Διάβασε αυτό, πριν την ξεκινήσεις.


Διάβασε αυτό, πριν την ξεκινήσεις.
 


Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να κάνεις δίαιτα ενώ είσαι σε σχέση, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 21 ζευγάρια από όλη την χώρα, όπου το ένα από τα δύο άτομα των εν λόγω ζευγαριών είχε χάσει κατά μέσο όρο 27 κιλά σε λιγότερο από δύο χρόνια. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απώλειας βάρους και πώς αυτή επηρέασε την σχέση τους.  «Τα περισσότερα ζευγάρια μάς είπαν ότι η απώλεια βάρους βελτίωσε την σχέση τους, αφού ένιωθαν πιο άνετα και είχαν αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες» αποκαλύπτει η η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lynsey Romo, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ωστόσο, δεν είχαν όλα τα ζευγάρια τις ίδιες θετικές απαντήσεις, τονίζοντας την σκοτεινή πλευρά του να κάνεις δίαιτα ενώ είσαι σε σχέση. «Κάποιοι από αυτούς που έχασαν βάρος είπαν ότι δεν ένιωθαν ευτυχισμένοι όσο έκαναν δίαιτα γιατί ο σύντροφός τους δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικός στην προσπάθειά τους» τονίζει η Romo. «Από την άλλη πλευρά, κάποιοι από αυτούς που δεν έχασαν βάρος, δήλωσαν ότι αισθανόντουσαν να απειλούνται ή να ζηλεύουν γιατί η δύναμη στην σχέση τους μετατοπίστηκε  κι ως εκ τούτου προσπαθούσαν να σαμποτάρουν τα καλά αποτελέσματα του συντρόφου τους» πρόσθεσε.

Εκεί που καταλήγει η παραπάνω έρευνα είναι στην μεγάλη σημασία της επικοινωνίας. «Η δίαιτα δεν είναι θέμα μόνο του ενός, αν αυτός είναι σε σχέση, αφού έχει αντίκτυπο και στους δύο. Αν λοιπόν, πρόκειται να κάνετε μία συνειδητή προσπάθεια για να αδυνατίσετε και να τρώτε καλύτερα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται στο ίδιο “στρατόπεδο” με τον σύντροφό σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» προτείνει η καθηγήτρια. Εκτός από αυτό, προσπάθησε να αναπτύξεις και ένα σχέδιο υποστήριξης. «Αν είσαι εσύ ο ένας από τους δύο που θέλει να χάσει βάρος, συζήτησέ το με τον/την σύντροφό σου και ζήτα την υποστήριξη και τη βοήθειά του, μέσα από την συζήτηση» συμβουλεύει η ειδικός σε θέματα σχέσεων, Emily Morse.

Αν παρόλα αυτά, προσπαθείς να χάσεις βάρος και ο σύντροφός σου δεν δείχνει την υποστήριξή του, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εγκαταλείψεις τους στόχους σου. Ο καθένας που προσπαθεί να σαμποτάρει την προσπάθεια του συντρόφου του για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, βάζει τις δικές του ανασφάλειες πάνω από την σχέση και αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για εσένα.

 

Περισσότερα παρόμοια άρθρα μπορείς να βρεις στο www.allyou.gr