Αν δυσκολεύεσαι να δουλέψεις, αν δε μπορείς να εστιάσεις τη σκέψη σου σε όσα πρέπει να ολοκληρώσεις, να τι μπορεί να φταίει.


Αν δυσκολεύεσαι να δουλέψεις, αν δε μπορείς να εστιάσεις τη σκέψη σου σε όσα πρέπει να ολοκληρώσεις, να τι μπορεί να φταίει.

Κι όμως ένα χαώδες γραφείο ή μια ακατάστατη κουζίνα, μπορεί να σε αποδιοργανώσουν τελείως, υποστηρίζουν Αμερικανοί ψυχολόγοι. Για κάποιους ανθρώπους, ένας σωρός από έγγραφα αποτελεί ένα είδος υπενθύμισης όλων όσων πρέπει να γίνουν κι όλων όσων αποφεύγεις να κάνεις.  Οι ίδιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή ακριβώς η αναβλητική στάση σου μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς αποτυχημένη!

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα υποστηρίζει ότι αυτή η (αναβλητική) συνήθεια φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και τις γνωστικές μας λειτουργίες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.900 ενήλικες με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι εργάζονται σε ακατάστατο περιβάλλον παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση των γνωστικών λειτουργιών τους, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να σκεφτούν καθαρά, να μάθουν καινούρια πράγματα, να συγκρατήσουν ή να θυμηθούν πληροφορίες.

Τα καλά νέα: αυτό το βαρύ συναίσθημα μπορεί να ανατραπεί μέσα σε δύο λεπτά με μια κίνηση -ματ. Ποια είναι αυτή; Απλά στοίβαξε ή ίσιωσε τους φακέλους που βρίσκονται πεταμένοι δεξιά κι αριστερά στο γραφείο σου και κάνε ένα γρήγορο καθάρισμα σε αυτό.

Με λίγα λόγια, δε χρειάζεται να μπεις με τη μια στη διαδικασία της συστηματικής οργάνωσης. Μπορείς απλά να κρύψεις σε όμορφα κουτιά ό,τι περισσεύει και να τακτοποιήσεις πρόχειρα ό,τι σε περιβάλλει. Απλά και μόνο η ψευδαίσθηση της οργάνωσης μπορεί να σου προσφέρει άμεση ψυχική ανάταση, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/20252-i-kinisi-mat-pou-tha-se-boithisei-na-sigentrwtheis