Η «Park Allou» κέρδισε το διαγωνισμό JA Start Up 2017 και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Ελσίνκι. 


Ένα έξυπνο κολονάκι που δεν αφήνει τα αυτοκίνητα να παρκάρουν σε ράμπες ΑμΕΑ δημιούργησε η ομάδα «Park Allou» των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέκτησε την πρώτη θέση στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την συνεργασία της MetLife.

Η ομάδα «Ρark Allou» αποτελείται από τους: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, Αλέξανδρο Πανταζόπουλο και Ελευθέριο Πατρίκη, τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, ενώ εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση του Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN). 

Ο διαγωνισμός «JA Start Up 2017» έγινε την 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και η ομάδα «Ρark Allou» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι στις 28-30 Ιουνίου 2017.   

Το κολονάκι θα τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα θα εντοπίζει το αυτοκίνητο που παρκάρει και «κλείνει» τη διάβαση. Αν περάσουν λίγα λεπτά και το όχημα είναι ακόμα εκεί, το κολονάκι θα ειδοποιεί - μέσω εφαρμογής στο κινητό - τη δημοτική αστυνομία να το απομακρύνει, ενώ ταυτόχρονα θα ειδοποιείται και ο ενδιαφερόμενος για το εμπόδιο που υπάρχει στην περιοχή που συνήθως κινείται. 

Η εφαρμογή που έφτιαξε η ομάδα «Park Allou» θα παρέχει επίσης πληροφορίες για την προσβασιμότητα σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλους τόπους αναψυχής, ενώ το όραμά τους είναι να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με κινητικές δυσκολίες όταν κινούνται στο δρόμο αλλά και γενικότερα «να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες».   

jastartupvraveia.jpg
Όλες οι ομάδες που βραβεύτηκαν

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε και πάλι ομάδα από το ΟΠΑ, με το «Mr Bin», έναν έξυπνο κάδο που παρακολουθεί το επίπεδο των απορριμμάτων για να μην ξεχειλίζει και δημιουργεί εστίες μολύνσεων. 

Στην τρίτη θέση ισοψήφισαν  δύο ομάδες ξανά από το ΟΠΑ με τα «MODUS» και «Collar Pet». Το «MODUS» είναι μία κλασική γυναικεία τσάντα με εσωτερικό πλέγμα ασφαλείας, ανιχνευτή τοποθεσίας, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης επισήμανσης ραδιοσυχνοτήτων (rfid tags). Το «Collar Pet» είναι ένα έξυπνο κολάρο που παρακολουθεί τις δραστηριότητες ενός κατοικιδίου και συνδέεται και με αυτόματο μηχάνημα παροχής τροφής. 

Οι δύο πρώτες ομάδες «ParkAllou» και «Μr. Bin», με απόφαση του μέλους της κριτικής επιτροπής Γ. Καμέτα, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, πέρασαν ήδη στη 2η φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για το 2018.