Είχες μια κακή μέρα; Προσοχή πως θα το διαχειριστείς.


Είχες μια κακή μέρα; Προσοχή πως θα το διαχειριστείς.

Όλα πήγαν στραβά. Η διάθεση σου είναι στο πάτωμα και το μόνο που θέλεις είναι να χωθείς κάτω από το πάπλωμα και να ξυπνήσεις χωρίς να γίνεται χαμός στο κεφάλι σου. Μην το κάνεις! 

To να κοιμηθείς μάλλον δε θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερα. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, ο ύπνος μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τις κακές μνήμες να κολλήσουν στο μυαλό σου. Αυτό γιατί ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και μεταφέρει πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όσο εσύ κοιμάσαι.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν άσχημες φωτογραφίες και στη συνέχεια να ξεχάσουν όσα είδα. Όσοι μπήκαν συνειδητά στη διαδικασία να ξεχάσουν πριν κοιμηθούν, τα κατάφεραν καλύτερα συγκριτικά με όσους το άφησαν για μετά το βραδινό ύπνο. 

Οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων σκαναρίστηκαν κατά τη διαδικασία και έτσι αποκαλύφθηκε επίσης ότι πριν τον ύπνο, το πιο ενεργό κομμάτι του εγκεφάλου ήταν αυτό που ευθύνεται για τη μνήμη. Μετά τον ύπνο, η συνειδητή διαχείριση άσχημων αναμνήσεων απαιτούσε πολύ πιο προηγμένη δραστηριότητα σε ένα πολύ πιο περίπλοκο συνδυασμό περιοχών, κάνοντας το πολύ δύσκολο.

 

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/21315-to-ena-pragma-pou-den-prepei-na-kaneis-otan-ola-pane-strava