Πώς υλοποιείται, τι σου προσφέρει και πώς σε κάνει ευτυχισμένη.



Σίγουρα έχεις ακούσει ή διαβάσει για την ενσυναίσθηση. Όχι όμως ότι έχεις καταλάβει και πολλά... Τι ακριβώς είναι; Πώς θα την αποκτήσεις και τι σχέση έχει με την ευτυχία του καθενός μας;

Η ενσυναίσθηση από εργαλείο της ψυχοθεραπείας έχει πλέον εισχωρήσει στην ψυχολογία των διαπροσωπικών σχέσεων και της αυτοβελτίωσης.

Είναι ένα μεγάλο και βαθύ θέμα, το οποίο εδώ θα προσεγγίσουμε απλά και κατανοητά.

Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους γύρω μας, μπαίνοντας ουσιαστικά «στα παπούτσια του άλλου» και νιώθοντας όσα νιώθει. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πώς το καταφέρνουμε αυτό;
Πρώτα από όλα, πρέπει να το θέλουμε. Για να επικοινωνήσουμε με τον άλλον, μπορεί απλά να μας πει τι σκέφτεται και πώς νιώθει. Αυτό είναι το ιδανικό, και πολλές φορές το ζητούμενο στις σχέσεις μας.

Αν όμως ο άλλος δεν ξέρει καν τι νιώθει, ή δεν γνωρίζει τον τρόπο να το εκφράσει, τότε πρέπει να νιώσεις, να οσμιστείς, να καταλάβεις τι έχει στο μυαλό και στην καρδιά του. 

Πολύ σημαντικό είναι ότι μαθαίνουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό.

-Να απολαμβάνουμε τις στιγμές, να ζούμε ουσιαστικά το καθετί, αρνητικό ή θετικό, να επικοινωνούμε με το μέσα μας.

-Να κάνουμε κάτι, μπορεί και απλό όπως το μαγείρεμα, και να δινόμαστε 100% σε αυτό.

-Να ηρεμούμε, να χαλαρώνουμε, να ζούμε.

Τι άλλο μου προσφέρει;
Η ενσυναίσθηση ενισχύει τους δεσμούς μας, δημιουργεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, μειώνει τις εντάσεις και τα προβλήματα επικοινωνίας. 

Οι ίδιοι γινόμαστε πιο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα, οι ορίζοντες της σκέψης μας διευρύνονται και είμαστε πιο δεκτικοί στις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας. 

Έχω την αίσθηση ότι τελικά η ενσυναίσθηση σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Αν το θες.