Ευτυχώς, είμαστε χαμηλά στις παράνομες ουσίες...


Μπορεί να μείωσαν το κάπνισμα οι έφηβοι στην Ελλάδα, αλλά αύξησαν το αλκοόλ. Μάλιστα, η πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD δείχνει ότι ξεκινούν το τελευταίο από τα 13 τους χρόνια.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που υλοποιήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τα αποτελέσματά της μόλις δημοσιεύτηκαν, καταγράφει τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των 16χρονων μαθητών, σχετικά με ουσίες όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη, τη χρήση του διαδικτύου και τον τζόγο.

Οι Έλληνες έφηβοι είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση αλκοόλ και τον τζόγο: υψηλότερο ποσοστό εφήβων στη χώρα μας θεωρούν «εύκολη» την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία (<13 ετών), όχι όμως και τη μέθη. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ και των ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό / τζόγο στους 16χρονους: (υπερ)διπλάσιο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο, είτε διαδικτυακά, είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού.

Όσον αφορά στο διαδίκτυο, οι έφηβοι το χρησιμοποιούν στη χώρα μας κατά μέσον όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο δηλαδή και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το κάπνισμα δείχνει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι Έλληνες δεν προτιμούν -όσο οι συνομήλικοί τους Ευρωπαίοι- τις παράνομες ουσίες.

Στην Ευρώπη το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών φαίνεται να μειώνονται στους 15-16χρονους μαθητές. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για την χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών, όπως συνθετικών κανναβινοειδών, καθινόνων και νέων εξαρτητικών συμπεριφορών στον πληθυσμό αυτό. Η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η συμμετοχή της χώρας μας γίνεται μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Στην έρευνα του 2015 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών, ηλικίας 15-16 ετών, από 175 λύκεια της χώρας.