Ένα παγάκι, ένας κάδος ή μια σκάλα μπορεί να σε σώσουν


Πιέζεσαι, αγχώνεσαι, φορτίζεσαι συναισθηματικά και νάτο, το γνώριμό σου αίσθημα του πανικού! Τι κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

Υπάρχουν 3 τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας που μπορείς να ακολουθείς για να αποφεύγεις την ένταση και τον αρνητισμό, εκείνη τη στγμή μόνη σου, χωρίς τη βοήθεια ειδικού:

1. Το παγάκι: Κράτα ένα παγάκι κάτω από τα μάτια σου, επάνω από τα ζυγωματικά, για 30 δευτερόλεπτα. 
Η αίσθηση του κρύου θα αποσπάσει την προσοχή σου από τις αρνητικές σκέψεις ενώ το κρύο ερέθισμα θα ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μειωθεί ο ρυθμός της αναπνοής και των καρδιακών παλμών.
 

2. Ο σκουπιδοτενεκές: Πάρε ένα λευκό φύλλο χαρτί και κατάγραψε τις αρνητικές σου σκέψεις. Διάβασε τις προτάσεις που έγραψες και αναρωτήσου εάν ισχύουν. Πέτα τις σε έναν νοητό σκουπιδοτενεκέ βοηθώντας τον εαυτό σου να σκέφτεται πιο ρεαλιστικά. 
 

3. Η σκάλα: Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα, κλείσε τα μάτια και πάρε μια βαθιά ανάσα. Φαντάσου μια μεγάλη σκάλα και βάλε στις εικόνες στο μυαλό σου διακοσμητικές λεπτομέρειες- χρώματα, φωτισμό- αλλά και τους ήχους που κάνουν τα πόδια σου ανεβαίνοντας τα σκαλιά. Επίτρεψε στον εαυτό σου να χαθεί σε αυτή τη σκέψη και ο πανικός θα πετάξει μακρυά.