Να εκφράζεις τι νιώθεις αλλά με μέτρο, λένε οι ειδικοί.


Να εκφράζεις τι νιώθεις αλλά με μέτρο, λένε οι ειδικοί.

Στον τηλεοπτικό κόσμο της Όπρα, όλοι προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας αποτελεί το μόνο τρόπο επιβίωσης στο μάταιο ετούτο πλανήτη. Ανέκαθεν νομίζαμε ότι το να μιλάς ανοικτά για όσα σε βασανίζουν είναι προτιμότερο από το να τα κρατάς μέσα σου. Αυτό όμως δεν είναι ένα μοντέλο που λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους, υπογραμμίζουν οι κλινικοί Ψυχολόγοι του  Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Προηγουμένως, οι ίδιοι είχαν θέσει υπό παρακολούθηση άτομα τα οποία είχαν πρόσφατα χάσει το παιδί ή το/τη σύντροφό τους. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι πολλά άτομα τα οποία απέφευγαν να μιλούν ή να σκέφτονται την απώλειά τους είχαν λιγότερα βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας (πόνους στο στομάχι, διάρροια, δυσκολίες στην αναπνοή), όπως και λιγότερες μακροπρόθεσμες ψυχολογικές διαταραχές και επέστρεφαν πιο γρήγορα στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους σε σχέση με τα άτομα τα οποία επέμεναν να εκφράζουν τη θλίψη τους.

Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το φαινόμενο; Οι άνθρωποι που μιλούν ατελείωτα για τα προβλήματά τους είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν σε κατάθλιψη. Την ίδια άποψη μάλιστα ενστερνίζονται ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, οι οποίοι επίσης διαπίστωσαν ότι όσοι εκφράζουν επανειλημμένα τον πόνο, τη θλίψη ή την απογοήτευσή τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πέσουν σε μελαγχολία ή κατάθλιψη.

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κρατάς για τον εαυτό σου ό,τι κακό σου συμβαίνει. Σημαίνει, ωστόσο, ότι κρατώντας αποστάσεις από την πηγή του άγχους, ενεργοποιείς αυτόματα τους μηχανισμούς αυτοάμυνας.           

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/19408-o-aprosmenos-kindynos-pou-antimetopizeis-an-milas-synexeia-gia-ta-synaisthimata-sou