Τέσσερις έλληνες φωτογράφοι στους φιναλίστ των Sony World Photography Awards 2019

Στον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» και τον «Διαγωνισμό Νέων»

Κείμενο: Ελένη Δανιήλ

Τέσσερις έλληνες φωτογράφοι είναι στους φιναλίστ φωτογράφους για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» και τον «Διαγωνισμό Νέων» των Sony World Photography Awards 2019.

Μεγάλη η επιτυχία τους, καθώς τα Βραβεία του 2019 σημείωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών: 326.997 συμμετοχές από 195 χώρες.

Στους φιναλίστ του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά έργα τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες, με τέσσερις Έλληνες φωτογράφους μέσα από τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Οι φωτογράφοι και τα έργα τους είναι τα ακόλουθα:

Ο Γεώργιος Παπαποστόλου είναι πυροσβέστης στο νησί της Κω και βραβευμένος ερασιτέχνης φωτογράφος. Αναγνωρισμένος ήδη, με την διάκριση του «Εθνικού Βραβείου» για την Ελλάδα στα Sony World Photography Awards 2015, ο Παπαποστόλου είναι τώρα ανάμεσα στους φιναλίστ στην κατηγορία «Πολιτισμός» για την φωτογραφία του «Ελληνική Παραδοσιακή Ζωή». Αυτή η χιουμοριστική εικόνα προσφέρει την οπτική της παραδοσιακής διαδικασίας του αρμέγματος της κατσίκας στο μικρό νησί της Αστυπάλαιας

Ο Γιάννης Λινοσπόρης, ένας ερασιτέχνης φωτογράφος από τον Πειραιά, αναγνωρίστηκε στην κατηγορία «Φωτογραφία Δρόμου» για το έργο του «Bazaar». Τραβήχτηκε μια Κυριακή πρωί σε ένα Παζάρι του δρόμου στην Αθήνα, σε ένα από τα αγαπημένα του μέρη, όπου τραβά φωτογραφίες

Στην κατηγορία «Κίνηση», ο Φίλιππος Αλαφάκης είναι φιναλίστ για την φωτογραφία του «Τα Χέρια». Τραβηγμένη στην πατρίδα του φωτογράφου, στο νησί της Ρόδου, η ασπρόμαυρη φωτογραφία αιχμαλωτίζει την αμέσως επόμενη στιγμή, όπου ένας άντρας έχει μόλις βουτήξει στην θάλασσα από ένα θαλάσσιο τραμπολίνο σε μια γεμάτη κόσμο παραλία

Η Κέλλυ Τς που είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα, αναγνωρίστηκε στην κατηγορία «Δημιουργικότητα». Τραβηγμένη στο σπίτι της φωτογράφου και ενώ δούλευε με την ξαδέρφη της, η φωτογραφία που έχει διακριθεί και την τοποθετεί στη λίστα με τους φιναλίστ φωτογράφους, χρησιμοποιεί την αντανάκλαση ενός παραθύρου για να αιχμαλωτίσει ένα εξαιρετικό ασπρόμαυρο πορτρέτο

Οι παραπάνω φιναλίστ θα πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν με ταλαντούχους φωτογράφους από όλο τον κόσμο για να κερδίσουν στις κατηγορίες τους και να έχουν την ευκαιρία να λάβουν τον τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» για τον «Ανοιχτό Διαγωνισμό», με έπαθλα που συμπεριλαμβάνουν τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony, το ταξίδι στην τελετή απονομής των Βραβείων στο Λονδίνο, και $5000 δολάρια.  Τα έργα των Ελλήνων φιναλίστ φωτογράφων θα παρουσιαστούν στην έκθεση Sony World Photography Awards 2019 στο Somerset House, στο Λονδίνο, πριν την παγκόσμια περιοδεία τους. Τα έργα, επίσης, θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο βιβλίο των Βραβείων για το 2019.

Έχοντας δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους θεσμούς του παγκόσμιου φωτογραφικού ημερολογίου. Τα Βραβεία βρίσκονται τώρα στον 12ο χρόνο της συνεργασίας τους με τον κύριο  χορηγό, την  Sony και αποτελούνται από τέσσερις διαγωνισμούς συνολικά: Επαγγελματιών (για μια συλλογή έργων), Ανοιχτός (για μια μεμονωμένη φωτογραφία), Student (για ακαδημαϊκά ιδρύματα) και Νέων (για ηλικίες 12-19 ετών).  Οι φιναλίστ για τον «Διαγωνισμό Επαγγελματιών» θα ανακοινωθούν στις 26 Μαρτίου.

2019 Σημαντικές Ημερομηνίες

26 Φεβρουαρίου – Ανακοίνωση του νικητή του «Εθνικού Βραβείου» και οι νικητές των κατηγοριών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού»
5 Μαρτίου – Ανακοίνωση του αποδέκτη του βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία»
26 Μαρτίου – Ανακοίνωση των φιναλίστ του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών» και «Student»
17 Απριλίου – Ανακοίνωση του «Φωτογράφου της χρονιάς» και των νικητών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού», «Διαγωνισμού Student», «Διαγωνισμού Νέων», όπως και των νικητών των κατηγοριών για τον «Διαγωνισμό Επαγγελματιών»
18 Απριλίου - 6 Μαΐου, 2019 – Η έκθεση των Sony World Photography Awards (Somerset House, Λονδίνο)