την ακρίβεια, 8 λόγους που θα σε κάνουν να συμφωνήσεις και εσύ μαζί μου.


1. Ανοίγεις την «πόρτα» σε μια πιο ελεύθερη ζωή
2. Αναγκάζεσαι να «ξεβολευτείς» άρα και να ανοίξεις το μυαλό σου
3. Γίνεσαι πιο επινοητικός με τα πράγματα γύρω σου (πρακτικά ή μη)
4. Μεγαλώνει ο κύκλος σου (σε φιλικό και επαγγελματικό επίπεδο)
5. Ο φόβος γίνεται πια ένα συναίσθημα, όχι τρόπος ζωής
6. Εκτιμάς περισσότερο την οικογένειά σου και αυτά που έχουν κάνει ή κάνουν για εσένα
7. Επικεντρώνεσαι στην πιο σημαντική σχέση της ζωής σου: αυτή με τον εαυτό σου
8. Μια ζωή την έχουμε. Γιατί να μην μείνεις μόνος; Υπάρχει σημαντικότερος λόγος απ’ αυτόν;