Παιδιά θύματα εμπορίας, παιδιά που ζουν στον δρόμο...


 

Παιδιά θύματα εμπορίας, παιδιά που ζουν στον δρόμο..

 

Παιδιά θύματα εμπορίας, παιδιά που ζουν στον δρόμο, θύματα απαγωγής, παιδιά που έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή νομάδες μπήκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 για την Πανευρωπαϊκή Ημέρ Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (16 Οκτωβρίου).

 

«Τα παιδιά σε κίνηση έχουν σαν μόνη τους αποσκευή τον φόβο», τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, φορέα διοργάνωσης της ΕΠΝ 2014, Μαρία Πασχαλίδου. «Στο χέρι μας είναι να την πάρουμε αυτή την αποσκευή, να την πετάξουμε και να τους δώσουμε τα δικαιώματά τους και την ασφάλεια που μπορούν να προσφέρουν ένα κράτος και μία κοινωνία. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τις λέξεις άγνωστος προορισμός σε σπίτι».

 

Η κ. Πασχαλίδου αναφέρθηκε στη μεγάλη περιπέτεια ενός αγοριού, ενήλικου πλέον, που στα δέκα του χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να περάσει λαθραία μαζί με τον πατέρα του και τα αδέρφια του αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα κατέληξα μόνος μου. Η μόνη μου αποσκευή ο απόλυτος τρόμος», θυμάται ο σημερινός ενήλικος. Η κ. Πασχαλίδου παρατήρησε: «Προσωπικά, εμένα σαν άνθρωπο μ’ αρρωσταίνει η εικόνα ενός παιδιού που θα αναγκαστεί να βιώσει μία συνθήκη έξω από την φυσιολογική και ανθρώπινη. Το να σταματάς όμως στη συναισθηματική φρίκη που σε γεμίζει η εικόνα ενός ανυπεράσπιστου πλάσματος θεωρώ πως είναι εξίσου εγκληματικό με το να οδηγείς ένα παιδί σε τέτοια συνθήκη για οποιονδήποτε λόγο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Γιατί τα παιδιά του κόσμου είναι παιδιά μου, παιδιά σου, παιδιά μας». 

 

Η ημερίδα που είχε θέμα «Παιδιά σε Κίνηση - Προορισμός Άγνωστος: Προσέγγιση και Προστασία» πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Αλέξανδρος». Ομιλητές από οργανώσεις και φορείς της πόλης, με πολυετή εμπειρία στο θέμα των Παιδιών σε Κίνηση, μίλησαν για το φαινόμενο των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ανηλίκων που αιτούνται άσυλο, καθώς και των παιδιών που πέφτουν θύματα εμπορίας και διακίνησης. 

 

 

Συνεργάτες της ΑΡΣΙΣ παρουσίασαν την εμπειρία τους από την εργασία στους Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, καθώς και από την κοινωνική παρέμβαση στον δρόμο (street work). Εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης Terre des Hommes μίλησαν για την Εκστρατεία «Destination Unknown - Προορισμός Άγνωστος», ενώ ομιλητές από εθνικές οργανώσεις αναφέρθηκαν στις δομές και στις δράσεις φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών και των παιδιών που ζητούν άσυλο.