Μαγείρεψε γιατί χανόμαστε. Στο εξωτερικό έχουν ήδη εκτιμήσει την ψυχοθεραπευτική αξία του μαγειρέματος και μάλιστα χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας! Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης μας εξηγεί τους 5 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επωφεληθούμε βάζοντας ποδιά και πιάνοντας κουτάλες:


Μαγείρεψε γιατί χανόμαστε.

Στο εξωτερικό έχουν ήδη εκτιμήσει την ψυχοθεραπευτική αξία του μαγειρέματος και μάλιστα χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας! Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης μας εξηγεί τους 5 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επωφεληθούμε βάζοντας ποδιά και πιάνοντας κουτάλες:

Έχεις γυρίσει κουρασμένη από τη δουλειά σου και πεινάς; Σηκώνεις το τηλέφωνο να παραγγείλεις; Ξανασκέψου το, είναι πολύ καλύτερο να μαγειρέψεις εσύ το φαγητό σου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μαγειρική μπορεί να σε βοηθήσει να αποσυμπιεστείς από μια δύσκολη ημέρα γεμάτη πίεση και στρες, αφού βοηθάει τις γνωστικές μας λειτουργίες και κάνει καλό στην ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Πέντε τρόποι με τους οποίους η μαγειρική θα σε βοηθήσει:

1.    Δεν θα σκέφτεστε άλλο τη δουλειά σου. Η συνήθεια να μαγειρεύεις αμέσως μετά τη δουλειά θα σε βοηθήσει να αποσυνδεθείς και σωματικά και νοητικά από το εργασιακό σου περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεις χρόνο στην προσωπική σου ζωή, μαθαίνοντας να φροντίζεις εσύ τον εαυτό σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εξισορρόπηση της προσωπικής ζωής με την επαγγελματική έχει μεγάλα οφέλη, όπως ότι αυξάνει την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή, μειώνει την ψυχολογική πίεση, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις στο σπίτι και αυξάνει την απόδοση και την παραγωγικότητα στην εργασία την επόμενη ημέρα.

2.    Βοηθάει το μυαλό σου να ξεκουραστεί. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα, όπου λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, έχουν εξαντλητικό ωράριο ή αντιμετωπίζουν εργασιακές συγκρούσεις, δυσκολεύονται να σταματήσουν να σκέφτονται την εργασία τους, ακόμα κι όταν βρίσκονται σπίτι. Η μαγειρική μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σου να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο. Είτε πρόκειται για μια καινούργια συνταγή που βρήκες στο internet, είτε για την εκτέλεση μιας ήδη γνωστής συνταγής, η διαδικασία θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα σε αποφορτίσει. Άλλωστε, σε μια εργασία που πιέζεσαι να λαμβάνεις αποφάσεις ή να είσαι αποτελεσματική για τους άλλους, το γεγονός ότι θα κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, είναι ανακουφιστικό.

3.    Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά σου. Έχεις νιώσει μονότονα και βαρετά στη δουλειά; Σαν να επαναλαμβάνεται μια καθημερινή ρουτίνα χωρίς καμία πρόκληση; Στην κουζίνα σου όμως αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν. Μπορείς να είσαι όσο δημιουργική και ελεύθερη θέλεις δοκιμάζοντας καινούργιες συνταγές και αυτοσχεδιάζοντας. Εκφράσου ελεύθερα, πειραματίσου και βρες τι ταιριάζει πραγματικά στα γούστα και τις ανάγκες σου.

4.    Αποσπά την προσοχή σου από αρνητικές και στρεσογόνες σκέψεις. Η συγκέντρωση στο παρόν, στη δραστηριότητα που κάνεις εκείνη τη στιγμή, χωρίς παρεμβολές από καταστροφολογικά σενάρια και στρεσογόνες αποφάσεις που θα πάρεις στο μέλλον είναι το μυστικό για την ηρεμία σου. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν αρνητικές σκέψεις, ειδικά όταν είναι πιεμένοι και έχουν κενό χρόνο να σκεφτούν. Η μαγειρική θα βοηθήσει τη συγκέντρωσή σου στο εδώ και τώρα. Μείνε στη στιγμή, στη δημιουργία, στα αρώματα και στις γεύσεις που υπάρχουν μπροστά σου. Άφησε στο παρελθόν όσα δύσκολα συνέβησαν μέσα στην ημέρα και ανάβαλλε οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντικά γεγονότα που δεν μπορείς να επηρεάσεις άμεσα. Μείνε στην κουζίνα, στη συνταγή, στο παρόν και απόλαυσέ το.

5.    Σε βοηθάει να γίνεις καλύτερη. Όσο καλά κι αν μαγειρεύεις, πάντα μπορείς να γίνεις καλύτερη. Κι αν είσαι αρχάρια, μπορείς και πάλι να γίνεις ικανή στη μαγειρική και να εκτελείς με επιδεξιότητα περίπλοκες και δύσκολες συνταγές. Αυτή η αίσθηση της αυτοβελτίωσης και της επίτευξης του στόχου μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και να ανακάμψεις από μια δύσκολη μέρα. Μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις και νέες προκλήσεις στον εαυτό σου, αντιλαμβανόμενη ότι θα υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να μάθεις μέσα στην καθημερινή ρουτίνα. Και απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα θα νιώσεις πραγματικά παραγωγική και ικανή, τόσο για τον εαυτό σου όσο και για την οικογένειά σου.

www.psychologos-papadakis.gr

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/25839-i-mageiriki-einai-o-neos-tropos-psyxotherapeias