Οι ειδικοί μοιράζονται μαζί σου τρόπους για να νικήσεις στους πειρασμούς.


Οι ειδικοί μοιράζονται μαζί σου τρόπους για να νικήσεις στους πειρασμούς.

Ποια είναι η δύναμη της θέλησης; Ας σου δώσουμε μερικά παραδείγματα: θέλεις τώρα έναν απολαυστικό καφέ και τρέμεις από νεύρα μέχρι να αρχίσει το φιλτράρισμα η καφετιέρα κι η επιθυμία σου να πραγματοποιηθεί, ενώ αισθάνεσαι περήφανη που αντιστάθηκες και δεν έδωσες, χθες προσπέρασες τα πατατάκια που σου σερβίρουν με το ποτό σου.


Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη πειρασμούς που δοκιμάζουν τον αυτοέλεγχό μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με νέες έρευνες, είναι αρκετά εύκολο να μάθεις να επιβάλλεσαι στον εαυτό σου παραμένοντας ψύχραιμη. Οι ειδικοί του Τμήματος Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, τονίζουν ότι η θέληση λειτουργεί ακριβώς σαν ένας μυς: μπορεί να κουραστεί από την υπερπροσπάθεια, μπορεί όμως και να ενδυναμωθεί τόσο ώστε να αισθάνεσαι λιγότερο αγχωμένη, πιο χαρούμενη. Για να τα καταφέρεις, διάβασε παρακάτω.

Αύριο, αύριο, μα δεν υπάρχει αύριο. Η αναβλητικότητα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Το 95% των ανθρώπων παραδέχεται πως, αρκετές φορές, αναβάλλει κάτι που έχει να κάνει. Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, συνδέουν συχνά την αναβλητικότητα με τη βαθύτερη επιθυμία μας να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο τέλειο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Όταν τα άτομα που συνηθίζουν να χρονοτριβούν αισθάνονται αγχωμένα ή βαριεστημένα, προτιμούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους κάνοντας οτιδήποτε άλλο από αυτό που πρέπει να κάνουν. Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Προσπάθησε να σταματήσεις να μεταθέτεις τις δουλειές σου και μπες στη δράση.

Οργανώσου και βγες στην επίθεση. Αμερικανοί ειδικοί ανακάλυψαν σε σχετική μελέτη ότι πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι περνούν τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά προκειμένου να καταφέρουν να αντισταθούν σε ορισμένες ανθρώπινες επιθυμίες, όπως το να πάρουν έναν υπνάκο ή να εκμεταλλευθούν το μεσημεριανό τους διάλειμμα για χαλάρωση. Συγχρόνως, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι με ισχυρό αυτοέλεγχο αντιστέκονταν λιγότερο στις επιθυμίες τους, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση είναι σχετικά απλή: τα άτομα αυτά ξέρουν καλύτερα πώς να τακτοποιούν εκ των προτέρων τα πράγματα ώστε να αποφεύγουν μελλοντικά προβλήματα. Είναι τα ίδια άτομα που τελειώνουν πάντα εγκαίρως τα επαγγελματικά project τους. Με άλλα λόγια, οργανώνονται έτσι ώστε να έχουν πιο ρεαλιστικές πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους.

Frankie says Relax. Εκμεταλλεύσου τις ήρεμες στιγμές για να απαλλαγείς από τις επίμονες συνήθειες. Το να σταματήσεις να καπνίζεις ή να πίνεις , είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί  σε περιόδους που η ζωή σου μοιάζει να έχει λιγότερες απαιτήσεις. Αντίθετα, αν μόλις προσλήφθηκες σε μια νέα δουλειά, μην επιχειρήσεις τον ίδιο μήνα να κόψεις το τσιγάρο, ενώ αν ο γάμος σου αντιμετωπίζει προβλήματα, μην ξεκινήσεις τώρα δίαιτα.

Πηγή:

http://www.allyou.gr/psychology/egw/19361-na-pos-tha-nikiseis-stous-peirasmoys