Της απονεμήθηκε από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.


Στην πρώτη συνέντευξη τύπου του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece ανακοινώθηκε το όνομα της μαθήτριας που κερδίζει την πρώτη υποτροφία στην ιστορία του οργανισμού. Είναι η Μαρία Κοκάλα από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας.

Η ταλαντούχα μαθήτρια, που πηγαίνει τώρα στην Γ’ Λυκείου στο ΓΕΛ Κορινού, στα 15 της χρόνια, το 2016, ήταν Γενική Διευθύντρια της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» Smileybin στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe πήρε βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας». 

Η ευρηματική ιδέα του Smileybin; Ένας κάδος ανακύκλωσης με τα εξής χαρακτηριστικά:

Αυτοματοποιημένο άνοιγμα με τροφοδότηση ενέργειας από φωτοβολταϊκό

Πληκτρολόγιο εισαγωγής κωδικού

Ενσωματωμένη ζυγαριά για τον υπολογισμό του βάρους των ανακυκλώσιμων (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί)

Αποστολή δεδομένων στην κτήτορα εταιρία μέσω WI-FI

Ανταποδοτικότητα χρήστη μέσω πίστωσης πόντων (εμπορικά κέντρα, super markets) είτε έκπτωσης δημοτικών τελών (Δήμοι).

Η Μαρία απέσπασε υποτροφία 20.000 ευρώ η οποία, όπως τόνισε η ίδια, της προσφέρει ένα πολύ δυνατό κίνητρο να πετύχει το στόχο της να περάσει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» τελεί από φέτος υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχθηκε στο γραφείο του τη Μαρία Κοκάλα για να την συγχαρεί.

«Ήταν τεράστια αυτή η τιμή για μένα», είπε η Μαρία. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ απλός, μου μίλησε με μεγάλο ενδιαφέρον και μου έδωσε σπουδαίες συμβουλές για το μέλλον μου, δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω. Μου άλλαξε την αρνητική άποψη που πολλές φορές έχουμε για τους πολιτικούς», τόνισε.