Οι παράγοντες είναι εξελικτικοί και κρίνονται στη διαφορά φύλου, τονίζουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Τέξας.


Οι παράγοντες είναι εξελικτικοί και κρίνονται στη διαφορά φύλου, τονίζουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Την απιστία πολλοί εμίσησαν... αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάνει τα –μικρότερα ή μεγαλύτερα- ατοπήματά μας. Είτε πρόκειται για ένα «αθώο» φλερτ που καταλήγει σε ένα φιλί είτε πρόκειται για παράλληλες σχέσεις, όμως, οι λόγοι που μας οδηγούν σε κάποιο τρίτο πρόσωπο είναι πολλοί και διάφοροι.

Για την ακρίβεια, μάλιστα, διαφέρουν τόσο πολύ ανά φύλο όσο και ο ορισμός που δίνουμε για το τι αποτελεί απιστία ή όχι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι τονίζουν ότι η βαρεμάρα, η ποικιλία στο σεξ και η ανάγκη για συναισθηματική ικανοποίηση είναι οι βασικότεροι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτήν εξαρτάται από εξελικτικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι είναι ικανοί να προβλέψουν τα ερωτικά ατοπήματα μεταξύ συντρόφων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους εν λόγω ειδικούς, η απιστία σχετίζεται άμεσα με την ανάγκη μας για ελευθερία και οικειότητα. Μάλιστα, η πρώτη είναι πιο έντονη στις γυναίκες ενώ η δεύτερη είναι πιο έντονη στους άντρες. Έτσι, μια γυναίκα μπορεί να ψάξει την ερωτική ευτυχία της στο πρόσωπο ενός τρίτου προσώπου όταν νιώθει ότι «πνίγεται» από τη σχέση και το σύντροφό της. Αντίθετα, οι περισσότεροι άντρες φαίνεται ότι αναζητούν την συναισθηματική κάλυψη, τη φροντίδα και το αίσθημα οικειότητας από τις «παράλληλες» σχέσεις τους.

Σε γενικές γραμμές, όμως οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας τονίζουν ότι τα κίνητρα που ωθούν τους άντρες στην απιστία είναι περισσότερο σεξουαλικής φύσης σε σύγκριση με τα κίνητρα των γυναικών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, γιατί οι άντρες ορίζουν την απιστία πολύ πιο στενά από τις γυναίκες, θεωρώντας ότι η ερωτική «απάτη» σχετίζεται αποκλειστικά με τη σωματική επαφή.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/sxeseis/21536-na-pos-boreis-na-provlepseis-tin-apistia