Μήπως και εσύ φορτώνεις τον εαυτό σου με πεποιθήσεις που δεν έχουν ουσία;


Μήπως και εσύ φορτώνεις τον εαυτό σου με πεποιθήσεις που δεν έχουν ουσία;

Εδώ και λίγες ημέρες, έχει φτάσει στα χέρια μου ένα ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και το οποίο μάλιστα κληρώσαμε κιόλας για δύο τυχερές αναγνώστριες μας. Λέγεται "Η Τέχνη της Ευτυχισμένης Ζωής" και το έχει γράψει ο Ραφαέλ Σανταντρέου, ένας από τους πιο περιζήτητους ψυχολόγους στην Ισπανία.

Αν και δεν είμαι φανατική των βιβλίων αυτοβοήθειας, κάθισα ένα απόγευμα να το ξεφυλλίσω. Τελικά βρέθηκα να το διαβάζω κανονικότατα. Μου άρεσε ο άμεσος τρόπος που είναι γραμμένο αλλά κυρίως το ότι προσπαθεί να βοηθήσει μέσα από παραδείγματα. 

Δε θα σου μαρτυρήσω όλα όσα διάβασα, αλλά θα μοιραστώ μαζί σου ένα από τα πιο προβοκατόρικα αλλά και διαφωτιστικά σημεία του βιβλίου που με ώθησε να συνεχίσω στις επόμενες σελίδες και να βρω απαντήσεις. Πρόκειται για το μικρό κεφάλαιο "Το Top ten των παράλογων πεποιθήσεων". Ο Σανταντρέου συγκέντρωσε σε αυτό "αγαπημένες παράλογες πεποιθήσεις στη σύγχρονη Ισπανία". Όπως επισημαίνει "πρόκειται για εσφαλμένες αντιλήψεις που προκαλούν δυσφορία και διαμορφώνουν αρνητική φιλοσοφία για τη ζωή σε πολλούς Ισπανούς".


Μοιράζομαι μαζί σου τη λίστα, η οποία όπως μπορείς να δεις δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς. Σε αφορά, με αφορά, μας αφορά.  


10 βασικές αντιλήψεις που προξενούν δυσφορία:


1. Χρειάζομαι κάποιον δίπλα μου που να με αγαπάει. Διαφορετικά, η ζωή θα είναι πολύ καταθλιπτική


2. Πρέπει να γίνω κάποιος στη ζωή, να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τις ικανότητες και τις αρετές μου. Διαφορετικά θα νιώσω αποτυχημένος. 


3. Δεν μπορώ να αντέξω το πώς με υποτιμά ο κόσμος δημοσίως. Πρέπει να μάθω να απαντώ και να υπερασπίζομαι την εικόνα μου. 


4. Πρέπει να έχω ένα σπίτι στην κατοχή μου. Διαφορετικά, θα είμαι ένα αξιοθρήνητο, αποτυχημένο ρεμάλι.


5. Η καλή υγεία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση μιας ευτυχισμένης ζωής. Και το επιθυμητό είναι να ζήσεις πολλά χρονιά, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Ακόμη και εκατό περισσότερα!


6. Πρέπει να βοηθώ την οικογένεια μου: γονείς, παππούδες, παιδιά. Από τη βοήθεια μου εξαρτάται η ευτυχία τους.


7. Αν ο/η σύντροφος μου με κερατώνει, δεν μπορώ να συνεχίσω αυτή τη σχέση. Η απιστία είναι φρικτή και σου τρώει την ψυχή. 


8. Πρέπει να έχω συγκλονιστική ζωή. Διαφορετικά, θα είναι ανιαρή και, κατά μία έννοια, χωρίς κανένα απολύτως νόημα.


9. Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Η εξέλιξη είναι πάντα καλή και έχει να κάνει με την απόκτηση όλο και περισσότερων πραγμάτων, με περισσότερες ευκαιρίες, με περισσότερη ευφυΐα... Αυτό καθίσταται σαφές όταν επιθυμούμε όλο και πιο πολλά καλά πράγματα, όπως ειρήνη και χαρά.


10. Η μοναξιά είναι πολύ άσχημη. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από κάποιον, διαφορετικά είναι δυστυχισμένοι.

Ο Σανταντρέου υποστηρίζει ότι όλα τα παραπάνω γεννούν νευρωτική ή παράλογη δυσφορία. "Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει ανάγκη κανένα από τα πράγματα αυτής της λίστας: ούτε σύντροφο, ούτε ασφάλεια, ούτε υγεία. Πρόκειται για προτιμήσεις και θεμιτούς στόχους, αλλά ποτέ για αναγκαίες προϋποθέσεις ευτυχίας" τονίζει. Στα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου αναλύει περαιτέρω, οπότε αν σε ενδιαφέρει τρέξε να διαβάσεις!

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/19683-10-paraloga-pisteyo-pou-se-kanoun-dystyxismeni