Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι έβγαλαν τα συμπεράσματα τους και μεταξύ μας.


Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι έβγαλαν τα συμπεράσματα τους και μεταξύ μας... δε μπορούμε να τους αμφισβητήσουμε.

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι το αφεντικό ή ο προϊστάμενός σου παραλογίζεται, είναι ανισόρροπο ή τον/την έχεις αποκαλέσει «ψυχοπαθή»; Μπορεί σε εμάς στο allyou.gr αυτή η κατάσταση να μας φαίνεται οριακά μακρινή –ναι, το ξέρουμε ότι σε εκνευρίζουμε τώρα- αλλά σε νιώθουμε γιατί στο παρελθόν τα έχουμε περάσει κι εμείς.

Νέα  έρευνα μάλιστα έρχεται να επιβεβαιώσει το αίσθημά των απανταχού «ταλαιπωρημένων» εργαζόμενων, υπογραμμίζοντας ότι 1 στους 5 CEO του κόσμου τούτου υποφέρει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σε αυτήν, οι ειδικοί μελέτησαν 261 υψηλά ιστάμενους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των προμηθειών. Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι το 21% εξ αυτών εμφάνιζε ισχυρές ενδείξεις ψυχοπάθειας. Κάπου εδώ οφείλουμε να σου σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία, σημάδια ψυχοπάθειας εμφανίζει 1 στους 100 Αμερικανούς πολίτες.

Οι μελετητές, ωστόσο, δεν έμειναν μόνο στα παραπάνω συμπεράσματα αλλά αντίθετα προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί οι εταιρείες τείνουν να προσλαμβάνουν σε θέσεις υψηλού καθήκοντος τα άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. «Οι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις εστιάζουν περισσότερο στις ικανότητες του εκάστοτε υποψηφίου και λιγότερο στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Αυτός είναι ο λόγος  που πολλές εταιρείες να προσλαμβάνουν… "επιτυχημένους ψυχοπαθείς"», υπογραμμίζει ο δρ Nathan Brook επικεφαλής της μελέτης και ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Μποντ στην Αυστραλία. «Τυπικά, αυτά τα άτομα τείνουν να δημιουργούν χαώδεις συνθήκες στη δουλειά για τους συναδέλφους και τους υφισταμένους τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα για αυτούς», προσθέτει.

Επιπλέον, ένας επιτυχημένος ψυχοπαθής δεν αποκλείεται να προσφύγει σε ανήθικες – ή ακόμη και παράνομες – πράξεις για να ενισχύσει τη θέση του στην εταιρεία και να δημιουργήσει "ίντριγκες" μεταξύ των υπόλοιπων εργαζομένων. Και αυτό γιατί Για τους ψυχοπαθείς, η επιτυχία της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι, ακόμη κι αν παραβιάζονται κανόνες ηθικής.»

Ποιο είναι το συμπέρασμα; «Οι επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο διενεργούν προσλήψεις. Κανείς δεν πρέπει να προσλαμβάνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προδιάθεσή και η δομή της προσωπικότητάς του», προειδοποιεί ο δρ Nathan Brooks.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/19364-tora-kseroume-giati-se-trelainei-to-afentiko-sou