Πώς θα σταματήσεις να κριτικάρεις αρνητικά τα πάντα


Πώς θα σταματήσεις να κριτικάρεις αρνητικά τα πάντα

Σου αρέσει να λες τη γνώμη σου για το καθετί αλλά ο τρόπος με τον οποίο την εκφράζεις μάλλον δεν αρέσει στους γύρω σου. Εσύ συνεχίζεις ακάθεκτη. Και τελικά μένεις μόνη. Χωρίς φίλους, με τυπικές μόνο σχέσεις. ΚAI αυτό το κριτικάρεις, εννοείται.

Έχεις σκεφτεί ότι ίσως είσαι περισσότερο και εντονότερα επικριτική από όσο θα έπρεπε; Από όσο ανέχονται οι κοινωνικές σου σχέσεις και οι άνθρωποι γύρω σου;

Εάν είσαι συνεχώς επικριτική κάνεις τους άλλους να νιώθουν ότι βρίσκονται κατηγορούμενοι στο εδώλιο ή ότι δέχονται φραστική επίθεση. Σε ποιον αρέσει αυτό; Σε σένα, ας πούμε, θα άρεσε εάν το εισέπραττες; 

Και φυσικά η λύση δεν είναι να σιωπάς ή το να μην εκφράζεις άποψη. Αυτό είναι το άκρον άωτον. 

Υπάρχει και η μέση λύση: Να εντοπίζεις μεν το πρόβλημα, να ασκείς την κριτική σου αλλά να προτείνεις και μια λύση.
Για παράδειγμα, εάν η συνάδελφός σου αμελεί συνεχώς μια υποχρέωσή της στο γραφείο, αντί να της πεις «είσαι τεμπέλα» ή «είσαι ξεχασιάρα», μπορείς να της προτείνεις να σημειώνει τις υποχρεώσεις της σε ένα σημειωματάριο ή να βάζει υπενθύμιση στο κινητό της μέχρι να της γίνει έξη. Έτσι και θα της έχεις πει αυτό που θέλεις, και δεν θα έχεις γίνει αρνητική και λύση στο πρόβλημα θα έχει δοθεί. 

Δες τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να γίνεσαι λιγότερο επικριτική, χωρίς να καταπιέζεις την ανάγκη σου για έκφραση:
1.Μην ρίχνεις ευθύνες: (όταν μιλάς σε φίλους και γνωστούς, όχι για την πολιτική κατάσταση της χώρας). Άφησε στην άκρη την κατά μέτωπον επίθεση, βρες τις σωστές λέξεις για να εκφραστείς και προσπάθησε να εντοπίσεις την αιτία και τη λύση στο πρόβλημα.

2.Κάνε focus στο αποτέλεσμα: Γιατί ναι, έχεις δίκιο, έχετε προβλήματα στη σχέση σας. Και τι βγαίνει όμως όταν του το πετάς κατάμουτρα σε καθημερινή βάση; Λύνονται; Κάθισε με τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει και βρείτε τη χρυσή τομή. Επίσης, η λύση δεν είναι πάντα το μαζί, εκτός κι αν σε θρέφει η γκρίνια σου και εκείνος αρέσκεται στο να ταλαιπωρείται.

3.Βρες το αληθινό νόημα της επικοινωνίας: Το θέμα σου σε μια συζήτηση είναι να βρεθεί ποιος έχει δίκιο (εσύ, φυσικά) και ποιος έχει άδικο; Ποιος γνωρίζει τα περισσότερα και ποιος είναι αδαής; Η επικοινωνία είναι το κλειδί για τις σχέσεις μας, και εσύ φαίνεται ότι το έχεις κάπου καλά καταχωνιασμένο. Ώρα να το ξεθάψεις, επικοινωνώντας ουσιαστικά και όχι με σκοπό να θρέφεις τον εγωκεντρισμό σου. (ε, κάποιος έπρεπε να τα πει και σε σένα!)  

 
 

 
 

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/sxeseis/25363-mipos-eisai-adikaiologita-epikritiki